המשקיעים עטים על דירות רגע לפני העלאת מס הרכישה
כחלון הפתיע אתמול את ענף הנדל"ן כולו כשהודיע שהעלאת מס הרכישה על דירות להשקעה תיכנס לתוקפה כבר הלילה, במקום בסוף החודש. התוצאה: משרדי המכירות עברו לנוהל חירום ומאות רוכשים פוטנציאליים ממהרים לסגור עסקאות
מליאת הכנסת אישרה אתמול בקריאה שנייה ושלישית את העלאת מס הרכישה בקניית דירה להשקעה. משרד האוצר הפתיע בישיבת ועדת הכספים בנושא העלאת מס הרכישה כשביקש שהשינוי ייכנס לתוקף כבר הלילה בחצות, ולא ב־1 ביולי, כפי שתוכנן במקור.
- תוך זמן שיא: הכנסת אישרה את העלאת מס הרכישה גם בקריאה שנייה ושלישית
- האוצר יבדוק כיצד השפיעו העלאות קודמות של מס הרכישה על הביקוש של משקיעים
- הכלכלן הראשי של בנק הפועלים: "רכישת דירות זו השקעה לגיטימית"
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הסביר כי ההקדמה הבהולה נובעת "מהחשש שמשקיעים רצים עכשיו לדירות. אין לנו היצע בלתי מוגבל של דירות ואנחנו רוצים שהמס יעלה כמה שיותר מהר, כך שהדירות לא ייחטפו בתשעת הימים שנשארו עד סוף החודש, אלא יגיעו לזוגות הצעירים".
החשש הוכח כמוצדק, שכן לאחר ההכרזה על השינוי נרשמו אתמול במשרדי מכירות של פרויקטי נדל"ן ואצל עורכי דין שונים תורים ארוכים של רוכשי דירות להשקעה שמיהרו לחתום על חוזיהם לפני כניסת ההוראה לתוקף.
טיפול דחוף בבעיה דחופה
על פי החוק, מהלילה מס הרכישה שישולם על דירה ששווייה עד 4.8 מיליון שקל יהיה 8%, ועל כל דירה ששווייה גבוה מ־4.8 מיליון שקל ישולם מס של 10%. זאת בניגוד למצב כיום, שבו שיעור המס נע בין 5% ל־10%. המס תקף רק לרכישות המוגדרות כמיועדות להשקעה, כלומר רכישות של אנשים שכבר מחזיקים בדירה אחת לפחות. כיום אם עבר פרק זמן של פחות משנתיים בין רכישת הדירה החדשה למכירת הדירה הישנה, הקונה נחשב למשפר דיור ולא צריך לשלם מס רכישה. עם זאת, באוצר מתכוונים לצמצם את תקופת ההמתנה הזאת לשנה בעתיד הקרוב. דירה שמתקבלת בירושה על ידי אדם שכבר מחזיק בדירה אחת נחשבת גם היא דירה להשקעה.
הצעד המיידי של שר האוצר משה כחלון הגיע כתגובה לבעיית שוק הדירות להשקעה, שהולך וגדל בכל שנה. מסקירה של הכלכלן הראשי של האוצר יואל נוה עולה כי ברבעון הראשון של 2015 עלה מספר הדירות שרכשו משקיעים ב־25% לעומת הרבעון שקדם לו. מספר הדירות שנרכשו להשקעה היה 8.8 אלף, נתון שיא מאז הרבעון האחרון של 2010. בתחילת החודש הציגה נגידת בנק ישראל קרנית פלוג נתונים שלפיהם שיעור המשקיעים בשוק הנדל"ן נע בעשור האחרון בין 25% ל־27%, והוסיפה שבתל אביב בלבד נתח המשקיעים מבין רוכשי הדירות הוא כמעט 40%.
באופן דומה, בפברואר האחרון פרסם מבקר המדינה בדיקה שלפיה בשנים 2007–2002 הוכפל מספר הדירות שנרכשו להשקעה. לדברי המבקר, הגורם העיקרי לכך הוא החלטות הוועדה למיסוי מקרקעין והוועדה למיסוי שוק ההון והמשבר הפיננסי שפרץ בסוף 2007. אמנם ב־2011 חלה ירידה של כמה אחוזים בשיעור המשקיעים בעקבות העלאת מס הרכישה, אך הוא עדיין גבוה.
אווירת מלחמה במשרדים
בתגובה להחלטה המיידית של ועדת הכספים נרשמו אתמול עומסים במשרדי המכירות של פרויקטי נדל"ן ואצל עורכי דין העוסקים בתחום. מאות אנשים שכבר החליטו בחודשים האחרונים לרכוש דירה להשקעה הבינו שאם לא יעשו זאת במהרה ההמתנה תעלה להם עשרות אלפי שקלים.
המונחים שבהם השתמשו מנהלי השיווק המופקדים על משרדי המכירות אתמול הזכירו יותר מלחמה מאשר מכירת דירות, חברי ההנהלה שלא היו במשרדים נקראו אליהם בבהילות, מנכ"לים וסמנכ"לים נטשו ישיבות כדי להגיע להערכת מצב מיידית וחמ"לים הוקמו כדי לתת מענה לרוכשים. "זה מהלך מיותר וקטנוני שלא תרם כלום, הדבר היחיד שהוא עשה הוא לחייב אותנו להקדים את החתימה על ההסכמים ביומיים מרוכזים שבהם נעבוד עד מאוחר, במקום לעשות את זה בשבוע באופן מסודר", אמר ל"כלכליסט" מנהל מכירות בחברה גדולה.
מבחינה צרכנית המהלך לא היטיב עם הרוכשים, שכן במקום לבחון את ההסכם בתקופה ארוכה יותר הם נדרשו לחתום עכשיו ומיד כדי לחסוך כסף. בסיכומו של דבר מי שבעיקר נהנו כרגע מהקדמת המבצע הן החברות שזכו להחתמה מהירה של מאות ואולי אפילו אלפי חוזים.
"כל מי שהיה בתהליך, כלומר חתם על בקשת רכישה והתנהל מולנו חוזית, נכנס למיני־מרתון כדי להשלים את ההסכם", אומר דן גינגיס, סמנכ"ל חברת אלדר, המשווקת כ־70 פרויקטים ברחבי הארץ. "יש קבוצה שנייה של אנשים, שבחנה את הדירות אבל לא חתמה על בקשת רכישה, והיא מגיעה לרכוש. זה שינה לה את תהליך קבלת ההחלטות".