$
נדל

בלעדי לכלכליסט

קבינט הדיור בוחן מתן 100 אלף שקל לרוכשי דירה ראשונה

מחלוקת פנימית באוצר מעכבת את ההכרעה בין כמה פתרונות מיידיים למחירי הדיור, ובהם רעיון חדש - מענק של 100 אלף שקל לרוכשי דירה ראשונה, ולא יוגבל לפריפריה. ראש הממשלה צפוי להתערב לראשונה ולקיים דיון בנושא בתוך שבועיים

עינת פז־פרנקל ורוני זינגר 06:5003.03.14

שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור יאיר לפיד בוחן אפשרות של מתן מענקים בגובה 120-100 אלף שקל לרוכשי דירה ראשונה בשטח של עד 100 מ"ר באזורי הביקוש, כך נודע ל"כלכליסט". ההכרעה על פתרונות מיידיים להוזלת מחירי הדירות מתעכבת בשל מחלוקת בין לפיד לבין אנשי אגף התקציבים במשרדו - וכעת עומד ראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב ולקיים דיון בנושא בשבועיים הקרובים.

 


 

בעוד עלותה של תוכנית לפיד לבניית 150 אלף דירות להשכרה, שאישרה הממשלה, מוערכת בכ־30 מיליארד שקל לעשור או בכ־3 מיליארד שקל לשנה, שנגזרת מוויתור המדינה על הכנסות של כ־200 אלף שקל ליחידת קרקע - עלותן של תוכניות להנחות במחירי הדירות כגון 'מחיר מטרה', שמטרתן להוזיל בכ־100 אלף שקל את מחיריהן של עד 15 אלף יחידות דיור בשנה, נעות סביב 1.5-1 מיליארד שקל לשנה.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: עמית שעל

 

יש צורך בפיתרון שיחתוך את מחירי הדירות באופן מיידי

 

בחודשים האחרונים התקיימה סדרת דיונים על תוכנית 'מחיר מטרה', כאשר אל משרד האוצר זומנו מומחים, כלכלנים וגורמים מקצועיים. בחלק מהפגישות נכחו יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה פרופ' יוג'ין קנדל, מנהל רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן, מנהל מחלקת המחקר וחבר בוועדה המוניטארית של בנק ישראל פרופ' נתן זוסמן, הפרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית ומנכ"ל משרד האוצר לשעבר אבי בן בסט וכן בכירים נוספים ממשרדי האוצר והשיכון.

 

משיחות עם בכירים בסביבת שרי האוצר והשיכון עולה כי הממשלה מבינה שלא מספיקים פתרונות ארוכי טווח למצוקת הדיור - כגון האצת תהליכי התכנון, שיווק קרקעות מוגבר והקמת מתחמי דירות להשכרה - צריך לתת גם פיתרון מיידי, שעשוי באבחת חרב לחתוך את מחירי הדירות.

 

ההצעות שמונחות כרגע על השולחן הן ראשית, תוכנית 'מחיר מטרה', שתחייב את היזמים למחיר סופי קבוע מראש לדירה, המגלם הנחה של 15%-20% ממחירי הדירות בשוק, עבור חלק מהדירות שאותן הם משווקים על קרקע שחכרו מהמדינה. בניגוד לדעה הרווחת שלפיה באגף התקציבים חוששים מאיבוד הכנסות כתוצאה מגביית מס רכישה נמוך יותר (על דירות זולות יותר), גורמים המעורים בדיונים על 'מחיר מטרה' אומרים כי ההתנגדות נובעת מכך שקביעת מחירון לדירות עשויה לפתוח צוהר לאי־סדרים בענף הבנייה.

 

"הבעיה ב'מחיר מטרה' היא הניסיון להכתיב ליזמים שימכרו דירה במחיר מסוים, ניסיון שבסופו של דבר ייכשל", כך העריך אחד המשתתפים בדיונים, והוסיף: "זה יחייב בקרה, סטנדרטים ומעקב. אם היזם סבור שהוא יכול למכור את הדירה ב־1.3 מיליון שקל והמחירון של המדינה קובע שמחירה יהיה 1.1 מיליון שקל, מה יקרה? הוא ימכור ב־1.1 מיליון שקל באופן רשמי, אבל מפה זה יתפתח. או שאנשים ישלמו לו בשחור, או שהוא יגדיל את המחסן, יוסיף חנייה, יפתח מרפסת. זה פתח לבעיות".

 

שר האוצר טרם הכריע בסוגיה, ובוחן כעת כמה שיטות למתן הנחות לזוגות צעירים שרוכשים דירה לראשונה, מתוך הבנה שתוכניות הדיור הגדולות שאישרה הממשלה יתחילו להשפיע על המחירים רק בעוד כשנתיים או יותר. רעיון נוסף - להעניק פטור ממע"מ או החזר מע"מ לרוכשי דירות, המבטא הנחה של 18% ממחיר הדירה - נתקל לפי שעה בהתנגדות מצד שר האוצר וגם מצד אנשי משרדו. משיחות עם בכירים בסביבת השר ובמשרדו עולה כי רבים מתנגדים למע"מ דיפרנציאלי משום שהדבר עשוי לפתוח פתח לקבוצות רבות בישראל לדרוש פטור ממע"מ.

 

האוצר מעדיף לתת מענק ולא מע"מ דיפרנציאלי

 

ייתכן שעד לישיבת קבינט הדיור בסוף החודש תתקבל החלטה באיזה מתווה לפעול על מנת להקל על מצוקת הצעירים, כשהכיוון שמסתמן הוא שההטבה תינתן בדמות מענקים או הנחות - ולא בפטור ממע"מ או בפיקוח על מחירי הדירות.

 

מלשכת שר השיכון אורי אריאל נמסר: "שר השיכון הציג בפני שר האוצר מספר חלופות שמשמעותן התערבות ממשלתית ואובדן הכנסות לטובת הורדת מחירי הדיור. בין התוכניות: הטלת פיקוח על מחירי הדיור (מחיר מטרה), החזר מע"מ או מענקים. השר פועל מול שר האוצר במטרה לקבל הכרעה שתביא להורדת מחירים ממשית".

 

ממשרד האוצר נמסר: איננו מתייחסים לדיונים פנימיים בין גורמי הממשלה. כשתתקבל החלטה ניידע על כך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x