בלעדי לכלכליסט
לפיד מקים מסלול עוקף למינהל בראשות אורי שני
החברה הממשלתית החדשה שמקים קבינט הדיור לא רק תשווק 150 אלף יחידות דיור, היא גם תוכל לאתר, לתכנן ולפתח את הקרקעות בעצמה. כך מקימה הממשלה גוף שיתחרה במינהל מקרקעי ישראל וירוקן אותו מתוכן
לחברה הממשלתית שתוקם כדי לשווק קרקעות לבניית 150 אלף יחידות דיור ולהוריד את מחירי הדירות בישראל צפויות להינתן סמכויות נרחבות שינגסו באופן משמעותי בפעילות רשות מקרקעי ישראל - כך נודע ל"כלכליסט". החברה בראשות אורי שני (על תקן יועץ חיצוני), שעל הקמתה החליט קבינט הדיור בראשות שר האוצר יאיר לפיד, תאתר קרקעות למגורים ותוכל לתכנן, לפתח ולשווק אותן - הן במכרזים לדיור בשכירות והן במכרזים לדירות למכירה.
- "חרף ירידת מחירי הקרקע ב-2012, מחירי הדירות טרם ירדו"
- המושב ניצח את המינהל ויקדם בניית 2,000 יח"ד
- גם רפורמת הפרגולות לא תקל על מצוקת הדיור
לא משווקים מספיק במרכז
גורם בכיר המעורב במהלך אמר ל"כלכליסט" כי "המינהל אינו מספק את הסחורה ואינו משווק מספיק קרקעות במרכז, ולכן יוקם גוף שיתחרה בו ישירות ועלול אף לרוקן אותו מתוכן". מנתונים שמסרה אתמול רשות מקרקעי ישראל לבקשת "כלכליסט" עולה כי במחצית הראשונה של 2013 שווקו ברחבי הארץ קרקעות ל־16.5 אלף יחידות דיור, מתוכן רק כ־2,000 - 12% - באזור המרכז: 846 יחידות דיור במחוז תל אביב, ועוד 1,148 יחידות דיור בערים נס ציונה, ראשון לציון, שוהם, יבנה, רחובות ומודיעין.
בימים הקרובים צפוי הצוות המייעץ לקבינט הדיור ("צוות 90 הימים"), המורכב בעיקר ממנכ"לי המשרדים הרלבנטיים לדיור, להמליץ על הסמכויות הצפויות להינתן לגוף החדש שיוקם כדי לאתר, לתכנן, לפתח ולשווק קרקע ל־150 אלף יחידות דיור. מתוך כמות זו, כ־50 אלף יחידות דיור יהיו להשכרה לטווח ארוך, ועוד כ־100 אלף למכירה - כך העריכו אתמול גורמים בכירים במשרדי הממשלה. "יש משבר בשוק הדיור שמצריך מהלך חריג שעוקף את כל התהליכים הקיימים", אמר גורם בכיר אחר.
הגורמים הדגישו כי לא בהכרח נדרשים שינויי חקיקה כדי שהחברה הממשלתית תתכנן את הקרקעות למגורים ותשווק . "המינהל בסופו של דבר יפרסם את המכרזים ויחתום על החוזים כחוק, אך את כל הפעילות הקודמת לכך יבצע המטה בראשות שני", אמרו. "זו במידה רבה חתימה טכנית".
כבר סופדים לרפורמה
כזכור, מטרתה העיקרית של הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, שיצאה לדרכה לפני ארבע שנים, היתה להקדיש את מרב המשאבים לשיווק קרקעות. רק עכשיו מתחילים להתבצע השינויים הארגוניים הנדרשים ליישום אותה מטרה, וכעת יש מי שכבר סופד לרפורמה. ביקורת רבה נשמעה גם על חולשת המינהל בהשבת קרקעות חקלאיות למדינה (לצורך שינוי ייעוד למגורים) וכן על מכרזים להשכרה שנכשלו.
המקטרגים אומרים שבשנתיים בהן מכהן בנצי ליברמן כמנהל הרשות, היא לא הצליחה לשווק קרקעות באופן אגרסיבי באזורי הביקוש. מצד שני, ליברמן הצהיר לאחרונה כי ישווק כ־40 אלף יחידות דיור במחיר מפוקח בשנתיים הקרובות.
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "הפעילות להקמת החברה המדוברת מתנהלת בתיאום ובהתייעצות עם רשות מקרקעי ישראל". ממשרדי השיכון והאוצר לא נמסרה תגובה.