$
חדשות נדל

מתחם תע"ש עובר את שלב ההתנגדויות: מספר הדירות עשוי לגדול ל-44 אלף

אחרי ששמעה 600 התנגדויות לתכנית הבנייה רחבת ההיקף, החליטה הוועדה לשמיעת ההתנגדויות כי לא רק שאין להפוך את השטח לריאה ירוקה, אלא יש לצופף בו את הבנייה. החברה להגנת הטבע: "נשקול הגשת ערעור על ההחלטה"

עינת פז-פרנקל 11:3704.11.13
האם מספר הדירות במתחם התעש יגדל מ-23 אלף ל-44 אלף? ועדת המשנה להתנגדויות במשרד הפנים פותחת צוהר להכפלת מספר יחידות הדיור המתחם הענק, המשתרע על 7,430 דונם. כך עולה מפרוטוקול וועדת המשנה להתנגדויות במשרד הפנים, שפורסם אמש (א').

 

אחרי שנשמעו 600 התנגדויות לתכנית הבנייה רחבת ההיקף במתחם התע"ש ברמת השרון, הרצליה והוד השרון, ושלושה חודשים לאחר שקיימה ועדת המשנה להתנגדויות במינהל התכנון שבמשרד הפנים דיון בנושא, פורסם אתמול הפרוטוקול בן 150 העמודים בנושא שעומד בלב מחלוקת חריפה בין רשות מקרקעי ישראל, יוזמת התכנית, לבין התושבים וארגונים סביבתיים.

 

הוועדה החליטה כי היקף יחידות הדיור במתחם, 22.7 אלף, נמוך ביחס לשטח התכנית, המשתרעת על יותר מ-7,000 דונם, כאמור. "הצפיפות הממוצעת לדונם ברוטו בשטח התכנית עומדת על צפיפות מרבית של שלוש יחידות דיור לדונם, שהיא על פני הדברים צפיפות נמוכה יחסית", לשון הפרוטוקול. "על רקע מדיניות התכנון הארצית שנקבעה בתכנית המתאר תמ"א 35... ועל רקע המחסור ביחידות דיור באזורי ביקוש והעדפת פיתוח במרקמים עירוניים על פני גלישה לשטחים פתוחים, דומה כי יש מקום לאפשר בעתיד הגדלה של מספר יחידות הדיור בתחום, ללא צמצום היקף השטחים הפתוחים, וזאת ככל שיימצא כי התשתיות והשטחים הציבוריים נותנים מענה לתוספת כזו... התכנית מאפשרת 22.7 אלף יח"ד. ייקבע כי בתכניות מפורטות ניתן יהיה להוסיף יחידות דיור בכפוף לכך שיוכח כי קיים מענה להן בתשתיות ובשטחי הציבור".

 

מתחם תעש ברמת השרון מתחם תעש ברמת השרון צילום: עמית שעל

 

מתכננת הערים יעל זילברשטיין מהחברה להגנת הטבע, מעריכה שההחלטה פותחת צוהר להכפלת מספר יחידות הדיור פר דונם, דהיינו לקמת שש יחידות דיור לדונם, או כ-44 אלף יחידות דיור על פני 7,430 דונם. אך עד אז צפויות בדרך מהמורות לא מעטות, ועד שתיבנה הדירה הראשונה במתחם יעברו שנים רבות. "אין וודאות שאכן תהיה הצפפה בסדר הגודל המקסימאלי שמאפשרת תכנית המתאר הארצית (תמ"א 35)", אמרה זילברשטיין ל"כלכליסט". "ההצפפה נדחתה לשלב התכניות המפורטות, שגם אליהן צפויות התנגדויות".

 

המתנגדים לתכנית שוקלים בימים אלה להגיש ערר למועצה הארצית לתכנון, ואולי אף יגישו עתירה לבית המשפט. "נשמעו 600 התנגדויות לתכנית התע"ש, כך שיהיה מי שיגיש ערר למועצה הארצית", אמרה זילברשטיין. "אם לא יהיה ערר או עתירה לבית משפט, ייערכו התכניות המפורטות ברשות מקרקעי ישראל, יוזמת התכנית, ויישמעו להן התנגדויות. לכל תכנית סטטוטורית שתופקד, חלק אחרי חלק, יהיו התנגדויות. אחרי שהן יאושרו בוועדות המחוזיות, ניתן יהיה להוציא מכוחן היתרי בנייה. כך יעברו יותר מעשר שנים עד שהפרויקט כולו ייבנה".

 

יצוין כי דרישת החברה להגנת הטבע לעריכת תסקיר השפעה על הסביבה נדחתה, והוחלט שייכתב מסמך סביבתי לכל תכנית מפורטת, וכך גם לגבי סקרי הקרקע, שאמורים למצוא זיהומים באדמה.

 

החברה להגנת הטבע דרשה אף לתכנן מחדש את מתחמי המגורים, כך שלצד הבניינים יישאר גם פארק טבעי גדול לתושבים העתידיים של המתחם, ובו יישמרו ריכוזי הצמחים הנדירים שהתגלו בשטח, אולם בקשה זו נדחתה אף היא.

 

"הוועדה יכולה הייתה לקבל החלטה שתהיה גם לטובת איכות ורווחת החיים של התושבים וגם למען ערכי הטבע הייחודיים שבמתחם, אבל לצערנו היא לא עשתה זאת", אמרה זילברשטיין. "אם תצא לפועל בסופו של דבר התכנית כפי שהיא כעת, אנחנו בספק גדול אם היא תאפשר את קיומם של ערכי הטבע שבמקום, ומי שיפסיד הוא גם הטבע וגם התושבים שעתידים לגור שם", אמרה זילברשטיין.

 

יודגש כי החברה להגנת הטבע ביקשה בהתנגדותה לצופף את התכנית על מנת לעשות שימוש יעיל בקרקע בסדר גודל משמעותי זה במרכז הארץ, והראתה כי ניתן לקדם בינוי משמעותי יותר ללא פגיעה בערכי טבע ותוך שמירה על השטח הפתוח.

 

כזכור, חודשיים לפני הבחירות המוניציפאליות, יצאו ראשי הערים בשרון נגד תכנית רשות מקרקעי ישראל, בדרישה להפוך את שטחי תע"ש שבתחומן לפארק ענק ולבטל את תוכניות הבנייה במתחם. לעמדת הרשויות המקומיות הצטרפה עמותת אחל"ה, "הוועד הציבורי להפיכת שטח תע"ש השרון לריאה ירוקה". שלושת ראשי הערים הציגו באוגוסט הדמיה של הפארק המוצע, בסגנון "סנטראל פארק" בניו יורק, שיכלול פעילויות כגון שייט, דייג, רכיבה על סוסים, שוק איכרים, מיני גולף, קולנוע דרייב-אין, ועוד.

 

בתגובה לתכנית שהציגו ראשי הערים, נמסר אז מרשות מקרקעי ישראל, כי "הדרך היחידה לממן את טיהור הקרקע והמים במתחם תע"ש היא באמצעות שיווק הקרקע למגורים, שכן עלויות הטיהור הן גבוהות מאד. בניית אלפי יחידות הדיור תיתן פתרון למצוקת הדיור באזור המרכז ותשפיע על הפחתת מחירי הדיור".

 

עורכי הדין צבי שוב ודקלה מוסרי טל, המייצגים מאות תושבים מתושבי הרצליה ורמת השרון המצויים בסמוך לתכנית תע"ש והמתנגדים לה במתכונתה, מסרו היום (ב') בתגובה, כי: "הוועדה למעשה החליטה שלא להחליט ודחתה את הדיונים המהותיים לשלבים מאוחרים יותר . החלטה זו הינה שגויה והיא תגרום לדחייה נוספת במימוש הבניה והפיתוח של האזור".

 

באשר לסוגיית זיהום הקרקע, מסרו עורכי הדין כ:י "הזיהום שייצר מפעל התעשייה הצבאית משך עשרות שנות שהייתו במתחם אינו במחלוקת, וכך גם סוגיות תחבורתיות וסביבתיות. במקום לבחון את הסוגיות הללו בהתייחס לכל המתחם ולבצע תכנון מפורט למתחמים בהתאם לממצאים, החליטה הוועדה קודם לתכנן תכנית כוללת של המתחם ולחלקו למתחמי תכנון ורק אחר כך לבדוק את הסוגיות שהועלו".

 

לדבריהם, "אם בשלב הבא יימצא לדוגמא שאזור שהוגדר לצפיפות מגורים רבה הוא מזוהם בצורה קיצונית, כבר יהיה מאוחר עם התקדמות התכנון להפוך אותו לאזור שמיועד לפארק ובו תפחת הבנייה, שכן בינתיים תכנית זו כבר קבעה היכן ימוקמו השטחים הירוקים".

 

שוב מעריך שלהחלטת הועדה יוגשו ערעורים למועצה הארצית או עתירות לבתי המשפט "שיעכבו שוב את הליכי התכנון וכן כי לאחר שתוגש תוכנית על כל מתחם שוב יחל הליך של התנגדויות וחוזר חלילה. הוועדה רצתה לקצר הליכים ולזרז את הבנייה, ייתכן שבלחץ הגובר לקדם ולשחרר דירות לשוק, אבל לדעתי בהחלטתה רק תגרום לעיכוב נוסף בהליכים. מדובר בתוכנית שמנסים לאשרה כבר למעלה מעשור ועכשיו המועד שבו נראה דירות בנויות בשטח רק הולך ומתרחק".

 

מוסרי טל מציינת כי "תכנית המתאר לתל אביב כבר קבעה בהתייחס לשלב זה של תעש השרון כי יש לבצע סקרי זיהום, בדיקות תחבורה וסקרי השפעה על הסביבה של המתחם כולו", אך ועדת המשנה להתנגדויות "דחתה אותם לשלב הבא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x