בלעדי לכלכליסט
חמ"ל הדיור שחרר לבנייה 77 אלף דירות
בחצי השנה האחרונה הקצה הצוות הממשלתי שהוקם לצורך שחרור חסמי בנייה 1.8 מיליארד שקל, שהושקעו בהקמת מחלפים ושדרוג מתקני שפכים. הודות לכך תתאפשר בנייה של עשרות אלפי יחידות דיור בשנים הקרובות, שעד כה נתקעו עקב היעדר תקציבים
בשקט בשקט, הרחק מאור הזרקורים, עובד בחצי השנה האחרונה חמ"ל הדיור של הממשלה על הסרת חסמי תשתית שמעכבים בנייה למגורים. מנתונים שסיפק משרד האוצר לבקשת "כלכליסט" עולה כי עבודת החמ"ל שחררה לבנייה יותר מ־77 אלף יחידות דיור בתקציב כולל של כ־1.8 מיליארד שקל.
- משרד השיכון: ב-2013 נמכרו רק 364 דירות בפחות מ-600 אלף שקל
- בנק ישראל: ירידה קלה בהיקף המשכנתאות שנטל הציבור בחודש אפריל
- "המבקר צריך לחקור כיצד המדינה אינה יודעת כמה יחידות דיור זמינות יש"
חמ"ל הדיור הוא צוות המורכב מבכירי המשרדים הרלבנטיים לתחום הדיור הבוער, וזאת במטרה לקדם את הבנייה באמצעות הסרה של מכשולי תשתיות שונים. את החמ"ל מוביל ערן ניצן, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, וחברים בו בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל; שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד השיכון; ובינת שוורץ, ראש מינהל התכנון במשרד הפנים. בחלק מהדיונים השתתף גם השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים טל אלדרוטי על תקן יועץ מקצועי.
בחודשים האחרונים שחרר לבנייה חמ"ל הדיור עשרות אלפי יחידות דיור באזור המרכז. מהנתונים שהועברו ל"כלכליסט" עולה כי תקציב של 62.5 מיליון שקל למימון מתקן לטיהור שפכים (מט"ש איילון) סייע לשחרר קרקעות לבניית 20 אלף יחידות דיור במודיעין, רמלה ואזור השפלה. כמו כן, 20 אלף יחידות דיור נוספות יוכלו להיבנות בראש העין וסביבתה הודות לקו ביוב חדש שתוקצב ב־60 מיליון שקל. עוד סייע התקציב במימון של מחלף בכביש 444, שתוקצב ב־455 מיליון שקל בהסכם מימון פרויקטים עם משרד התחבורה.
5 מיליון שקל שחררו 12 אלף דירות
יישובים נוספים שייהנו מהחסמים ששוחרו הם כפר סבא, אורנית וג'לג'וליה - הודות להשקעה של 5 מיליון שקל במתקן לטיהור שפכים באזור (מט"ש דרום השרון) שוחררו לבנייה 12.4 אלף יחידות דיור. כמו כן תתאפשר בנייתם של כ־9,000 יחידות דיור חדשות בבית שמש הודות להרחבת כביש 38 (המקטע הדרומי, מנוחם לבית שמש). לטובת הפרויקט הקצה החמ"ל סכום של 450 מיליון שקל.
עוד הקצה החמ"ל תקציבים בהיקף של מאות מיליוני שקלים נוספים, שתרמו לשחרור של אלפי יחידות דיור בירושלים, בשרון, באזור פרדס חנה, במעלות וכפר ורדים, ביבנה ובאשדוד. בין היתר הוקצה תקציב של 370 מיליון שקל לצורך השלמת מחלף אשדוד צפון.
הסרת חסמי הבנייה, קטנים כגדולים, מהווה תנאי לקידום תוכניות בניין עיר להקמת שכונות מגורים גדולות. בזכות עיגון התקציב לפתרון החסמים תוכל רשות מקרקעי ישראל לשווק את הקרקעות והיזמים יוכלו לקבל היתרי בנייה. מנהל הרשות בנצי ליברמן אמר אתמול ל"כלכליסט" כי חלק ניכר מהמכרזים יפורסמו כבר בשבועות הקרובים. שחרור יחידות הדיור יתאפשר במקביל להקמת התשתיות.
התקציב להסרת החסמים מגיע בחלקו מתקציבי משרדי הממשלה הרלבנטיים, למשל משרד התחבורה, וחלקו מתקבולים עתידיים על הקרקעות שיימכרו ליזמים. כמו כן, חלק ממתחמי הענק, למשל בראש העין ובמודיעין, צפויים לקבל מימון לתשתיות ולמבני ציבור וחינוך גם דרך הסכמי הגג שעליהם של המדינה עם הרשויות.
השמאי הממשלתי אלדרוטי שיבח אתמול את עבודת החמ"ל והגדיר אותה כ"סופר־עניינית ויעילה". לדבריו, "העסק מתנהל בצורה זריזה ויש חתירה אמיתית לפתרון בעיות ולפתירת חסמים. אנו עובדים במלוא הקיטור ולא גוררים רגליים".
"רשויות צריכות להמשיך לסייע"
מנכ"ל משרד השיכון בן אליהו הוסיף כי "המתכונת של חמ"ל דיור מצליחה. זו עבודה סיזיפית לפתור חסם־חסם - 60% מהזמן שלי כמנכ"ל משרד השיכון מוקדש לפתרון חסמים כאלה".
לדברי בן אליהו, באמצעות החמ"ל מתעלת הממשלה תקציבים לערים. הוא קרא לראשי רשויות לשתף פעולה עם תוכניות הדיור של הממשלה, להעניק היתרי בנייה לקבלנים, ולא להתנות את מתן ההיתרים בקבלת מימון לתשתיות מהמדינה. הוא הבהיר שהממשלה לא מהססת למנוע תקציבים ממי שלא ישתף פעולה: "אם ראש רשות מסרב לתת היתרי בנייה לשכונות מגורים והממשלה אמורה להזרים לעירו תקציב תיירות, למשל, אנו מבהירים לו כי תקציב התיירות שלו ייחסם".