בנק ישראל: זינוק של 47% בנטילת משכנתאות במאי לפני עליית המע"מ
היקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים בחודש שעבר הסתכם בכ-5.6 מיליארד שקל. הזינוק החד נובע מהעלייה ב-1% בשיעור המע"מ ל-18% בתחילת יוני
15:0516.06.13
היקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים בחודש מאי הסתכם בכ-5.6 מיליארד שקל, כך עולה מנתונים שפרסם היום בנק ישראל. מדובר בזינוק של 47% לעומת היקף המשכנתאות שניטלו באפריל.
קראו עוד בכלכליסט:
- בועת הנדל"ן חזרה להתנפח לפני הגזירות
- רגע לפני עליית המע"מ: במאי נרשם שיא של 11 שנה ברכישת דירות
- "הירידה במחירי הדירות היא הפתעה חיובית, אך לא מלמדת על שינוי מגמה"
הזינוק החד בביצועי המשכנתאות בא על רקע העלייה ב-1% בשיעור המע"מ ל-18% בתחילת יוני, שהביאה להאצת ביצוע עסקאות לרכישת דירות חדשות בימים האחרונים של חודש מאי. זאת בעיקר מתוך רצונם של רוכשי הדירות להקדים תשלומים לקבלים כדי לחסוך את העלייה בשיעור המע"מ.
שיא הביקושים למשכנתאות – 5.8 מיליארד שקל - נקבע באוגוסט האחרון, חודש בטרם הועלה שיעור המע"מ לרמתו הנוכחית.
אילוסטרציה צילום: בלומברג
לעלייה בהיקף המשכנתאות בשנה האחרונה תרמה גם הורדת ריבית בנק ישראל לרמה של 1.25%, והערכות במערכת הבנקאית שלפיהן הריבית תישאר ברמתה הנמוכה גם בחודשים הקרובים ואף תירשם ירידה נוספת בשיעור הריבית.
בחודשים האחרונים סברו בבנק ישראל כי הורדות הריבית לא יחממו מחדש את שוק המשכנתאות ואת מחירי הדירות, בשל הגבלות על המשכנתאות שהוטלו בשנה שעברה דוגמת מגבלות ההון העצמי הנדרש, הגבלת שיעור המימון שנכנסה לתוקפה בנובמבר האחרון לרוכשי דירות להשקעה המימון יהיה מוגבל ל-50% ממחיר הדירה, רוכשי דירה ראשונה יוכלו לקבל הלוואה בשיעור של עד 75% ומשפרי דיור של עד 70% ממחיר הדירה. בפברואר האחרון חודשיים דרש גם המפקח על הבנקים דודו זקן מהבנקים להגדיל את היקף ההון שהם מרתקים בעת הענקת משכנתאות. ההגבלה האחרונה של בנק ישראל נועדה בראש ובראשונה לחזק את יציבות הבנקים, אולם מבחינה צרכנית ההחלטה של בנק ישראל הביאה לייקור המשכנתאות