סער החליט: חלוקה מחודשת של הארנונה בנגב
שר הפנים אימץ את מסקנות 3 ועדות הגבולות, והרשויות החלשות יקבלו תוספת של מיליוני שקלים בשנה ויועברו אליהן שטחים נוספים
שר הפנים גדעון סער החליט לאמץ את מסקנות 3 ועדות גבולות שפעלו בנגב ושהגישו את מסקנותיהן לפני כשבוע. במסגרת המסקנות יחולקו הכנסות בין רשויות בנגב וכן יחולקו הכנסות בין רשויות חזקות לחלשות, יועברו שטחים מוניציפליים בין הרשויות ושטחים גליליים (שטחים שלא נמצאים בשטח מוניציפלי כלשהו) אשר איש לא נהנה מהכנסות הארנונה שלהם סופחו לשטחי הרשויות וצפויים לראשונה להתחיל ולשלם תשלומי ארנונה.
- סער על רפורמת הפרגולות: "עד היום מערכת התכנון נלחמה באזרח"
- משרד הפנים מינה ועדה שתבחן את איחודה של בת ים עם תל אביב
- סער ביטל תוכנית בנייה כי לא כללה דירות קטנות
לסכום השנתי הגבוה ביותר תזכה העיר דימונה אשר תקבל תוספת של כ-13 מיליון שקל בשנה. ערד תזכה להכנסה נוספת של 10.5 מיליון שקל ובאר שבע ל-6.3 מיליון שקל. הרשויות שהכנסות הארנונה שלהן יפחתו הן רמת הנגב (12.9 מיליון שקל) ותמר (12 מיליון שקל).
בין ההחלטות שהתקבלו - עיר הבה"דים שנמצאת כיום בשטח המועצה האזורית רמת נגב תועבר לשטחה של עיריית ירוחם, בסיס נבטים שהינו שטח גלילי יסופח לדימונה, אזור התעשיה רמת בקע שגם הוא שטח גלילי כיום יועבר לבאר שבע.
רשויות נוספות שיהנו מחלוקת ההכנסות הן: חורה (4.9 מיליון שקל), כסייפה (4.5 מיליון שקל), מיתר (2 מיליון שקל), מצפה רמון (3 מיליון שקל), ערערה בנגב (5.2 מיליון שקל), שגב שלום (3.5 מיליון שקל), תל שבע (6 מיליון שקל), אל קסום (2.5 מיליון שקל), נווה מדבר (3.5 מיליון שקל), ערבה תיכונה (1.5 מיליון שקל), ובאר שבע (6.3 מיליון שקל). חלק מאותן רשויות מקבלות כיום מענק איזון מהמדינה, ושר הפנים הבטיח כי לפחות בשנתיים הקרובות המענקים לא ייפגעו.
"זו אחת המהפכות החשובות בתולדות ישראל לחלוקת הכנסות בין הרשויות בישראל. זמן קצר לאחר שנכנסתי לתפקיד מונו 3 ועדות חקירה בדרום. ב-10 לאוגוסט הוגשו מסקנות הועדות אותן אימצתי והן ייושמו בתחילת ינואר. הוועדות התמקדו ב-3 אזורים מניבי הכנסות אבל בראייה שלנו 3 הוועדות הן מקשה אחת שמאפשרת לנו להגיע לראייה אזורית הוגנת ותמונה כוללת", אמר שר הפנים גדעון סער.
סער המשיך ואמר, "היעד שקבעתי הוא צמצום פערים בין רשויוית מקומיות וככל שנצליח להתקרב ליעד הזה נגדיל את השוויון בחברה הישראלית שכידוע יש בה פערים גדולים. הרשות המקומית היא זו שנותנת שירותים לתושבים שלה והפערים הגדולים מקבלים אי שוויון בשירותים מהם נהנים יותר או פחות אזרחי ישראל. אם לא נפעל לסגור את הפערים הם יועצמו וישליכו על הדורות הבאים. לכן חשוב גם להגדיל את מענקי האיזון ואני מאמין שנצליח לעשות את זה. חשוב ליצור מקורות הכנסה לרשויות מקומיות חלשות כלכלית".
חלק מאותן ועדות מונו בעקבות בקשה של רשויות שטענו לקיפוח בהשוואה לרשויות השכנות, אך חלק מהן נעשו ביוזמת משרד הפנים. מדובר בפעם הראשונה שבה מתבצעת חלוקה כוללת על שטחים נרחבים, בין רשויות שונות המתפרשות על פני תאי שטח גדולים ובהם מתקנים גדולים כולל בסיסי צה"ל.
דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר אמר בעקבות אימוץ מסקנות הועדה, כי "מדובר בהליך חשוב ומשמעותי עבורנו ועבור הנגב כולו. שר הפנים קיבל החלטה חשובה ומושכלת בעלת פוטנציאל רב להביא לשינוי מעשי במציאות בדרום. יתרה מכך, אני שמח על הדרך שבה נעשו הדברים. גדעון סער לא כפה את ההחלטה אלא עשה באמצעות הוועדות ובמקרה שלנו על ידי פנחס ולרשטיין יו"ר הועדה באזורנו שעשה בדיקה מדוקדקת שעל בסיסה נחתמו ההבנות וההסכמים. יחד עם זאת, בכדי ליישם את אותו שינוי מיוחל, על השר מוטלת אחריות נוספת: עליו להשאיר את מענקי האיזון שמקבלות הרשויות המקומיות. רק באמצעות שילוב התמיכה ממענק האיזון לצד ההכנסות הנוספות אותן יקבלו כעת הרשויות השכנות, נוכל לראות בעוד שנים ספורות את הצמיחה הראויה של הנגב".