הסכם גבולות היסטורי: רמת הנגב תעביר את שטחי עיר הבה"דים לירוחם
לאחר סכסוך רב שנים בין הרשויות הוחלט כי שטחי קרית ההדרכה של צה"ל יעברו לירוחם. המשמעות: תוספת של 3.9 מיליון שקל בשנה מתקבולי הארנונה לעיר
- "רוצים לתקן כאן את כל מחלות הילדות של צה"ל"
- דניה סיבוס תקים מבנים בעיר הבהד"ים ב-200 מיליון שקל
- ירוחם מתרחבת: וד"ל דרום אישר תכנית להקמת 677 יחידות דיור
ההסכם שנרקם בחודשים האחרונים בין שמוליק ריפמן, יו"ר המועצה האזורית רמת הנגב, ובין מיכאל ביטון, ראש המועצה המקומית ירוחם, הושלם אמש לאחרי שאושר במליאות בשתי הרשויות.
על פי פרטי ההסכם, תועבר קרית ההדרכה שבעיר הבה"דים מתחום שטח השיפוט של רמת הנגב לירוחם והרשויות יפעלו במשותף להקמת ופיתוח מיזמים מניבי ארנונה לקידומן של שתי הרשויות. השגתו של ההסכם התאפשרה לאחר חודשים של הידברות ומו"מ בין ראש המועצה המקומית ירוחם וראש המועצה האזורית רמת הנגב ותוך הבנה משותפת ליצירת מודל חשיבה מחוץ לקופסא שמטרתו איחוד כוחות אזורי במקום מחלוקות.
כאמור, בין ההחלטות, הוחלט על הגדרת שטח נרחב מצומת הנגב בצפון ועד למכתש הגדול במזרח שבו תפעלנה שתי הרשויות במשותף לפיתוח מיזמים משותפים חדשים שהכנסותיהם יתחלקו שווה בשווה בין הרשויות. כמו כן הוחלט כי שתי הרשויות תפעלנה במשותף בתחומי התרבות, תעשייה , תיירות, חקלאות, חינוך, קהילה, איכות סביבה ונושאים נוספים הקשורים בשיפור רמת ואיכות החיים לתושבי הרשויות.
רשויות בנגב מצויות במחלוקת במשך ארוכות שנים, היות והסטורית מרבית השטחים ניתנו למועצות האזוריות שהיו ותיקות ומבוססות יותר. במהלך השנים טענו רשויות מקומיות כמו ירוחם ודימונה כי קופחו וכי יש לגבש מהלך חלוקת שטחים שיוביל לשיוויון בחלוקתם ובחלוקת ההכנסות.
כיום מנהל משרד הפנים מספר ועדות גבולות בדרום שמטרתם להסדיר את הנושא.בירוחם וברמת הנגב מעריכים כי שר הפנים גדעון סער ישמח לאמץ את המהלך שגובש בהסכמה וצפוי לקבל תוקף כבר במהלך 2014.
ראש המועצה האזורית רמת הנגב, שמוליק ריפמן אמר כי: "כמי שליווה, דחף וקידם מאז הולדתה ובמשך למעלה מעשור את הקמת קריית ההדרכה, ביחד עם אריאל שרון, חשבתי כי ההחלטה לוותר עליה ולהעבירה לתחום שטח השיפוט של ירוחם היא הביטוי הנכון לבחירה בהקמתה באזור: יצירת מנוף לפיתוח האזור כולו למען תושביו. אני מלא הערכה לשיתוף הפעולה עם מיכאל ביטון שמנהיגותו תרמה לגיבוש הסכם חשוב זה ותאפשר לכולנו להתמקד בתנופת הפיתוח שתצעיד את האזור. טובת התושבים והאזור כולו היא המניע החשוב לגיבוש ההסכם. אני מאוד מקווה שיישום ההסכם לא יתעכב, ויאושר על לידי כל הגורמים במהרה".
מיכאל ביטון ראש המועצה המקומית ירוחם :"ההחלטה המשותפת להכריע את סוגית הגבולות וההכנסות בין רמת נגב לירוחם היא בעלת משמעות היסטורית ומרחיקת לכת עבור ירוחם, עבור רמת נגב, כלל הנגב ובמידה מסוימת עבור מדינת ישראל כולה. עבור ירוחם מדובר בהזדמנות לביסוס המועצה והקהילה באמצעות חיבור משמעותי ומלא אל העוגן הכלכלי המתפתח הצמוד אלינו - עיר הבה"דים . על מנת להגיע להסכמה נדרש מכל אחת מהרשויות והנהגתן לוויתור, לאומץ לב ציבורי ונחישות להכרעת הסוגיה. פשרה היסטורית זאת מאפשרת לנו להפנות מבט ומאמצים לשיתופי פעולה גדולים ומשמעותיים בתחומי התעשייה, התיירות, הפיתוח הכלכלי החינוך, התרבות הקהילה והחקלאות ועוד".