$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

משכירי הדירות על הכוונת: גל מעצרים של משקיעי נדל"ן

בשבועיים האחרונים נעצרו עשרות בחשד להעלמת מס הכנסה מהשכרת דירות. החשודים: בעלי 7 דירות ומעלה שלא השיבו לדרישת הדיווח שרשות המסים שלחה ל־48 אלף משקיעי נדל”ן בשנה האחרונה

עמרי מילמן 06:5814.07.15

רשות המסים הודיעה אתמול על מעצרם של שני אחים מנתניה, בעלי מכולת, שמחזיקים ב־12 דירות בעיר וחשודים כי העלימו מס מהכנסות שכר דירה באותן דירות בהיקף של 4.3 מיליון שקל. השבוע נעצר גם שכיר מפתח תקווה בחשד להעלמת מס של 800 אלף שקל מ־4 דירות שבבעלותו במשך תקופה של 10 שנים, וגם על מעצרו של אברך בשנות ה־30 לחייו שמחזיק ב־5 דירות לא מדווחות, שמהן הרוויח מאז 2007 יותר מ־1.3 מיליון שקל.

 

הענף שעל פי כל ההערכות מהווה את הנתח הגדול ביותר של העלמות המס בארץ הוא הנדל”ן — בנייה, השכרה, שיפוצים וכו’. העובדה הזו ידועה כבר שנים וזכתה להתייחסות של הבנק העולמי עוד ב־2010, אך הטיפול הרציני בנושא בישראל החל רק בשנה האחרונה. רצף המעצרים הנוכחי הוא חלק מהחרפה של המאבק הזה בשבועיים האחרונים.

 

 

האכיפה הנקודתית נועדה ליצור הרתעה

 

אחד הגורמים הבולטים למהלכים הללו הוא הבאזז ההולך וגובר בשוק הדיור, ששיעורי המס הנמוכים בו לצד הריבית האפסית של בנק ישראל הפכו אותו לאפיק השקעה משתלם במיוחד. בעוד בשוק ההון גובה הרשות מס של 25% על הרווחים, בשוק הנדל”ן הוא עומד על 10% בלבד על הכנסות משכירות של מעל 5,000 שקל בחודש. חרף המס הנמוך, היעדר הפיקוח וההסדרה בשוק הנדל”ן בהשוואה לשוק ההון הפך אותו לכר פורה להעלמות מס.

 

בספטמבר האחרון שלחה הרשות 104 אלף מכתבים לאנשים בעלי סממנים מחשידים לאי־סדרים בתשלום מס הכנסה מסיבות שונות. 48 אלף מהמכתבים שנשלחו מוענו לאנשים שמחזיקים ביותר משתי דירות, שכן הפטור ממס על הכנסות משכר דירה ניתן כיום עד למי שמכניס עד 5,000 שקל בחודש וסביר להניח שמי שמשכיר כיום שתי דירות או יותר עובר את הרף הזה.

 

נכון להיום, מתוך 48 אלף המכתבים רק 30 אלף נענו לבקשת הדיווח בעוד 31 אלף החשודים בהעלמת מס הנותרים התעלמו מפנייתה של הרשות. כעת מחמירה רשות המסים את הצעדים כלפי אותם 31 אלף מסרבי דיווח דרך חקירות ומעצרים של עשרות חשודים.

 

הרשות לא מתיימרת לבצע אכיפה הרמטית, הן בגלל כוח האדם המוגבל שלה והן בגלל מגבלות מערכות המחשבים שלה. היא מסתמכת בעיקר על ההרתעה שיוצרים המהלכים שלה, בדיוק כשם שהיא עושה עם תיקי מע"מ ומס ההכנסה - אחוזים בודדים נבדקים, מתוך תקווה שתפיסתם תרתיע את האחרים.

 

מנהל רשות המסים משה אשר. הבנק העולמי הזהיר לפני חמש שנים מנהל רשות המסים משה אשר. הבנק העולמי הזהיר לפני חמש שנים צילום: אוראל כהן, דוד הכהן

 

בשלב הנוכחי נראה שהרשות מכוונת לכרישי הנדל"ן הכבדים יותר, כאלו שמחזיקים ביותר מ־7 דירות וחשודים בהעלמות מס של מעל 800 אלף שקל, במטרה להפחיד גם את המעלימים הקטנים יותר שיעדיפו לבוא ולדווח.

 

עד כה נגבו כ־94 מיליון שקל מאותם אנשים שנענו לבקשת הדיווח ונמצא שאכן היו חייבים במס, אך לא כל התיקים הפתוחים הגיעו לשלב בו מוסכמת השומה שיש לשלם והסכום אף לא כולל את הסכומים שנגבים בעקבות גל המעצרים של השבועיים האחרונים. במקביל למעצרים מספרים ברשות שנחקרו אצלם עוד עשרות חשודים, ביניהם כאלו שהעלימו הכנסות מדירות בירושלים, פתח תקווה, בית שמש, ומודיעין עלית.

 

הענף שבו מוסתר חצי מההון השחור

 

החקירות, שנעשות על ידי משרדי החקירות של מס הכנסה, מתפרסות בכל רחבי הארץ אך בינתיים עיקר המעצרים התבצעו באזור המרכז. כך למשל בשבוע שעבר נעצרו בני זוג שכירים מיהוד שהעלימו כ־3 מיליון שקל ב־15 דירות שהם משכירים כבר 11 שנה, וכעת שכר הדירה הכולל שהם גובים עומד על 35 אלף שקל בחודש. במקביל נעצר בשבוע שעבר אדם נוסף מרעננה שהעלים 1.5 מיליון שקל ב־10 דירות שבבעלותו.

 

ביוני שעבר, כמה חודשים לפני שהחלה שליחת המכתבים, הוציא ה־OECD סקירה שלפיה היקף העלמות המס בענף הנדל”ן בישראל עומד על כ־3.3% מהתמ”ג בעוד כלל ההון השחור מוערך ב־6.6% מהתמ”ג. ההערכה של ההון השחור הישראלי שביצע הארגון היתה אמנם לפי נתוני 2012, אך מאז לא היו מהלכים שיכלו לשנות את המשקלות בצורה משמעותית. משקל יתר ענפי המשק מסך ההון השחור נמוך משמעותית ועומד לרוב על פחות מ־0.5%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x