$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

"מחירי הדירות יעלו השנה באופן מתון"

לפי חברת דירוג האשראי מעלות, ירידה בהיצע הדירות החדשות ובהתחלות הבנייה תמנע ירידת מחירים בשנה הקרובה

עינת פז-פרנקל 09:2315.07.13

בשורות לא מעודדות למפגינים שחזרו לרחובות הקיץ: מחירי הדירות אינם צפויים לרדת בשנה הקרובה, ותחזית המומחים מדברת אף על עלייה, אם כי בשיעור מתון יותר מהעלייה שנרשמה בשנת 2012. כך עולה ממחקר שערכה חברת דירוג האשראי S&P מעלות.

מהסקירה עולה כי אי־הוודאות בנוגע לקיצוצים העתידיים בתקציב הממשלה והפגיעה הצפויה בכוח הקנייה של מעמד הביניים "יצרו בחודשים האחרונים אווירה כלכלית שלילית, שיכולה להוביל לריסון הביקושים בטווח הזמן הקצר", כותב צוות המחקר בראשות עופר עמיר, מנהל תחום חברות נדל"ן ותעשיות קלות במעלות.

 

 

"ההיצע לא ישתפר"

במקביל לריסון זמני ברמת הביקוש לדירות, אי־הוודאות, לרבות בנוגע למחירי הדירות, משפיעה גם על הקבלנים וצפויה "להוביל להמשך המגמה של ירידה בהיתרי בנייה ובהתחלות הבנייה", כותבים האנליסטים גיל אברהמי, גל מנקס ואליס קדם.

 

במעלות מציינים כי ב־2012 ניתנו היתרי בנייה ל־35 אלף יח"ד, ירידה של 9.8% לעומת 2011. כמו כן, ברבעון הראשון של 2013 נרשמה צניחה חדה של 43% במספר היתרי הבנייה שהתקבלו בהשוואה לתקופה המקבילה.

 

גם התחלות הבנייה אינן מבשרות טובות: ברבעון הראשון של 2013 החלה בנייתן של 10,300 דירות חדשות, ירידה של 8% לעומת הרבעון האחרון של 2012, וזאת בהמשך לירידה של 13% בהתחלות הבנייה ב־2012 לעומת 2011. "בהתחשב בכך שהשפעת האצת הליכי התכנון אינה מיידית, ומכיוון שחלק ניכר מהקרקעות ששווקו אינן באזורי ביקוש, וכן מאחר שקצב השיווק עדיין נמוך מהגידול הטבעי, אין אנו צופים שיפור ניכר בצד ההיצע בטווח הקצר ואף הבינוני", מזהירים כותבי הדו"ח.

 

עבודות בנייה. היצע מידלדל של דירות עבודות בנייה. היצע מידלדל של דירות

 

אחד הגורמים המשמעותיים לעלייה הצפויה במחירי הדירות הוא ההיצע המידלדל: מלאי הדירות החדשות הבלתי מכורות נמצא במגמת ירידה בשנה האחרונה, וכיום עומד על כ־20.6 אלף יח"ד, ההיצע הנמוך ביותר מאז נובמבר 2011. "אם תימשך מגמת הקיטון בקבלת היתרי בנייה, היצע הדירות החדשות צפוי לקטון בשנים 2014–2016 ולהוביל להתגברות קצב עליית מחירים", קובעים מחברי הסקירה. בחמש השנים האחרונות עלו מחירי הדירות בשיעור חד של 74%, כך על

פי נתוני הלמ"ס. לפי מדד מחירי הדירות של הלמ"ס, ברבעון הראשון השנה עלו מחירי הדיור ב־1.4%, שיעור המשקף קצב עלייה שנתי של 5.6%, נמוך משיעור עליית מחירי הדירות ב־2012 (8.7%). ואולם, מגמת הגידול במספר העסקאות בדירות למגורים צפויה להימשך: ברבעון הראשון של 2013 הסתכם מספר העסקאות בכ־25 אלף, עלייה של 13% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. "נתונים אלו משקפים מגמה של התחזקות הביקוש לדיור חרף העלייה במחירי הדיור, לאחר תקופה קצרה של ירידה, בעקבות המחאה ב־2011", נכתב. לפי הדו"ח, מרבית התרומה לעליית מחירי הדיור נבעה מסביבת הריבית הנמוכה, בשילוב עם היעדר אפיקי השקעה אטרקטיביים אחרים.

 

"ההכנסות יירדו"

עוד מעריכים במעלות כי צפויה ירידה בהכנסות של החברות הפועלות בענף בשנים 2014–2015, לנוכח הירידה בקצב התחלות הבנייה ב־2012 וברבעון הראשון של 2013. במעלות מזהירים כי "ענף היזמות למגורים מאופיין בסיכונים גבוהים יחסית בהשוואה לסקטורים עסקיים אחרים במשק הישראלי".

 

בחברה מעריכים כי אם שיעור הריבית במשק ייוותר נמוך, לצד הקיטון בהיצע הדירות החדשות הלא מכורות והירידה בהתחלות הבנייה, "תימשך עליית מחירי הדיור בטווח הזמן הקצר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x