לפיד ואריאל משדרים הצלחה בזמן שהמחירים עדיין בעלייה
שרי האוצר והשיכון פרסמו בערב החג איגרות מלאות גאווה על צעדי הממשלה המתקדמים ועל התוכניות להפחתת המע"מ לרוכשי דירה. הבעיה היא שבפועל השיווקים מתקדמים לאט, הציבור נוטה לא להאמין ומכרזים קיימים ליחידות דיור נדחים
טרם כניסת החג, שר האוצר יאיר לפיד ושר השיכון אורי אריאל שיגרו איגרות שעסקו במחירי הדיור ובמעשיהם בשנה האחרונה. לשכותיהם הציפו את רשימות התפוצה בדיווחים מפורטים על הישגיהם. הבעיה היא שבפועל ההצלחות הן בעיקר על הנייר, ועדיין לא ברור כמה והאם מחירי הנדל"ן יירדו.
- למה הממשלה אינה יכולה לפתור משבר הדיור?
- סמנכ"ל שפיר הנדסה: "אם המחירים יירדו בבת אחת הקבלנים והבנקים יקרסו"
- גיל גבע: "הממשלה צריכה להוריד חסמים ולתת לנו לבנות"
בכנס הנדל"ן האחרון של "כלכליסט" אמר לפיד כי ענף הנדל"ן הוא שוק של ציפיות, כלומר, גם אם בפועל תוכנית דרסטית כמו הורדת המע"מ טרם התרחשה, היא אמורה להשפיע באופן מיידי כיוון שרוכשי הדירות פועלים כאילו כבר התרחשה. אם מתרגמים את דבריו של לפיד למציאות, הרי שהתוכניות הרבות שיזם כבר היו אמורות להשפיע ולבוא לידי ביטוי בתוצאות 2013, אלא שכנראה שהשוק הפך לספקן.
2013 הסתיימה בעליות מחירים חדות יותר מב־2012, של כ־2.8% (כולל דירות יד שנייה ויד ראשונה). ב־2013 חלה עלייה של 6.8%, יותר מפי שניים. לכן, לא ברור מדוע סבור השר אריאל כי המגמה נעצרה, כפי שהוא מדווח באיגרת.
השיפור בפרמטרים גם הוא אינו דרמטי. בקצב השיווק אכן חל גידול בהשוואה ל־2012. מדובר בגידול ב־33 אלף יח"ד לעומת 37.5 אלף יח"ד ב־2013. שני הנתונים הם פחות מהיעד הממשלתי, אבל מפת השיווקים של שנים עברו מצביעה על כך שהיקף דומה של יח"ד (37 אלף) כבר שווק ב־2011, כלומר לא מדובר במספרי שיא. עם זאת, השינוי האמיתי הנו במספר היחידות ששוווקו בהצלחה ולא בוטלו. דווקא בנקודה זו נראה כי במשרד השיכון וברשות מקרקעי ישראל כגוף המבצע הפנימו כי יש להוציא לשיווק רק קרקעות בשלות לבנייה, וכך צמצמו באופן מהותי את היקף היח"ד שבוטלו מסך השיווקים.
בקצב התחלות הבנייה, מדובר ב־44 אלף לעומת 42 אלף ב־2012. גם כאן מדובר בהצלחה חלקית, ואם בוחנים את הנתונים שנתיים אחורה רואים כי ב־2011 היה מספר רב יותר של התחלות בנייה (46 אלף).
בדיקה במכרזי רשות מקרקעי ישראל מגלה כי המכרזים המשמעותיים, כלומר המכרזים לבנייה רוויה אשר היו צפויים להזרים אל השוק את המספר הרב ביותר של יחידות דיור בנקודת הזמן הנוכחית, נדחו. מדובר בין היתר במכרז של כ־500 יח"ד בכפר יונה שהיה אמור להיסגר עד סוף מרץ והוארך עד לאמצע מאי. מכרז נוסף ל־246 יח"ד להשכרה ברמת השרון נדחה גם הוא בחודש (עד סוף אפריל). בסך הכל מדובר בדחייה של כ־2,100 יח"ד.
ברשות מקרקעי ישראל משדרים עסקים כרגיל וטענים כי מדובר בדחיות אשר אינן קשורות למכרזי מחיר מטרה או להורדת המע"מ, אך הערכות בשוק הן כי ברשות, במשרד השיכון ובאוצר מבינים היטב כי חוסר הוודאות השורר כרגע משפיע לא רק על הרוכשים אלא מושיב גם את היזמים על הגדר עד להתבהרות המצב בענף.