$
חדשות נדל

בדיקת כלכליסט

רק ההתחלה: מע"מ אפס יעלה עוד מיליארד שקל, לפחות

הצעת החוק של שר האוצר תגיע השבוע לוועדת הכספים. מרבית חברי הכנסת מהקואליציה מתכוונים להצביע בעד ההצעה אבל ידרשו להרחיב את הקריטריונים לזכאות מה שיעלה את העלות התקציבית של ההצעה לעד 4 מיליארד שקל

רוני זינגר 06:4506.07.14

מליאת הכנסת צפויה לאשר מחר (ב') בקריאה ראשונה את חוק 0% מע"מ לרוכשי דירה ראשונה שיזם שר האוצר וראש קבינט הדיור, יאיר לפיד. יומיים לאחר מכן, ביום רביעי, תגיע הצעת החוק לוועדת הכספים, שם צפוי לה המבחן האמיתי הראשון - אף שלחברי הקואליציה יש רוב בוועדה והם צפויים לאשר את ההצעה, הרי שהם לא צפויים לעשות זאת ללא משא ומתן שבמסגרתו ינסו להרחיב את גבולות הגזרה של ההצעה כך שתחול על מגזרים נוספים מלבד אלה שנכללו בקריטריונים הראשוניים. עלות ההצעה של לפיד כיום מוערכת ב־2.4 מיליארד שקל. המשא ומתן הזה עשוי לייקר אותה לפי הערכות בשוק הנדל"ן בלפחות 1–1.5 מיליארד שקל נוספים.

 

 

 

"כפי שמכינים את תקציב המדינה ובהערכת הסיכונים יודעים להעריך שהכנסת תעלה את התקציב, כך גם הערכת הסיכונים שליוותה את החוק בוודאי הביאה בחשבון את 'סכום הכנסת' שיתווסף", אומר גורם המכיר את הנושא, ומוסיף כי "כמו בתקציב המדינה, גם בחוק הזה כל אחת מהסיעות תרצה להוסיף או לשנות משהו משלה". גורם אחר מסר ל"כלכליסט" כי "אני לא זוכר הרבה חוקים שיצאו כמו שנכנסו, במיוחד חוק מעורר מחלוקת כמו זה".

 

 

 צילום: גיא אסיאג, תומריקו, שוקה כהן, עומר מסינגר

 

לפי הצעת החוק, הטבת 0% מע"מ תחול על רוכשים שיקנו דירה חדשה מקבלן, החל בספטמבר 2014. לפי התנאים שנקבעו, היא תחול על זוגות שלהם ילד אחד לפחות, ובהם זוגות חד־מיניים וידועים בציבור, ועל רווקים מעל גיל 35, שלא היתה בבעלותם דירה מאז 1995. ההטבה תהיה תקפה למשרתי צבא ושירות לאומי ברכישת דירה בעלות של עד 1.6 מיליון שקל, ואילו עבור אלו שלא שירתו בצבא או בשירות לאומי היא תחול ברכישת דירה בעלות של עד 950 אלף שקל.

הנוסח הזה הוא כבר נוסח מורחב של החוק. במקור הוא היה אמור לחול רק על מי ששירת בצה"ל,אך במשרד האוצר נאלצו להרחיב את הקריטריונים בשל התנגדות היועץ המשפטי לממשלה כך שיכלול גם אוכלוסיות שלא משרתות. לאחר הרחבה זו לא ירצו לראות באוצר פריצה נוספת של הקריטריונים, אולם ייתכן מאוד שכחלק מהמשא ומתן בוועדת הכספים וכדי שהחוק יעבור, ייאלצו להסכים לשינויים נוספים.

 

חברי הכנסת היושבים בוועדת הכספים לא מתכוונים לעשות ללפיד חיים קלים כאשר הצעת החוק שלו תגיע לשולחנם, אף שהיא צפויה לזכות לרוב קואליציוני. מעבר לדרישות שלהם, צפוי גם גל של עליות לרגל לוועדה מצד גורמים חיצוניים שינסו לשכנע את חבריה שלא לאשר את ההצעה. "כלכליסט" ממפה את הדרישות וההצעות של הח"כים שיכריעו השבוע את גורלו של חוק 0% מע"מ.

 

תמיכה עם תנאים

לקואליציה יש רוב ברור בוועדת הכספים, ונראה כי הצעת החוק תזכה לתמיכתם של רוב חברי הוועדה ובהם היו"ר ח"כ ניסן סלומינסקי מהבית היהודי. מרגע שהחוק מגיע לוועדת הכספים הוא נתון בידיו של סלומינסקי, ולכן כל עימות קואליציוני שעשוי להתפתח בשבועות הקרובים יכול לפגוע בהתנהלות הדיונים. בזמן שלפיד מבקש לקדם את החוק מהר, סלומינסקי יכול לעשות הכל כדי שהדבר יתקדם לאט.

 

אך גם בלי עימות קואליציוני, סלומינסקי לא מתכוון להקל על לפיד ויבקש לקיים דיון מעמיק בהצעת החוק, שיתפרס ככל הנראה על פני כמה מועדים. סלומינסקי מתכוון לתת את רשות הדיבור לכל מי שירצה לטעון נגד החוק, החל מהכלכלן הראשי לשעבר במשרד האוצר מיכאל שראל, שהתפטר בעקבות היוזמה של לפיד וצפוי להגיע לדיון, דרך נציגי פורום קבוצות הרכישה ועד ל־14 פרופסורים ואנשי אקדמיה מתחום הכלכלה שצפויים להיות מוזמנים לוועדה לאחר ששיגרו אליה מכתב שבו טענות נגד הצעת החוק.

 

קבוצות הרכישה, למשל, ידרשו שהחוק יחול לגביהן כפי שהוא חל על דירות שנרכשות מקבלן. על פי הערכות גסות, במסגרת קבוצות הרכישה נערכות כ־4,000 עסקאות בשנה של מי שעומדים בתנאי הזכות להטבה, ולפיכך היענות להכללתם תעלה למדינה מוערכת בכ־800 מיליון שקל בשנה.

 

גם התמיכה של חברי הקואליציה בחוק צפויה לכלול סייגים ולהיות כפופה לדרישות להרחבת ההטבה. שלושה חברי קואליציה מרכזיים בוועדה הביעו בימים האחרונים שורה של הסתייגויות שהם מתכוונים להעלות בפני לפיד ביום רביעי: רכזת הקואליציה בוועדה ח"כ גילה גמליאל, ח"כ אלעזר שטרן, ח"כ חמד עמאר וכן ח"כ זבולון כלפה, שנכון לעכשיו יהיה חבר הקואליציה היחיד שיצביע נגד החוק.

 

גמליאל מתכוונת לבקש מלפיד לתקן בקריטריונים של החוק עיוות שנוצר, לדבריה, בנוגע לגברים גרושים: "הצעת החוק לא מכירה בגברים בני 35 ומטה שהתגרשו ובגלל חזקת הגיל הרך הילדים לא נמצאים איתם. חבל שגם גברים ששירתו בצה"ל ותרמו ייפגעו בגלל ההגדרה הזו".

 

בית בגליל. "למה לדחוף את הזוגות הצעירים לת"א?" בית בגליל. "למה לדחוף את הזוגות הצעירים לת"א?" צילום: יריב כץ

 

שטרן יבקש לגבש פתרונות גם להוזלת בתים צמודי קרקע בפריפריה. "אם בנגב ובגליל יש זוגות צעירים יוצאי צבא שבונים בתים צנועים, אנחנו לא צריכים לדחוף אותם לתל אביב", הוא אומר.

 

כלפה, שמתכוון כאמור להתנגד לחוק, טוען כי "התוכנית מפלה את המגזר שאני מייצג - מי שבונה במושבים ובקיבוצים לא ייהנה מההטבה הזו, ולכן זו אוכלוסייה מופלה. אני גם מאמין שמדובר בחוק בעייתי שיהיה קשה לאכוף; הרבה קבלנים ולקוחות ייצאו נשכרים ממנו, אבל קופת המדינה תידלדל. עלות החוק גבוהה וזה עלול לפגוע בהרבה תקציבים אחרים. לכן מי שמצפה שאצביע בעד הוא שיכור, או שהוא צריך לקשור לי את הידיים".

 

ח"כ חמד עמאר מהליכוד ביתנו לא יתנגד לחוק, אך לדבריו: "אלחם על הדאגה לקהילה הדרוזית שמשרתת בצבא, ובכל זאת לא זכאית להטבה על פי החוק כיוון שהיא בונה בנייה עצמאית צמודת קרקע". הוא מוסיף כי "פעם היו נותנים מענק כספי. אולי כדאי להגדיר סכום שישרת את הקהילה הזו".

 

עמאר נפגש עם סגן שר האוצר מיקי לוי בנושא, אך עד כה זכה לתשובות שליליות. "בוועדה יש השפעה רבה יותר והזדמנות לקבל תשובות ולקיים דיון רציני בנושא", הוא אומר ומוסיף כי "בדיון גם אבקש לדעת מה בדיוק נבחן בשאלת מתן ההטבה לרוכשי דירה מיד שנייה, ואם יהיו הטבות גם במקרה זה".

 

ביקורת על אפליה בעיקר

ששת חברי האופוזיציה היושבים בוועדה אמנם נמצאים במיעוט מתנגד ברור, אבל מפגינים דומיננטיות בישיבות הוועדה וצפויים להשמיע את קולם גם בדיונים בנושא זה. עיקר טענות האופוזיציה הן על רקע סוגיית האפליה הנמצאת בבסיס החוק, המעניק את הטבת הפטור המלאה למשרתי צבא שרוכשים דירה בעלות של עד 1.6 מיליון, וללא משרתים בצבא שרוכשים דירה בעלות של עד 950 אלף שקל.

 

 

זהבה גלאון. תצביע נגד זהבה גלאון. תצביע נגד צילום: אוהד צויגנברג

 

ח"כ זהבה גלאון ממרצ מתכוונת להצביע נגד הצעת החוק, בעיקר נוכח האפליה שהוא יוצר לדבריה ונוכח עלותו לקופת המדינה. "ההצעה תפגע מהותית בשוק הדיור ותביא לאפליה בוטה של חלקים נרחבים בציבור הישראלי" היא אומרת. "דירה יקרה היא דירה יקרה עבור כלל האזרחים, יהודים וערבים כאחד. האפליה של ציבור נרחב שפטור משירות צבאי על פי חוק היא מקוממת ולא חוקתית. התועלת של הצעת החוק להורדת מחירי הדיור תהיה נמוכה עד לא קיימת, והיא בעצם תגרום להוצאת כספים אדירה ללא שום מטרה ועל חשבון צרכים אחרים, חשובים לא פחות".

 

ח"כ יעקב ליצמן מיהדות התורה מתכוון להצביע בעד החוק למרות מושבו באופוזיציה. לדבריו, הוא לא יכול להתנגד לחוק כיוון שהוא שהציע לראש הממשלה בנימין נתניהו כבר לפני שנתיים להעניק פטור ממע"מ ברכישת דירה. "אבל הצעתי גם לתת מענק ברכישת דירה מיד שנייה בגליל ובנגב, ואבקש לדבר על זה בוועדה", הוא אומר ומוסיף כי "ברור שאני מתנגד לאפליה שיוצר החוק. אמנם רף של 950 אלף שקל לדירה למי שלא שירת בצבא זה מספר טוב, אבל עדיין לא החלטתי מה עמדתי בנוגע לעקרון האפליה שעליו מושתת החוק".

 

עוד אומר ליצמן כי בכוונתו להציע כי הפטור ממע"מ יוענק גם לרוכשי דירות באמצעות עמותות וקבוצות רכישה, ולא רק לזוג הרוכש היישר מקבלן.

 

באוצר לא מודאגים

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "בקביעת הצעת החוק נידונו כל ההיבטים השונים המשפיעים על אפקטיביות החוק, ובהם בין היתר נושא הבנייה הרוויה אשר הוחלט כי יקבל עדיפות במסגרת חוק זה במטרה לתמרץ בנייה שתגדיל את היצע הדירות בישראל.

 

"בין יתר השיקולים הובאו בחשבון יכולת האכיפה ואפקטיביות הביקורת של רשות המסים אחר הצעת החוק, למשל נושא בעייתיות הפיקוח על קבוצות הרכישה. לשיקולים אלו משקל לא מבוטל בסוגי העסקאות ובהגדרת הדירה המוטבת המזכה את הרוכש בהקלה בתשלומי המס ועל כן, נושא קבוצות הרכישה למשל נידון בימים אלו ממש ברשות המסים, מתוך מטרה לאפיין את כל הסוגיות המקצועיות ולנסות לקבוע מדיניות הולמת.

 

"תוכנית 0% מע"מ היא חלק מתוכנית דיור כוללת שמטרתה הורדת מחירי הדיור. אנו סבורים כי התוכנית תשפיע על שוק הנדל"ן כולו וכיו"ב יורידו מחירים גם על דירות יד שנייה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x