העלאת מס הרכישה תוקדם למחרתיים, במקום 1 ביולי
ועדת הכספים אישרה את החוק להצבעה שנייה ושלישית והוא אמור להגיע לאישור המליאה הערב. גם חברי האופוזיציה מיש עתיד והמחנה הציוני תמכו בהצעה, לאחר שמנכ"ל האוצר הבטיח לטפל באופן חיובי במקרה של שני יורשים; ח"כ איציק שמולי: "כחלון זורק את המשקיעים מהחלון במס רכישה ופותח להם את הדלת בפרויקט דיור למשתכן"
ועדת הכספים של הכנסת אישרה להצבעה שנייה ושלישית את העלאת מס הרכישה בקניית דירה שנייה ומעלה, כך שעד שווי של 4.8 מיליון שקל ישולם מס של 8%, ומעבר לכך – 10%. החוק אמור להגיע לאישור במליאת הכנסת הערב, ולהיכנס לתוקף כבר מחרתיים, ביום רביעי, ולא ב-1 ביולי כפי שתוכנן במקור.
- כחלון לא מבזבז זמן: העלאת מס הרכישה עברה בקריאה ראשונה בכנסת
- באוצר מעריכים: הביקוש לדירות להשקעה יירד ב־35%
- הממשלה אישרה: מס הרכישה למשקיעים יעלה ל-8%-10%
לחוק הוגשה בקשה לפטור מחובת הנחה, המחייב המתנה של יומיים בין ההצבעה בוועדה להצבעה במליאה.
גם חברי האופוזיציה מיש עתיד והמחנה הציוני תמכו בהצעה, לאחר שמנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הבטיח לטפל באופן חיובי במקרה של שני יורשים. שני חברי הרשימה המשותפת נמנעו.
בשבוע שעבר אישרה הממשלה פה אחד את הצעתו של שר האוצר, משה כחלון, במסגרתה מס הרכישה למשקיעים בתחום הדיור יעלה ל-8%-10%.
במהלך הדיון הסביר מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד את הקדמת הכניסה לתוקף של החוק. "החשש שלנו היא שיש עכשיו ריצה של משקיעים לדירות. אין לנו היצע בלתי מוגבל ואנחנו רוצים שהמס יעלה כמה שיותר מהר, והדירות לא ייחטפו בתשעה הימים שנשארו עד סוף החודש, אלא יגיע לזוגות הצעירים", אמר. בהמשך הדיון הוסיף כי "שר האוצר לא היה רוצה לצאת עם מס הרכישה בתור הנושא הראשון. המס לבדו לא הולך לפתור את בעיות הדיור של ישראל. אך מכיוון שזמני החקיקה אילצו אותנו, ויש נהירה משמעותית של משקיעים בשל הציפיות בשוק נאלצנו לעשות זאת עכשיו".
מס הרכישה יעלה בהוראת שעה לחמש שנים, עד שנת 2020. האופוזיציה הצליחה במהלך מאוחד להשיג הבטחה מצד האוצר כי יטפל במקרה של שני אחים יורשים. לפי החקיקה הקיימת, אם הם אינם גרים בדירה שירשו היא נחשבת להם כדירה להשקעה החייבת במס – בעיה שאינה מתרחשת במספר אחים גבוה יותר, משום שיש פטור ממסים על שליש דירה. באוצר טענו שפטור לשני אחים יגרור בעיות מיסוי אחרות, אולם מרכז האופוזיציה בוועדה ח"כ אראל מרגלית הוציא את חברי האופוזיציה להתייעצות ואיים בהגשת הסתייגויות לחוק.
באב"ד ונציגיו של כחלון הגיעו לפשרה עם האופוזיציה, ולאחר התייעצויות בין באב"ד לראש רשות המסים משה אשר, הצהיר מנכ"ל האוצר כי "בחודש הקרוב, כאשר נביא את תיקוני החקיקה הנוספים נבחן ובהתחשב בבעיה נביא פתרון חיובי שמתחשב בכל הבעיות של יורשים של שני אחים". ההצהרה הניחה את דעת האופוזיציה, שתמכה בחוק ללא התסייגויות. "אנחנו אופוזיציה קונסטרוקטיבית שמוכנה לתמוך במהלכים טובים אך רוצה להכניס שינויים לפי הבנתה", אמר מרגלית ל"כלכליסט".
עם זאת האופוזיציה ויתרה בנוגע לחקיקה הרטרואקטיבית הכלולה בחוק. בנוסף להוראת השעה שתחול החל מה-24 ביוני, החוק קבע את מס הרכישה גם אחורנית, מאז 1 בינואר 2015. הוראת השעה הקודמת אושרה באוגוסט 2013 והסתיימה ביום האחרון של 2014, כשאחריה אמור היה מס הרכישה לרדת מ-5% לכ-3.5% במדרגה הנמוכה. האוצר התכוון להאריך את הוראת השעה, אולם בשל הבחירות הדבר לא הובא לאישור הכנסת והמשרד האריך אותה על סמך סעיף בחוק הכנסת, הקובע שחקיקה שהסתיימה באמצע תקופת בחירות – מוארכות אוטומטית עד שלושה חודשים לאחר השבעת הכנסת.
נגד ההחלטה הוגש בג"ץ מצד משקיעים שטענו שעליהם לשלם את מס הרכישה הנמוך יותר. ראש רשות המסים משה אשר ציין בדיון כי ההפרש בין שני שיעורי המס בחצי השנה האחרונה הוא כ-200 מיליון שקל. החוק שאושר עתה קובע את מס הרכישה בדיעבד מאז אוגוסט 2013 וזהו יהיה השיעור שאליו יחזור השוק בתום הוראת השעה שתפקע ב-2020. נציג משרד המשפטים הסביר אין בעיה בחקיקה הרטרואקטיבית משום שהשוק התנהל לפי שיעורי המס שנקבעו בהוראת השעה הקודמת.
ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני אמר כי "חקיקה רטרואקטיבית היא מסוכנת ומותרת רק באירועים חריגים". ח"כ אורלי לוי אבקסיס מישראל ביתנו טענה כי "אם מאמינים בשינוי מס לאורך חמש שנים, יש להפוך זאת לחקיקת קבע". באב"ד ענה: "הנבואה ניתנה לשוטים, אנחנו לא יודעים מה יהיה בעוד 5-4 שנים. יש הרבה דברים שיכולים לקרות ואנחנו בתקופה של משבר דיור. אנחנו רוצים לחזור לתעריף של 2014, אבל אם יהיה היצע אדיר של דירות ואפשר יהיה להחזיר את המשקיעים, נרד למס רכישה נמוך יותר. התהליך לא מיידי. רק הבנייה לוקחת עד שנתיים וחצי ואנחנו רוצים שתהליך ייצור דירה ייקח 6 שנים ולא 13 כפי שהוא היום".
נציגת אגף התקציבים מעיין אשר אמרה כי לפי נתוני המשרד, עלייה של אחוז במס הרכישה מורידה את שיעור המשקיעים ב-10%. אולם בשל הורדת הריבית, ההשפעה של העלאת מס הרכישה הקודמת נבלמה.
גם היו"ר גפני אמר כי אינו שבע רצון מכך שמס הרכישה מגיע לחוד, אך אמר כי "לראשונה מאז שאני במערכת הציבורית אני רואה מהלך גדול בתחום הדיור שהוא בכיוון הנכון. הממשלה ביקשה להעביר את המס לחוד, ואני אתמוך".
ח"כ איציק שמולי העיר כי "הטלת מס רכישה נכונה במצב שבו כמעט שליש מהרוכשים בדיור הם משקיעים. אבל כרגע כחלון זורק את המשקיעים מהחלון במס רכישה ופותח להם את הדלת בפרויקט דיור למשתכן. זה עקום לגמרי".
נציג לשכת רואי חשבון, עופר מנירב, אמר בדיון כי "החוק לא יעזור אלא ישיג תוצאה הפוכה. בלי משקיעים יהיו פחות דירות להשכרה ושכר הדירה יעלה". לגבי קביעת המועד המיידית הוא אמר כי "אנחנו קוראים לציבור לשקר, אנשים יכתבו תאריך מוקדם יותר".
באופן מפתיע גם ח"כ אורן חזן הצטרף לטענה שהחוק לא יעזור, "אם מישהו חושב שעוד 40 אלף שקל ישפיעו על המשקיעים, הוא מנותק מהמציאות. צריך מדרגות מס יחד עם חוק שכירות הוגנת של סתיו שפיר, ואני ציע להחזיר את מס הרכוש".