$
חדשות נדל

לפיד: "החוק לדיור להשכרה לא ייצור מעברות מודרניות"

שר האוצר אמר בדיון בוועדת הפנים על חוק הותמ"לים כי הכוונה היא לבנות דיור להשכרה במגדלים מודרניים בסטנדרטים גבוהים; מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע, "ב-5 השנים האחרונות מקימים מוסדות תכנון במטרה לעקוף את מערכת התכנון הרגילה כשבמקביל מייבשים אותה בתקציבים"

דותן לוי 13:0117.02.14

"הצעדים של תוכנית הותמ"לים אגרסיביים כמידת משבר הדיור בישראל", כך אמר שר האוצר יאיר לפיד במהלך דיון בהוראת שעה לקידום תוכניות דיור מועדפות (ותמ"לים) שנערך בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת. לפיד שנמנה על יוזמי החוק המיועד למסד את שוק הדיור להשכרה ולהוסיף לו 150 אלף יחידות דיור במהלך תקופה של 10 שנים אמר במהלך הדיון, "ב-6 השנים האחרונות הייתה עלייה של 50% במחירי הדיור, חלקה מהסיבות כלכליות אבל עיקר הבעיה היא המחסור בהיצע. במסגרת קבינט הדיור אנו נחושים להגדיל את ההיצע ולהוריד את מחירי הדיור. משרד האוצר מוכן לעבוד בנוהל חירום כדי להגשים את המשימה הזו.

"הצעת החוק עוסקת בשני החסמים העיקריים הפן התכנוני והקושי בפדיון קרקע. הצעת החוק תייצר כלים חדשים לפיצוי בעלי הקרקע אבל גם לאפשר פדיון מהיר שלה. זו קרקע של אזרחי ישראל ומן הראוי שתועמד לטובתם. לותמ"ל יוקנו כלל הסמכויות ולא יהיה צורך להעביר אותה לועדות תכנון נוספות. בנוגע לפדיון מדובר בקרקע שלרוב היעוד שלה היה לחקלאות. נעשה זאת הן באמצעות הגזר - תמריצים וכן באמצעות המקל שיוריד את גובה התמריץ למי שמעכב את ההליך. במקביל יהיו הסכמי הגג מול הרשויות במסגרתם חתמנו כבר עם מודיעין, קרית גת, ראש העין ונחתום עם רשויות נוספות. עד שהותמ"ל יעבור בועדה.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: עמית שעל

 

יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ מירי רגב מליכוד ביתנו התייחסה לתיקון לחוק ואמרה כי כל חוק בנושא הדיור יהיה חייב להתייחס להיבטים חברתיים כאשר המטרה היא הורדת מחירי הדיור בישראל, "כל התוכניות האלה לא מעניינות את האזרחים אלא רק את הפקידים, את האזרחים מעניינים מחירי הדיור והמטרה היא דירה בהישג יד לכל אזרח".

 

בתוך כך לפיד ספג ביקורת רבה הן בהיבטים החברתיים של החוק והן ביכולתו להוריד את מחירי הדירות. לדברי ח"כ תמר זנדברג ממרצ: "יש תחושה של 'דה ז'ה וו'. יש כאן עוד נסיון לעשות את אותו הדבר על ידי תקיפת ההיבט של ההיצע מתוך הבנה שמדובר בכלי שיפעל כמו בשוק של עגבניות כלומר כשמגדילים את ההיצע המחיר יורד. יש נתונים שמראים שכבר היום אין מחסור במלאי תכנוני, יש נסיון לתכנן עוד ועוד שכונות על שטחים פתוחים חלקם בשולי הערים ואפילו בישובים חדשים למרות שאנחנו יודעים שבנייה בישוב חדש יקרה עשרות מונים מבנייה בתוך הערים. כל זה מבלי לעבור דרך מערכת השיקולים והאיזונים המקובלים. אין התייחסות למחירים".

 

אמיר לוי הממונה על התקציבים באוצר סקר את הצעת החוק ואמר, "חשוב לזכור שהליכי התכנון אורכים היום 5 שנים ומרגע שהמדינה רוצה להשיב קרקע לידיה לוקח לה 10 שנים להחזיר אותה. 50% עלייה במחירי הדיור זה מצב בלתי נסבל המטרה היא להוריד את המחירים למחירים שהכרנו לפני העלייה הגדולה. ההליך יהיה דומה להליך האישור לפרויקטים של תשתיות לאומיות, על אותו עיקרון כלומר הכרזה על מתחם כמועדף לדיור שיהיו בו לפחות 500 יח"ד ויהיה על קרקע שלפחות 80% ממנו יהיו קרקעות מדינה למעט קרקע במגזרי המיעוטים ששם מרבית הקרקעות הן פרטיות. יש שני הליכים שאינם מדברים אחד עם השני, יש את ההליך התכנוני ויש הליך השבת הקרקעות. לפי הליך זה המדינה יכולה להשיב את הקרקע בתוך חצי שנה אבל זה לא קורה וזה לוקח 10 שנים".

 

ויקי וענונו פעילה חברתית שנכחה בדיון הגיבה להצעת החוק מהיבטי של המחסור בדיור ציבורי, "אתם רוצים לצאת עם בשורה לאזרחים ואני מדברת בשמם. החוק הזה מסורבל, הוא לא מציע דיור ציבורי כמו שהבטיחו. 5% דיור ציבורי זה למרוח את הנושא. איפה יבנו את הדירות האלה? בפריפריה? לאנשים שאין רכב מה הם יעשו אם יעבירו אותם לפריפריה. השר לא מחובר למה שקורה בשטח".

 

רן מלמד סמנכ"ל עמותת ידיד התייחס גם הוא לנושא הדיור הציבורי ואמר, "חשוב לזכור שההליך של בניית 150 אלף יח"ד יימשך 10 שנים ורק בעוד כשנתיים נראה תחילה של בנייה. יש כיום 140 אלף משפחות שחיות בסיוע של שכ"ד שלא עודכן כמעט 7 שנים ולכן חשוב לעשות זאת כבר כעת".

 

בהמשך התייחס ח"כ חנא סוויד, חד"ש לאפשרות של תיקון ועדות התכנון הקיימות במקום יצירה של מסלול חדש, "הקשר בין החוק המוצע לבין הבעיה הוא כמו היכולת לאכול ספגטי מכפית, זה לא הולך. המסלול החדש הוא בדיוק כמו להקים מסלול עוקף בתי משפט או משטרה. לא ראיתי סנכרון בין המסלול החדש לקיים".

 

לפיד הגיב לחצי הביקורת ואמר, "זה לא בא במקום המסלולים הקיימים. אנחנו בעד דיור בהישג יד ונגד לייצר גטאות בפריפריה. החוק מעלה הצעה מקצועית. החוק עוסק בתכנון ובקרקע. הוא לא צריך לעסוק כרגע במחירים, יש גוף משווק שיעסוק בכך. כשאתה מייצר כלי חדש אתה צריך לבחון אותו, כרגע אף אחד לא יודע איך נשווק את זה. לגבי הקרקעות נפנה גם מי שישבו על הקרקע 80 שנה אם יהיה צורך מיידי בכך והוא יקבל פיצוי". בהמשך אמר לפיד, לפיד: "אין כאן דיור להשכרה, כששוכרים מבן אדם הוא יכול להעלות את המחיר או לזרוק אותך מהדירה כשהבת שלו חוזרת מחו"ל ואז אנשים צעירים ממשכנים את חייהם כדי לרכוש דירה. זה יהיה מסלול מקביל, אנחנו רוצים לבנות מגדלי דיור להשכרה. אלה לא יהיו מעברות מודרניות אלא מגדלים חדישים ומתוכננים בסטנדרטים גבוהים".

 

ח"כ יצחק וקנין מש"ס דיבר על הרווחים שגורפת המדינה משיווק קרקעות: "האוצר יודע שאם קבלן משלם מאות אלפי שקלים עבור קרקע ליחידת דיור הוא לא יוריד את מחיר הדירה. המדינה היא שעושה את הקופה, בסופו של יום כל מכרז נסגר במחיר כפול מהערכת השמאי. בשנים של עליות המחירים החדות המדינה הרוויחה 8 מיליארד שקל ממכירת קרקעות. הם מרוויחים גם ממכרזי הפיתוח". ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה, "הפתרון הוא הפסקת העושק של אזרחי ישראל על ידי המדינה. מאז שהמינהל משווק קרקעות למרבה במחיר המחירים החלו לזנק, אתם מייקרים את הדירות זה נכון גם לגבי מסים וסיוע על ידי משרד השיכון. כל הצעת החוק הזה יוצר מערכת בירוקרטית נוספת מבלי לספק פיתרון".

 

אל הפן הסביבתי של הותמ"ל התייחס איתמר בן דוד מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע, "ב-5 השנים האחרונות מקימים מוסדות תכנון במטרה לעקוף את מערכת התכנון הרגילה שבמקביל מייבשים אותה בתקציבים ויוצרים מערכות חדשות ללא איזונים ובלמים. הרכב הוועדה הם האוצר, השיכון ושות מקרקעי ישראל מקבלים ייצוג יתר, דווקא אלה שיצרו את המשבר בעוד שלגופים אחרים בקושי יש ייצוג. החוק הזה מדיר את הציבור עם כוח עודף לממשלה ללא הליך של עררים מובנה בתכנון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x