אורי אריאל: "אנחנו ערוכים ליישם את מחיר מטרה מיידית"
שר השיכון פנה אל ראשי הרשויות המקומיות בכנס בירושלים וקרא להם לשתף פעולה עם תכניות הממשלה להגדלת היצע הדיור. לדבריו, החקיקה לתוכנית מע"מ 0% יחלו רק לאחר יום העצמאות; "אם למישהו היה ספק לגבי הנכונות של מדינת ישראל להכניס את היד לכיס הספק הזה נעלם השבוע"
- אורי אריאל: "אנחנו ערוכים ליישם את מחיר מטרה מיידית"
- "לא היינו מתקדמים מטר בלי ההורים"
- לפיד מבטיח דיור זול במרכז: "חלק גדול מהדירות בצריפין יימכרו במע"מ 0%"
אריאל התייחס בדבריו לשבוע הסוער שעבר הענף במסגרתו אישר קבינט הדיור שתי תוכניות מהותיות אשר ישפיעו על הביקוש: "אנחנו עומדים יומיים אחרי שתיהחלטות שקיבלנו למע"מ 0% ולמחיר מטרה ואם למישהו היה ספק לגבי הנכונות של מדינת ישראל להכניס את היד לכיס הספק הזה נעלם השבוע. אם מישהו עדיין ספקני אני אומר לכם שקבענו מחיר מטרה ל-20 ימים עם צוות שיביא לנו להחלטה את הדברים ואחרי פסח קבעתי ישיבה של מועצת מקרקעי ישראל שאני עומד בראשה כדי לאשר את זה. הליכי החקיקה של המע"מ יחלו רק לאחר יום העצמאות, אבל את מחיר מטרה ניתן ליישם באופן מיידי ואנחנו יכולים להיערך אליו במהירות. אני יודע שזה מכניס את השוק להמתנה, אין ברירה, אנחנו נשתדל לצמצם את לוח הזמנים כדי שחוסר הבהירות יהיה קצר. גם הורדת המע"מ וגם מחיר המטרה אלה תוכניות שיושבות על ביקוש, אבל בלי שיווקים נפספס. הזכות של אזרחי ישראל לבית היא החובה שלנו. כדי לייצר יחידת דיור במדינה צריך לערב לפחות 12 משרדי ממשלה ונעמוד במשימה הזו, ב-2013 שיווקנו יותר מ-2012 והקפיצה תהיה ב-2015 וזה לא עוד הרבה זמן".
בהמשך התייחס אריאל להשפעת התוכניות ואמר, "התוכניות ישפיעו גם על משפרי דיור ועל שוק היד שנייה שהוא המרכיב העיקרי של העסקאות במדינה. ללא השפעה על השוק הזה לא נהיה אפקטיבים מספיק. אנחנו רואים ערך גם מבחינת מחירי הדיור לכך שכל האוכלוסיות יהנו ממחיר מטרה ומע"מ 0%, יש על זה ויכוח ונקיים על כך דיונים בימים הקרובים. נביא מעל 100 אלף יח"ד בהסכמי גג, התחלנו בקרית גת ונמשיך לערים נוספות".
בנצי ליברמן, ראש רשות מקרקעי ישראל אמר: "תמיד שאלתי את עצמי האם המטרה של הקרקעות הן באמת למקסם רווחים? אנחנו כאן לפתח וליישב גם אם זה בא על חשבון הרווח. שאלת הרווח היא לא השאלה המרכזית והראשונה. השאלה היא בעיקר איך אנחנו יוצרים היקף משמעותי של יח"ד. הרשויות המקומיות הן השחקן המרכזי בהוצאת התוכניות אל הפועל חייב להיות אמון שיתבטא בקבלת החלטות ובמעשים כדי שתהיה איכות חיים טובה יותר ומחירי הדיור ירדו. כל המרכיבים קיימים בהסכמי הגג, יש שם עבודה בינמשרדית שיושבים עליה וגולת הכותרת היא לראות שהשחקן המרכזי נמצא בחדר והשחקן המרכזי הוא הרשויות המקומיות אנחנו לא רוצים לעשות עליהם סיבוב אלא לתת להם את אותם הדברים שמייצרים איכות חיים בעירם".
חיים ביבס צילום: רועי שפרניק
אמיר לוי ראש אגף תקציבים במשרד האוצר אמר: "במגזר העסקי שממנו אני מגיע הכל מדיד וכך אני חושב שצריך לנהל את שוק הדיור ברמה הזאת. הפתרון מצוי בצד ההיצע וההגדלה שלו. בשנים האחרונות נוצר פער גדול מידי. ראשית, נאתר כ-70 אלף יחידות דיור ומשם נעביר את זה לתכנון. יש 10 צעדים במהלך הזה שכולם הכרחיים לפתרון מצוקת הדיור. כדי להצליח אנחנו חייבים לעבוד בצורה פרטנית ולעבור פרויקט-פרויקט, חסם-חסם. התפקיד של הרשויות הוא לשתף איתנו פעולה להצביע על כשלים אבל גם להיות גמישים. אנחנו שמים לא מעט כסף, תקציב זה חשוב אבל זה לא הכל. שיתוף פעולה וניהול פרטני יפתור את מצוקת הדיור".
"צריך לתמרץ את הפריפריה"
חיים ביבס, יו״ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות: ״אם לא נשמור על התמריצים לפריפריה, תוכניות הדיור החדשות על הורדת המע״מ ומחיר מטרה, ייקבעו את המדינה מגדרה עד חדרה. צריך לשמר ולהוסיף תמריצים בפריפריה בעדיפות מרכזית. בשיתוף עם הממשלה, ניתן להגדיר כי חלק מההכנסות מערך הקרקע המשווקת במרכז יועבר לטובת פיתוח ובניית שכונות בפריפריה. מחירה של הקרקע בפריפריה מוזל ופיתוחה יוכל להעלות את היצע הדירות משמעותית ולהעניק פתרון של ממש לדיור. תפקידו של השלטון המרכזי להירתם לטובת הפריפריה. רק לאחרונה נחתמו הסכמי הגג עם המדינה להוספת אלפי יחידות דיור ברשויות במרכז. תוכנית מחירי מטרה תוכל לאפשר גם לזוגות צעירים לרכוש דירות במחירים סבירים ולהיות חלק מההתחדשות העירונית. הפתרון טמון איפוא בשילוב הכוחות בין השלטון המרכזי והמקומי. משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל בשילוב כוחות עם יכולות הביצוע וההתגייסות של ראשי הרשויות המקומיות יוכלו להוליד את הפתרון האמיתי, ולהציל את המדינה אל מול אחד האתגרים המרכזיים ביותר שמלווים אותנו בשנים האחרונות".
בינת שוורץ, ראש מינהל התכנון במשרד הפנים אמרה בכנס: "אנחנו חייבים להעביר עוד ועוד סמכויות לרשויות המקומיות. אם מסתכלים על הרשימה רואים שכרגע הרשויות הערביות לא במשחק אבל אנחנו נספק להם כלים שיחזקו אותם. אנחנו מכשירים ומתקצבים שני מחזורים של סטודנטים שילמדו לתואר שני בתכנון ערים על חשבון המדינה וישולבו ברשויות המקומיות. חייבים לגבש מדיניות תכנונית - אחרת ניכשל כולנו. אם בעתיד יהיו פרויקטים שיתקעו זה יקרה בגלל הרשויות המקומיות, לא עוד הממשלה ואסור לנו שזה יקרה".