"חוזי הבנייה והתשתיות אינם הוגנים ומאפשרים לקבלן ולמזמין להתעלל אחד בשני"
כך לדברי אורי דורי, נשיא הכבוד של התאחדות בוני הארץ במהלך כנס באילת; עוד אמר כי כל קבלן שניגש לעבודה "יודע שהוא נכנס למתווה שיסדרו אותו"
- הקבלנים מזהירים: אם הממשלה לא תפעל מיידית - מחירי הדירות יזנקו ב-7% בשנה
- האוצר: המשקיעים חוזרים לשוק הדיור, הזוגות הצעירים על הגדר
- דירת 3 חדרים בפרויקט בית האשל ביפו נמכרה ב-2.1 מיליון שקל
לדברי דורי, כל קבלן שניגש לעבודה "יודע שהוא נכנס למתווה שיסדרו אותו ולכן הוא מחליט שאם ככה, בוא נסדר את החוזה בחזרה. הפתרון הוא לבצע הסדרה של חוזים פשוטים יותר", אמר.
מנחה הפאנל אשר גרין, שמכהן כיו"ר אגף בניה חוזית בהתאחדות, נתן דוגמה מהשטח לבלבול שיש בחוזי בנייה של כבישים, מסילות ברזל ומחלפים שונים. "אחד מגופי הביטחון פרסם מכרז בנייה ודרש כתנאי מקדים העסקה של שלושה מהנדסים. אבל בכל מקרה התכנון של הקבלן יוצא החוצה למהנדסים אז למה להביא עוד שלושה? בנוסף, נקבע תנאי תשלום שוטף + 60 יום. אבל חוזה מדף מגדיר תנאי תשלום של שוטף + 38 יום. אם לא די בכך דרשו ערבות של 5% מהסכום לכל שנה כאשר תנאי החוזה דורשים תנאי של 2% בשנה. הנה דוגמה חיה להבדלים שמעוותים מכרזים", אמר
מנכ"ל חברת נתיבי ישראל הפורש, שי ברס, אמר שלדעתו חלק מהקבלנים לא קוראים את המכרזים. "חותמים על משהו אומרים שאח"כ יהיה בסדר אבל אז מבקשים לשנות תוך כדי עבודה", אמר.
יואל עזריה, מנכ"ל חברת התשתיות והבנייה יואל עזריה, אמר שחוזי בניית הכבישים ומסילות הברזל לא מתחשבים בשינויים שנעשו תוך כדי עבודה עד לרמה שלא מעדכנים את אבני הדרך לתשלום. "שיטה זו עלולה לפגוע ביכולת המימון של הקבלנים", אמר עזריה.
ד"ר עומר דקל, מרצה למשפט במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, הסביר לנוכחים ש"לא חוקי לדרוש יותר מהפרויקט. אם קבלן מקבל דרישת סיווג עבודות שגבוהה פי כמה מהיקף העבודות אז שיתקוף את זה בבית משפט. הוא יזכה ואני חותם לו על זה". לעומת זאת, דקל הסביר לקבלנים שמי שלא מתמחר סיכונים ומגיש לפעמים הצעה נמוכה רק כדי לזכות במכרז שייקח בחשבון שאולי הוא יידרש להוצאות נוספות שאף אחד לא תכנן אותם ואף אחד לא ישלם לו עבורם.