הצניחה ברכישת דירות עדיין לא מופיעה בנתוני המשכנתאות
בחודש יולי ניטלו משכנתאות בהיקף 5 מיליארד שקל - עלייה של כ־9% לעומת יוני. משרד האוצר דיווח לפני חודש על צניחה במכירות הדירות, ובבנק ישראל מעריכים כי זו תבוא לידי ביטוי רק בנתוני המשכנתאות לחודשים ספטמבר־אוקטובר
- יתרת המשכנתאות של משקי הבית עלתה ב-5 מיליארד שקל בינואר-מאי
- בשל "צוק איתן": משרד האוצר הורה על הקלות לנוטלי משכנתאות
- בנק ישראל: המשכנתאות הן סיכון ישיר ליציבות הבנקים וליציבות הפיננסית
עוד עולה מנתוני בנק ישראל כי 57% מהמשכנתאות שנטל הציבור בחודש יולי היו בריבית משתנה ו־43% בריבית קבועה. בשנה שעברה עמד חלקה של הריבית המשתנה על 75% לעומת 25% בריבית קבועה, והשינוי בתמהיל ההלוואות נובע בעיקר מהגבלות שהטיל המפקח על הבנקים דודו זקן, שהגביל את נטילת המשכנתא בריבית פריים כדי להגביל את הסיכון שטמון במשכנתאות.
שוק המשכנתאות ממשיך להתאפיין בביקושים חזקים, למרות הנתונים האחרונים שפרסם משרד האוצר, שמצביעים על ירידות דרסטיות ברכישות דירות על רקע רפורמת 0% מע"מ.
בדו"ח האחרון, שפורסם בסוף יולי, עלה כי רכישות הדירות במאי צנחו ב־40% לעומת מאי 2013. עם זאת, הירידה הוסברה גם בנתוני שיא של רכישות במאי אשתקד, לפני העלאת המע"מ. בבנק ישראל בדקו את הפער בין הירידה ברכישות הדירות לביקושי המשכנתאות, ומעריכים כי ירידות אלו יגיעו לשוק המשכנתאות בחודשים ספטמבר־אוקטובר, בשל הפער בין מועד רכישת הדירה לבין מימוש תשלום המשכנתא הראשון.
הנתון לחודש יולי לא כולל מיחזורים שמבצע הציבור בשל סביבת הריבית הנמוכה כיום במשק. המיחזורים נאמדים ב־700–800 מיליון שקל נוספים בחודש, ובסוף יולי הוריד בנק ישראל את הריבית במשק ב־0.25% נוספים לרמה של 0.5%, שפל של כחמש שנים.
מתחילת השנה נטל הציבור משכנתאות בהיקף של 35.3 מיליארד שקל לעומת היקף של 35.5 מיליארד שקל בשבעת החודשים הראשונים של 2013, שהיתה שנת שיא בענף המשכנתאות. נראה כי לולא השפעות אי־הוודאות שנוצרת כתוצאה מרפורמת 0% מע"מ, שנת 2014 היתה עומדת בביצועי השיא של השנה שעברה, אלא שכאמור בחודשים הקרובים שוק המשכנתאות צפוי לחוות ירידה קלה.