$
חדשות נדל

ועידת הנדל"ן

אפריקה: הפריפריה של העולם

היבשת השחורה היא אחת ההזדמנויות העסקיות הגדולות שנותרו במפת ההשקעות הגלובלית

ד"ר אלדד פרי 08:5830.04.15

אפריקה נחשבת בעיני רבים כפריפריה של העולם: התשתיות ברמה ירודה, רמת ההכנסה לנפש נמוכה, המדינות בסכסוך תמידי והשחיתות שורה בכל. אלה הנימוקים שגורמים לחברות ולמשקיעים לוותר מראש על עסקים ביבשת, וחבל. מדובר בפספוס של אחת ההזדמנויות העסקיות הגדולות שעדיין נותרו במפת ההשקעות הגלובליות.

 

דו"ח של הבנק לפיתוח אפריקה מראה שכיום הצמיחה ביבשת היא הגבוהה ביותר בעולם, בעיקר בזכות השיפור בריבוניות הכלכלית של המדינות והסקטור הפרטי. לפי הדו"ח וגם לפי ניסיוננו האישי בקבוצה, העלות של ביצוע העסקים באפריקה צנחה בעשור האחרון ביותר משני שלישים, והבירוקרטיה הקשורה בפתיחת עסקים חדשים הצטמצמה במחצית. היקף ההשקעות הזרות באפריקה גדל מתחילת המילניום פי חמישה, התשתיות שופרו, והגישה למימון נוסף הולכת ומשפרת את התחרותיות של מדינות היבשת במסחר הגלובלי. אפריקה אינה מקשה אחת. במדינות היבשת יש רמות משתנות של שחיתות, כסף פנוי, הכנסה והזדמנויות עסקיות. מובן שאי אפשר להתעלם לחלוטין מהתשתית הלקויה, שעדיין בולמת צמיחה כלכלית חדה יותר. אפריקה משקיעה כיום רק 4% מהתוצר הכולל בתשתיות לעומת 14% שמשקיעה סין. אמנם מדובר בהשקעות יקרות מאוד, אולם הן מניבות פירות בטווח הארוך.

 

הראר, בירת זימבבואה הראר, בירת זימבבואה

 

במדינות עם ההכנסה הנמוכה ביותר ביבשת, ובהן זימבבואה, גאנה, ניגריה, סיירה לאונה ואתיופיה, רואים בשנים האחרונות צמיחה של 4.5%–5.5%, שיש לה משמעות עצומה על ממדי העוני באפריקה. לפי הדו"ח, שיעור התושבים מתחת לקו העוני צנח מ־51% ל־39% בלבד. ככל שהמגמה תימשך, צפויים איכות החיים וכוח הקנייה של התושבים לגדול. בדיוק כמו מה שראינו ב־20 השנים האחרונות במדינות מזרח אסיה.

 

הבנה נכונה של תרבות העסקים המקומית יכולה לעזור משמעותית בקידום פרויקטים גדולים גם במדינות העולם השלישי. המשקיעים הסינים שידועים בראייה לטווח ארוך זיהו את אפריקה בתחילת העשור הקודם, והחלו בהשקעות רבות בתשתיות והכרייה ביבשת. הנוכחות הסינית המוגברת מעוררת חשש במדינות אפריקאיות רבות לעצמאותן הכלכלית, מה שמעניק יתרון דווקא למשקיעים מישראל.

 

דוגמה להשקעה טובה היא בנייה בזימבבואה - אחד התחומים הצומחים באזור. הצורך בדירות במדינה הוא אדיר, והקבוצה שלנו החלה בפרויקט לבניית 50 אלף דירות במדינה. רמת הסיכון של פרויקטים כאלה נמוכה יחסית לרמת הסיכון הכללית במדינה, בין היתר בזכות גיבוי שהפרויקט מקבל מחברות מסחריות הזקוקות לדיור עבור עובדיהן.

 

המדינה מאמצת בברכה טכנולוגיות בנייה מתקדמות שטרם יושמו במערב לאור הצורך לספק פתרונות מהירים, זולים ואיכותיים. הטכנולוגיה הזו מאפשרת להשלים בנייה של בית צמוד קרקע בשלושה עד שבעה ימים בלבד. הקירות קלים, חזקים ומבודדים יותר מאלה שנבנים בדרכים הקונבנציונליות. עבור הצרכנים מדובר בבית שאינו שונה מכזה שנבנה בטכנולוגיות הישנות.

 

ויש הזדמנויות כאלה בכמעט כל מדינה באפריקה. המדיניות של הממשלות ביבשת מעודדת השקעות זרות, מפריטה מיזמים ממשלתיים, ומחזקת את החקיקה שתקל לבצע עסקים בסטנדרט בינלאומי. זיהוי נכון של ההזדמנויות כעת צפוי להניב בעשור הקרוב רווחים נאים לחברות שייכנסו להשקעות חכמות במדינות היבשת.

 

הכותב הוא יו"ר קבוצת אלדד פרי, וייקח חלק בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט" שתתקיים בתל אביב ב־6 במאי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x