משרד הפנים ירחיב תקנות שבס ל־30% ממספר הדירות בפרויקט
לפי משרד הפנים, השינוי נובע מהמצוקה בשוק הדיור ויתבצע במסגרת הוראת שעה; שינוי נוסף יאפשר לרשות המקומית להתנות את התוספת בכך ששליש מהדירות שיתווספו ישמשו את בני המקום
שר הפנים גדעון סער ירחיב את תקנות שבס המאפשרות ליזמים להגדיל את מספר דירות בפרויקט משיעור של עד 20% לשיעור של עד 30%.
- "המחירים לא יירדו, חייבים גם רווח יזמי"
- "הלוואי שיכולנו להוריד מסים, זה לא יקרה בקרוב"
- את המחיר הכי כבד על בועת הנדל"ן משלמים דווקא הצעירים
המהלך יתבצע במסגרת מהלך שיזם סער ויחייב את שינוי תקנות התכנון והבנייה (סעיף סטיה ניכרת מתכנית). כאמור, כיום יכול יזם שרכש קרקע להגיש בקשה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה מתוך מטרה להגדיל את מספר יחידות הדיור בפרויקט.
לפי משרד הפנים, סער פנה לקיום התייעצות עם המועצה הארצית לתכנון ולבנייה כנדרש בהתאם לחוק התכנון והבנייה (סעיף 265).
"מטרת התקנות היא לתת מענה למשבר הדיור שבו הננו מצויים", אמר סער בפנייתו. עוד במסגרת השינויים מוצע, כי הוועדה המקומית תהיה מוסמכת להתנות את תוספת דירות מגורים בכך ששליש מהדירות הנוספות ישמשו למגורי בני מקום בלבד, לתקופה של 10 שנים לפחות.
תקנות שבס חוקקו בשנות התשעים (1990) בימי העליה הגדולה ממדינות ברית המועצות לשעבר. הצורך בתקנות עלה מתוך הרצון להגדיל את מספר יחידות הדיור הנבנות מעבר למה שמאושר בתב"ע (תוכנית בנין עיר) ובזמן קצר יחסית.
כמו כן הוחלט כי התקנות יאושרו ברמה המקומית מבלי להגיע לערכאות תכנוניות גבוהות יותר. תקנות שבס נקראות כך על שם שמעון שבס מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת כהונתו השניה של ראש הממשלה דאז יצחק רבין ז"ל.
למרות שזמן רב
עבר מאז הוחלט עליהן התקנות עדיין בתוקף ובמשך השנים אף הפכו לנורמה מקובלת בקרב יזמי הנדל"ן ובקרב מרבית הרשויות בישראל ולמעט מקרים חריגים בקשות לניצול הזכויות מאושרות על ידי הרשויות.
אחת הטענות העיקריות נגד תקנות שבס או הקלות שבס כפי שהן נקראות לעתים, היא שבעת הכנת התוכניות נלקחו שיקולים רבים אשר במסגרתם אושר מספר מסוים של יחידות דיור.
בתוך כך בהליך מזורז זמן קצר לאחר מכן גדל מספר יחידות הדיור כך שאותם שיקולים שנלקחו בעת הכנת התוכניות למעשה נזרקים לפח. כמו כן הליך זה הפך ברבות השנים למסלול עוקף ועדות מחוזיות שבו השתמשו יזמי הנדל"ן כדי לקבל את תוספת יחידות הדיור המבוקשת.