היקף המשכנתאות שנלקחות בשנה גדל פי 4 בתוך עשור
היקף ההלוואות לדיור שהעניקו הבנקים במחצית הראשונה של 2013 עומד על 25.3 מיליארד שקל. נראה כי לנהירה לנטילת משכנתאות תרמו חששות הציבור מהטלת מסים נוספים במסגרת גזירות הממשלה הצפויות וכן ירידת ריבית בנק ישראל
על פי נתוני המחצית הראשונה של 2013, ובהנחה שנטילת המשכנתאות תימשך בקצב דומה, נראה כי ב־2013 יירשם שיא שנתי בהיקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים. על פי הערכות הבנקים, סכום המשכנתאות הצפוי בחודש יוני נע בטווח של 3.5–4 מיליארד שקל. בשקלול נתוני יוני העניקו הבנקים מאז תחילת השנה הלוואות לדיור בסכום כולל של 25.3 מיליארד שקל - קצב שנתי של 50.6 מיליארד שקל. לשם השוואה, שיא ביצועי המשכנתאות השנתי עד כה נרשם ב־2010, אז העניקו הבנקים בישראל משכנתאות בהיקף כולל של 46.8 מיליארד שקל.
- סרוסי על הזינוק במשכנתאות: "אנחנו כל פעם מופתעים מחדש"
- זמן למחזר?
- בנק ישראל: זינוק של 47% בנטילת משכנתאות במאי לפני עליית המע"מ
לנהירה לנטילת משכנתאות תרמו חששות הציבור מגזירות הממשלה - הצפויות לייקר את הדירות - ובהן הטלת מס רכישה למשפרי דיור, מס עיזבון ומס על השכרת דירה, ביטול הפטור ממס שבח והחלת היטל עיכוב בנייה.
מגבלות בנק ישראל והפיקוח על הבנקים לא שינו דבר
לביקושים הגדולים לדירות תרמו גם הורדת ריבית בנק ישראל ל־1.25% וההערכות במערכת הבנקאית שהריבית תישאר ברמתה הנמוכה בחודשים הקרובים ואולי אף תירשם ירידה נוספת בשיעורה. בשנה האחרונה סברו בבנק ישראל כי הורדות הריבית לא יובילו לעלייה בהיקף המשכנתאות שהציבור יטול בשל ההגבלות על המשכנתאות שהוטלו בשנה שעברה, דוגמת מגבלות ההון העצמי הנדרש. בפברואר האחרון דרש מהבנקים המפקח על הבנקים דודו זקן להגדיל את היקף ההון שהם מרתקים בעת הענקת משכנתאות, מהלך שגרר את ייקור המשכנתאות. על אף מאמצי בנק ישראל הערכות הבנקים בנוגע לסכום המשכנתאות שניטלו ביוני מלמדות שלמאמצים אלה השפעה מינורית על שוק הנדל"ן למגורים, אם בכלל.
על פי נתוני היקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים בחודש יוני נרשמה צניחה של עד כ־30% לעומת נתוני חודש מאי. היקף המשכנתאות בחודש שעבר היה הגבוה ביותר השנה על רקע עלייה של 1% בשיעור המע"מ בתחילת יוני, שהביאה להאצת עסקאות לרכישת דירות חדשות בימים האחרונים של חודש מאי. בתחילת יוני דיווח משרד האוצר כי במהלך חודש מאי רכשו הישראלים כ־12 אלף דירות, זינוק של 33% בהשוואה לאפריל השנה. בחודש זה נרכשו יותר דירות מבכל חודש ב־11 השנים שחלפו מאז 2002.
מנתוני משרד הבינוי והשיכון עולה כי ברבעון הראשון של 2013 מחירה הממוצע של דירה חדשה היה כ־1.5 מיליון שקל. על כן העלייה בשיעור המע"מ הביאה לעלייה של כ־13 אלף שקל בממוצע במחירי הדירות.
למרות הירידה החדה בנתוני המשכנתאות שבידי הבנקים לחודש זה לא מן הנמנע כי כבר בחודש יולי היקף המשכנתאות החודשי יהיה גבוה מ־4 מיליארד שקל. הסיבה לכך היא שבשונה ממאי האחרון - אז מיהרו רוכשי הדירות החדשות להקדים את נטילת המשכנתא עקב העלייה במע"מ כאמור - מרבית רוכשי הדירות נוטלים את המשכנתא חודשיים־שלושה לאחר החתימה על העסקה. כך שחלק הארי של העסקאות הרבות שבוצעו בחודש מאי צפוי לקבל ביטוי בנתוני המשכנתאות בחודשים יולי־אוגוסט. העובדה שהביקושים למשכנתאות נותרים ערים מעידה שהציבור ממשיך במירוץ לרכישת דירה ובועת המחירים ממשיכה להתנפח.
"ציפינו לירידה, אך עדיין יש ביקושים משמעותיים"
"הנתונים בשוק חזרו למגמה שהיתה בחודשים מרץ־אפריל, כך שהשוק עדיין חם מאוד", אמר אתמול בכיר במערכת הבנקאית בשיחה עם "כלכליסט". "ציפינו שתהיה ירידה משמעותית, אבל אנחנו עדיין מרגישים ביקושים משמעותיים.
"בכלל, בשבעת החודשים האחרונים חווינו ביקושים ערים עקב הריבית הנמוכה במשק ומשום שהביקושים עולים על ההיצע. נראה שרבים מעדיפים למהר לרכוש עכשיו דירה, שמא תהיה הרעה נוספת במיסוי על נדל"ן למגורים או עליית מחירים נוספת שתקשה עליהם לרכוש דירה".
לדברי הבכיר, לא מן הנמנע שהיקף המשכנתאות בחודש יוני יחצה בסופו של דבר גם את רף 4 מיליארד השקלים. "אנחנו בימים האחרונים של הרבעון השני של 2013, ולהערכתי הבנקים יתאמצו בימים אלה למקסם את ביצועי המשכנתאות. לכן לא אופתע אם בסופו של דבר היקף המשכנתאות ביוני יגיע ל־4.5 מיליארד שקל".