באר של מזומנים
תוכנית לבניית 3,300 דירות בבאר יעקב עשויה להכניס לקופת המועצה כ־350 מיליון שקל מהיטלי השבחה
בעוד המדינה מחפשת דרכים להוריד את מחירי הדירות, בין השאר על ידי שחרור קרקעות לבניית עשרות אלפי יחידות בשנה, היטל ההשבחה שנדרשים קבלנים לשלם עדיין בשיאו. במועצה המקומית באר יעקב, למשל, אושרה לאחרונה תוכנית ענק לבניית 3,300 יחידות דיור, שתכניס לרשות המקומית כ־350 מיליון שקל בהיטל השבחה - יותר מ־100 אלף שקל ליחידת דיור.
- החלה בנייתו של הקניון הראשון בבאר יעקב
- באר יעקב: הולכת בעקבות ראשל"צ ונס ציונה
- 17 אלף דירות תקועות בצריפין
התוכנית לשכונה החדשה היא בין הגדולות שאושרו לאחרונה במוסדות התכנון, במיוחד ביישוב קטן כמו באר יעקב, שבו מתגוררים כ־14.5 אלף תושבים. מנתוני מינהל מקרקעי ישראל עולה כי במכרז במתחם בחודש שעבר המחיר ששולם על קרקע ליחידת דיור הסתכם ב־437 אלף שקל, יותר מפי שניים מהמחירים במכרזים לפני שש שנים. המחיר לדירת 4 חדרים זינק בתקופה זו מכ־700 אלף שקל לכ־1.2 מיליון שקל.
"הקבלנים חוששים מירידת מחירי הדירות, ולכן עשויים לגלם את היטלי ההשבחה במחיר הדירה", טוען גלעד המאירי, מנכ"ל קבוצת שמאות אהוד המאירי. הוא קורא לשנות את החוק הקיים, כך שהיטל ההשבחה ייגבה מיום התחלת הבנייה וכך לא יהיה תלוי בעליות ובירידות המחירים. "היטלי ההשבחה לרשויות קפצו פלאים בעקבות עליית ערך הקרקע, ובאר יעקב היא רק משל לכל המדינה".
ממועצת באר יעקב נמסר בתגובה כי בשלב זה תצא דרישה להיטל השבחה רק עבור 1,000 יחידות.