רק 6% מהקבלנים סבורים כי מחירי הדירות יירדו ב-2014
לפי סקר של BDI, כ-54% מהקבלנים סבורים כי מחירי הדירות ימשיכו לעלות; 66% סבורים כי יסיימו את הרבעון הרביעי עם גידול בפעילות
54% מהקבלנים בישראל צופים המשך עלייה של מחירי הדירות ב-2014. כך עולה מסקר ציפיות שערכה חברת BDI-Coface בקרב מאות קבלנים וספקים בענף הבנייה בישראל. הסקר יוצג במסגרת הכנס השנתי של ארגון קבלני תל אביב שנפתח אתמול (ד') באילת.
קראו עוד בכלכליסט:
- שר הפנים אישר: הוועדות המקומיות יוכלו להוסיף 10% לכל פרויקט בנייה
- אושרה תוכנית לבניית 35 אלף יחידות דיור בתל אביב
- התקדמות תוכניות הדיור: הממשלה תשתף פעולה עם השלטון המקומי
רק 6% ממשתתפי הסקר סבורים כי תחול ירידה במחירי הדירות בשנה הקרובה, בעוד ש-40% סבורים שלא יחול כל שינוי במחירים. 52% מהקבלנים סבורים כי תחול עלייה, ואילו 2% סבורים כי תחול עלייה חדה במחירים. מבין אלו שענו כי הם צופים עלייה במחיר הדירות ב-2014 סבורים בממוצע כי תחול עלייה של 6% במחירי הדיור. על פי כל משתתפי הסקר הצפי הוא לעלייה של 3% בממוצע במחירי הדירות ב-2014. בשנה הקודמת צפו משתתפי הסקר בממוצע כי תחול עלייה של 2% במחירים לעומת 2012.
בנייה למגורים בפתח תקווה צילום: דוד הכהן
66% ממשתתפי הסקר סבורים כי את הרבעון הרביעי של השנה הם יסיימו עם גידול בפעילות, מתוכם 15% סבורים כי יחול גידול מהותי בפעילותם. בנוגע לענף כולו סבורים 51% ממשתתפי הסקר כי לא יחול שינוי בפעילות ברבעון הרביעי של השנה, ואילו 37% סבורים כי הענף כולו יסיים את הרבעון הנוכחי עם גידול בפעילות. בנוגע ל-2014 כולה סבורים 52% מהקבלנים כי הפעילות בענף כולו לא תרשום שינוי לעומת 2013, ואילו 34% מהעונים לסקר סבורים כי יחול גידול בפעילות. יש לציין כי 14% מהנשאלים בסקר סבורים כי הפעילות בענף צפויה דווקא לקטון בשנה הבאה.
בנוגע ליכולת הקבלנים להשיג מימון לפרויקטים שלהם, סבורים 53% ממשתתפי הסקר כי זו לא השתנתה השנה לעומת 2012. 31% מהם ציינו כי היכולת שלהם להשיג אשראי השנה דווקא עלתה לעומת השנה שעברה, ואילו 13% מהעונים לסקר ציינו כי יכולתם לגייס אשראי השנה ירדה לעומת 2012.
בנוגע לעלות המימון ציינו 32% ממשתתפי הסקר כי זו עלתה לעומת 2012, לעומת 41% שציינו כי עלות המימון לא השתנתה, ו-23% שאמרו כי עלות המימון הוזלה. 4% ציינו כי עלות המימון של הפרויקטים התייקרה מאד לעומת 2012.
רווחיות הקבלנים – רק 7.1% מההכנסות
מהנתונים עולה, כי שיעור הרווח הנקי לפני מס מסך ההכנסות של הקבלנים בענף הבניין (חברות ציבוריות ופרטיות) מסתכם ב-7.1% בלבד בממוצע.
עם זאת, הקבלנים הצליחו לשמור על רווחיותם לעומת התקופה הקודמת בסקר BDI, וזאת על אף עלייה שהיתה בשוק תשומות הבנייה. מהסקר עולה עוד כי חברות קבלני הבניין הצליחו לחזק את היציבות הפיננסית שלהם, כאשר שיעור ההון העצמי מסך המאזן של חברות אלו התחזק ל-17.4%, לעומת 13.3% בתקופה הקודמת. הוצאות המימון של הקבלנים מסך ההכנסות נותרו ברמה דומה של 2.4% מסך ההכנסות, לעומת 2.3% מסך ההכנסות בתקופה הקודמת ב-2012.
בתוך כך, נראה כי קיימת שונות רבה ברווחיות של השחקנים השונים בשוק תשומות הבנייה. כך למשל, הרווחיות של השחקנים בשוק הבטון (לפני מס), מסתכמת ב-2.7% מסך ההכנסות, אך לעומתם החברות בשוק האלומיניום רושמות שיעור רווח נאה יותר של 8.4% מסך ההכנסות, והשחקנים בשוק הצבעים והכימיקלים רושמים שיעור רווח של 5.6%.
אייל ינאי, מנכ"ל משותף בחברת BDI-Coface, ציין כי "נתוני הסקר מראים כי שוק הנדל"ן בישראל ממשיך לגלות חוזקה, על רקע הריבית הנמוכה, שתומכת בשוק. נראה כי האופטימיות בענף הנדל"ן חזקה אף מתוכניות הממשלה להורדת מחירי הדיור, והצפי כי גם בשנה הקרובה נראה המשך של עליות במחירי הדירות. סקר שערכנו ב-BDI באחרונה מגלה כי רווחיות הקבלנים (לפני מס) מסתכמת בכ-7% בלבד מסך ההכנסות שלהם, כך שנראה שעליות המחירים לא תורגמו ישירות לרווחים. עם זאת, אנחנו רואים שיפור יחסי ביציבות מאזני חברות הבנייה, במקביל לשיפור קל במוסר התשלומים בענף. חלק ניכר מהחברות בענף נערכו למחנק האשראי במערכת הבנקאית, ושמרו על כריות ביטחון גבוהות יותר".
אייל ינאי, מנכ"ל משותף ב-BDI-Coface, אומר כי "שוק הנדל"ן והבנייה נותר ברמת סיכון יחסית הגבוהה במעט מהסיכון הכללי במשק. למרות עליית מחירי הנדל"ן בשוק, נראה כי העלייה לא תורגמה לשיפור משמעותי בשורה התחתונה ברווחי הקבלנים, בין היתר לאור העלייה במחירי תשומות הבנייה. עם זאת, אנחנו רואים שיפור יחסי ביציבות מאזני חברות הבנייה, במקביל לשיפור קל במוסר התשלומים בענף. חלק ניכר מהחברות בענף נערכו למחנק האשראי במערכת הבנקאית, ושמרו על כריות ביטחון גבוהות יותר. ביטוי נוסף למחנק האשראי איתו מתמודדות חברות הבנייה היא הירידה שהיתה במחצית הראשונה של 2013 במספר התחלות הבנייה – 3,930 התחלות, לעומת 7,796 התחלות בנייה במחצית הראשונה של 2012".
שיפור במוסר התשלומים
מוסר התשלומים בענף הבנייה עדיין נותר ברמה מעט גבוהה יותר לעומת הממוצע בכלל המשק. מספר ימי האשראי בענף הבניה בחודש אוקטובר 2013 עומד על 101, לעומת 96 ימי אשראי בכלל המשק. מדובר על ירידה לעומת 111 ימי אשראי שנרשמו בענף הבנייה בדצמבר 2012, ולעומת 105 ימי אשראי ביוני השנה.