$
חדשות נדל

פרסום ראשון

המלצת "צוות 90 הימים": להקים מוסד תכנון לאומי חדש

המלצות מטה הדיור הלאומי ובראשן הקמת גוף תכנון שיעקוף את הוועדות המקומיות והמחוזיות, מעורר את זעמם של עובדי רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון. עם זאת, על פי מסמך שהגיש המטה לשר האוצר, אם יוקם הגוף החדש הוא יוכל לסגור את המחסור ביחידות דיור מתוכננות עד סוף 2018

עינת פז-פרנקל 15:1728.10.13

אחרי שהחליט להקים חברה ממשלתית חדשה שתאתר, תפתח ותשווק דירות, שר האוצר יאיר לפיד מוביל מהלך ליצירת מוסד תכנון חדש, שיאשר תוכניות ל־26 אלף יחידות דיור חדשות בכל שנה, נוסף על כ־60 אלף יחידות דיור שמאושרות בכל שנה על־ידי מוסדות התכנון הקיימים. כך עולה מההמלצות שהגיש היום (ב') מטה הדיור הלאומי ("צוות 90 הימים"). כפי שפורסם ב"כלכליסט" הצוות, בראשות הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי, הגיש את ההמלצות באיחור של חודשיים. לפיד יביא את ההמלצות לאישור בקבינט הדיור של הממשלה, שבראשו הוא עומד, ובהמשך להליך חקיקה בכנסת.

 


 

מתוך שורת ההמלצות לפעולה שהוגשו, ההמלצה המהפכנית ביותר היא הקמת מוסד תכנון לאומי חדש, שידון אך ורק בתוכניות דיור לאומיות רחבות היקף בהליך מזורז, תחת הכותרת "תוכנית אחת, ועדה אחת". זאת בניגוד לשרשרת התכנון שעוברת תוכנית סטנדרטית כיום, מהוועדות המקומיות למחוזיות, ולעיתים אף למועצה הארצית לתכנון.

  

לצפייה במצגת של הצוות שהוצגה לשר האוצר - לחצו כאן

 

גוף התכנון צפוי לתת מענה זריז לתוכניות בנייה גדולות, אולם לוחות זמנים מדוייקים טרם הוגדרו. מטרתו היא לתת מענה לביקוש לדירות שבארבע השנים האחרונות גרם לזינוק של כ־40% במחירים, לנוכח היצע לא מספק. לפי מטה הדיור הלאומי, גוף התכנון החדש אמור לסגור את הגירעון הקיים ביחידות דיור מתוכננות עד סוף 2018, העומד על כ־150 אלף יחידות דיור.

 

"הממשלה תוכל להכריז על מתחם כמתחם דיור לאומי והוא יידון בוועדת תכנון אחת בלבד", אמר אתמול בכיר במשרד האוצר ל"כלכליסט". "על החלטות מוסד התכנון הלאומי לא ניתן יהיה לערער, והיא תוכל לגבור על כל תוכנית מתאר, מלבד תמ"א 35, תוכנית המתאר הארצית".

 

לפיד. יציג את ההמלצות בפני קבינט הדיור של הממשלה בעוד כשלושה שבועות לפיד. יציג את ההמלצות בפני קבינט הדיור של הממשלה בעוד כשלושה שבועות צילום: עמית שעל

 

מתחמי הדיור לא יכללו את מחנות צה"ל המתפנים

 

"הטיפול במחירי הדיור הגבוהים חייב להיות אגרסיבי ומהיר", מסר לפיד, "ישנו דור שלם של צעירים בישראל שלא רואה את עצמו מצליח לרכוש דירה. עלינו לרוץ קדימה וליישם במהירות את המלצות הצוות בכל הכלים שעומדים לרשותנו. זו המשימה המרכזית שלי בתפקידי כשר אוצר".

 

הקמת הגוף החדשה אינה צפויה להשפיע על הארכתו של חוק הוד"לים, שיגיע היום לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. החוק מאשר את צו השעה, שבמסגרתו פועלות ועדות הדיור הלאומיות (וד"לים) שנועדו לאשר תוכניות מגורים גדולות בהליך מזורז. ההבדל בין מוסד התכנון הלאומי החדש והוד"ל, הוא שהוד"לים הן ועדות מחוזיות מיוחדות, בעוד שמוסד התכנון הלאומי יוכל לאשר בנייה במתחמי ענק, שעליהם הכריזה המדינה כמתחמי דיור לאומיים.

 

מתחמי הדיור הלאומיים יכללו לפחות 500 יחידות דיור על קרקע מדינה, ויתוכננו הן בתוך הערים (בעיקר בסמיכות למוקדי תעסוקה גדולים, באזורי תעשייה מיושנים וכמעט ריקים, באזורים מגורים ישנים ודלילים) והן בשטחים פתוחים מחוץ לערים (במחצבות נטושות, ובמרקמים שהוגדרו כעירוניים בתוכנית המתאר הארצית). המתחמים יאותרו על פני כל המחוזות, למעט במתמחים הבאים: שטחי תוכניות מתאר שתהליך האישור שלהן בוועדות התכנון כבר החל; שטחים הנמצאים כבר בהליכי תכנון ביוזמת המדינה (רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון, בעיקר); ושטחי מחנות צה"ל המתפנים מאזור המרכז, כמו תל השומר וגלילות, שמתפנים במסגרת הסכם בין משרדי הביטחון, השיכון והאוצר, הסכם המסמל את אחד ההישגים הבולטים של המינהל בשנים האחרונות.

 

ההמלצות מטה הדיור הלאומי לא הסתכמו רק בתחום התכנון. הצוות המליץ גם על הפעלת הסדרים מיוחדים בתחום פדיון קרקע כדי להשיב קרקע חקלאית עבור בניית עשרות אלפי יחידות דיור. על פי ההסדרים, תכנון על קרקע חקלאית השייכת למדינה ייעשה בו זמנית עם הפנייה למחזיק בה כיום ובתמורה לפיצוי מוגדל שיינתן לו. במידה והמחזיק בקרקע לא יסכים, המדינה תיטול את הקרקע ותפצה אותו בפיצוי סטנדרטי, לפי התחשיבים הנהוגים כיום בהסדרים מסוג זה ברשות מקרקעי ישראל. במידה והמו"מ לא יסתיים בהשבת הקרקע בתוך חצי שנה מאישור התוכנית למגורים, יוצא צו פינוי והמדינה תתפוס חזקה על הקרקע.

 

שר השיכון, אורי אריאל. אנשי המשרד זועמים שר השיכון, אורי אריאל. אנשי המשרד זועמים צילום: אביגיל עוזי

 

"4 מכרזי דיור להשכרה במרכז ייצאו בקרוב"

 

המלצה נוספת של צוות הדיור עוסקת בפיתוח הקרקע — הנחת תשתיות הכבישים, הביוב, מוסדות החינוך וכיו"ב — וקובעת כי הוא ימומן מראש על־ידי המדינה באמצעות הסכמי גג עם הרשויות המקומיות, שאושרו לאחרונה בקבינט הדיור. "הסדרים אלו קובעים מענה כולל לצרכי הפיתוח ומוסדות הציבור של השכונה וכן לוחות זמנים למתן היתרי בנייה", נמסר ממשרד האוצר.

 

לאחר האיתור, התכנון, פדיון הקרקע והשיווק, המטרה שסימן מטה הדיור היא למשוך יזמים להקמת דירות להשכרה. כ־50 אלף דירות מתוך 150 אלף צפויות להיות דירות בשכירות מפוקחת ארוכת טווח, כשעד כה נמנעו קבלנים ומשקיעים מוסדיים להיכנס לתחום, שלא קיים בארץ ועדיין לא ברור אם הוא רווחי. לשם כך, ממליץ הצוות להבטיח תשואה שנתית של 8% ליזמים. המדינה תבטיח להשלים את שיעור התשואה השנתית לרמה זו, גם אם היזם עצמו לא הגיע אליה.

 

"על מנת לאפשר לגופים מוסדיים לפעול בתחום הבנייה להשכרה ארוכת טווח יש להבטיח להם תשואה נאותה", נמסר ממשרד האוצר, "לצורך זה תינתן רשת ביטחון פיננסית שתופעל במידת הצורך. הרשת תיבחן מעת לעת מתוך הנחה כי היא תידרש רק בפרויקטים הראשונים לאור הסיכונים המוגברים של מוצר חדש".

 

מקור בכיר באוצר אמר ל"כלכליסט" כי בחודשים הקרובים ייצאו ארבעה מכרזי דיור להשכרה בטבעת המקיפה את אזור המרכז. לדבריו, ההישג הגדול של מטה הדיור הלאומי הוא "שייווצר גוף אחד בממשלה שיהיה אחראי על התכנון, ההפקעה, והשיווק של מתחמי ענק".

 

גוף התכנון החדש יאשר, החברה החדשה תבצע

 

כאמור, לצד גוף התכנון החדש, תפעל חברה ממשלתית חדשה לדיור במטרה לייצר 150 אלף דירות חדשות בתוך עשור. החברה, שהקמתה אושרה החודש בממשלה, תפעל כזרוע הביצוע של קבינט הדיור, ותיישם את המלצות צוות מטה הדיור הלאומי. תקציב החברה יהיה 8 מיליון שקל לשנה, והונה העצמי ההתחלתי יעמוד על 20 מיליון שקל בשנה למשך השנתיים הראשונות. לחברה החדשה תהיה אוטונומיה מוחלטת במתחמי מגורים שבהם 30% ומעלה מהדירות יוגדרו כמיועדות להשכרה. במתחמים אלה החברה תהיה אחראית על הבאת תכנון השכונות בפני מוסד התכנון הלאומי, תקדם את פיתוח התשתיות ותשווק את הקרקעות לבניית דירות ליזמים. ואולם, במתחמים שבהם שיעור הדירות להשכרה הוא מתחת ל־30% החברה תעבוד בצמוד לרשות מקרקעי ישראל.

 

החברה הממשלתית החדשה שהוקמה, כבר עוררה את זעמם של אנשי רשות מקרקעי ישראל ושל משרד הבינוי והשיכון האחראים על איתור ושיווק קרקעות למגורים. לדבריהם, החברה החדשה היא "סיכול ממוקד של הרשות", משום שהיא נוטלת מהם סמכויות, ומשום שראוי היה להפקיד את פרוייקט הדיור בידיהם.

 

תוכנית הדיור החדשה של הממשלה נולדה במהלך של כחמישה חודשים, והיא כוללת מתווים חדשים לתכנון השכונות, מימון הפיתוח שלהן ושיווקן. לפי הערכות, עלותה הכוללת היא כ־30 מיליארד שקל. מהדו"ח הכספי של המדינה לשנת 2012, עולה כי המדינה החזיקה קרקעות פנויות בשווי כולל של כ־300 מיליארד שקל, כך שמימוש התוכנית ייאלץ את המדינה לוותר על כעשירית מהכנסותיה העתידיות.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x