בנק ישראל שינה את החישוב - והמשכנתאות של משקי הבית קטנו ב-2.4 מיליארד שקל
הלוואות של המוסדיים עבור משכון נדל"ן לא ייחשבו רק כהלוואות למשקי הבית. יתרת המשכנתאות בסוף אוגוסט - 283.5 מיליארד שקל
החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל שינתה בחודש החולף את סיווג ההלוואות שמעניקים הגופים המוסדיים כנגד משכון נכסי נדל"ן, וכתוצאה מכך קטנה יתרת המשכנתאות של משקי הבית ב-2.4 מיליארד שקל. בדיווחי בנק ישראל מופיע כעת סכום זה כתוספת להלוואות המובטחות במשכנתאות שנתנו הגופים המוסדיים למגזר העסקי.
- עלייה בהיקף המשכנתאות לרכישת דירות של עד 1.2 מיליון שקל
- היקף המשכנתאות באוקטובר גבוה ב־15% מהממוצע החודשי
- בנק ישראל: צניחה של 26% בהיקף המשכנתאות בספטמבר - בגלל החגים
הבנק מצא כי למרות שעד כה הלוואות המוסדיים (קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים וקרנות גמל) סווגו כמשכנתאות למשקי הבית, הן ניתנות גם למגזר העסקי - לבעלי משרדים למשל. על כן הוחלט להפחית הלוואות אלה מיתרת המשכנתאות למשקי הבית ולהוסיפן למגזר העסקי.
יחד עם זאת, במקביל לשינוי ההגדרות, המשיכה יתרת המשכנתאות של משקי הבית לגדול, ובחודש אוגוסט היא גדלה בכ-2.4 מיליארד שקל נוספים (0.9%). כתוצאה מכך, הסתכמה יתרת המשכנתאות בסוף אוגוסט ב-283.5 מיליארד שקל, הזהה ליתרה שעליה דיווח בנק ישראל בחודש שעבר, לפני השינוי בחישוב. מתחילת השנה גדלה יתרת המשכנתאות של משקי הבית בסכום כולל של 15 מיליארד שקל, וזאת בהמשך לעלייה של 17 מיליארד שקל שנרשמה בשנה שעברה ושל 18 מיליארד שקל בשנת 2011.
היקף המשכנתאות החדשות שנטלו משקי הבית בחודש ספטמבר הסתכם בסכום נמוך יחסית של כ-3.5 מיליארד שקל, לעומת ממוצע הביצועים החודשי מתחילת השנה שמסתכם ב-4.3 מיליארד שקל. לדברי בנק ישראל, הסיבה העיקרית לירידה זו היא עונתית, על רקע חגי תשרי. יתרת החוב הכוללת של משקי הבית, לדיור ושלא לדיור, גדלה בחודש אוגוסט בכ- 4 מיליארד שקל והסתכמה בסוף החודש בכ- 402.2 מיליארד שקל.
מהנתונים שמפרסמת היום (א') החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל מתברר עוד כי בחודש אוגוסט גדלה יתרת החוב של המגזר העסקי בכ- 4.8 מיליארד שקל (0.6%), והסתכמה בסוף החודש ב-786 מיליארד שקל. העלייה ביתרת החוב נבעה הפעם בעיקר מפיחות השקל מול הדולר, שהגדילה את השווי השקלי של החוב הנקוב במטבע חוץ, וכן מעליית מדד המחירים שהגדילה את שווי החוב הצמוד למדד.