אביגדור יצחקי: משבר הדיור הוא כבר לא על מחירים עוד מעט לאנשים לא יהיה איפה לגור"
יו"ר מטה הדיור הודיע היום בכנס של ארגון קבלני תל אביב יפו כי הגדלת היצע הדירות היא המטרה העיקרית שעומדת לנגד עיניו; מנכ"ל חברת דירה להשכיר אמר בכנס כי בכוונתו לקדם בניית אלפי יחידות במעונות סטודנטים
"מחירי הדיור הם התוצאה הם לא המשבר עצמו, המשבר הוא הפער בין אלה שצריכים דירה לבין הדירות הקיימות. אם לא נגדיל את ההיצע של הדירות לא נפתור שום משבר והמספרים האלה רק יגדלו. אי אפשר להדביק את הפער הזה. בסוף זה לא יהיה על מחירים כי אם קצב הגידול באוכלוסיה. עוד מעט לאנשים לא יהיה איפה לגור", כך אומר אביגדור יצחקי יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר בכינוס הנדל"ן השנתי של ארגון קבלני ת"א יפו בת ים שנערך היום (ה') באילת.
- "מי שעושה פינוי-בינוי מציל נפשות, אבל כשפרויקטים נגררים זה הורג אותך"
- האוצר והיועמ"ש מתעקשים על פרשנויות סותרות לתמ"א 38
- האוצר מקדם מסלול עוקף ליועמ"ש שתקע את תמ"א 38
יצחקי התייחס להעברה של מינהל התכנון לאוצר, "זה לא פרויקט קל, אבל היה לזה רוב. ישבתי עם כל מי שרק אפשר כדי להבין את הבעיה והגעתי למסקנה שיש 3 סיבות עיקריות לכך: הראשונה היא גורמי ייצור, ובראש ובראשונה העובדים. הסינים לא רוצים לחתום על הסכם בילטראלי. הם לא חותמים על הסכם כזה עם אף אחד, אז למה שיחתמו איתנו? אנחנו צריכים לחנך את הסינים? מדינת ישראל מספיק חזקה כדי לשמור על זכויות העובדים. החלטנו לוותר על ההסכם עימם אבל עכשיו הם מספרים לנו כל מיני סיפורים אחרים ומנכ"ל אסיה בדרך לסין כדי לסגור את זה".
עוד אמר באותו הנושא, כי אנחנו במו"מ עם האוקראינים, הירדנים ונביא עובדים מאיפה שרק אפשר כי זה הפיתרון והחברה הטורקית שנמצאת כאן תישאר לעוד 3 שנים ונאשר עוד חברות זרות שיגיעו לכאן. במקביל נקים מכללה לעבודות רטובות בחולון ויש סכום של 84 מיליון שקל לטובת הפרויקט. אנחנו חייבים למשוך את העובדים הישראלים לענף הבניה כמה שיותר".
בעיה נוספת שקיימת לדבריו היא הרשויות המקומיות אשר מציבות מכשולים בדרך למתן היתרי בניה בהיקפים רחבים, "זה לא רוצה דירות וההוא לא בנו לו כביש, אבל כולם רוצים להצטרף למאמץ הלאומי. בקריית גת נעצרנו והיה משבר עם ראש העיר וגם ערים אחרות הציבו דרישות ואנחנו נעשה הכל כדי לחתום על הסכמי הגג, זה עניין שהוא פתיר. יש לנו כבר 7 הסכמים ובדרך עוד 5-6 ערים וזה יפתר בקרוב".
לדברי יצחקי אחת הבעיות החמורות היא תשתיות העל ובעיקר כבישים וביוב. "הצענו למשרד התחבורה להקים חברת תחבורה נוספת בנוסף לנתיבי ישראל שתהפוך לחברת ביצוע רק לנושא דיור".
מנכ"ל דירה להשכיר: "נשים דגש על מענות סטודנטים"
"קיבלנו הצעות לבניית מבנים במחיר ממוצע של כ-2,500 שקל למ"ר", אמר עוזי לוי מנכ"ל דירה להשכיר במהלך הכנס. ההצעות התקבלו בעקבות בקשה למידע במסגרתה קראה דירה להשכיר לחברות קבלנות מהארץ ומהעולם לספק מידע לגבי שיטות בנייה מהירה חזקה וזולה שלא תפגע בסטנדרט הבנייה הקיים, ובהמשך לקדם שיטות אלה בישראל במסגרת מכרזים שיצאו דרך החברה. מדובר במחיר זול במיוחד, כאשר לפי מדד תשומות הבניה המחיר למ"ר עומד על כ-4,000 שקל למ"ר אך בפועל קבלנים מדווחים על מחירים גבוהים יותר של 5,000 שקל למ"ר ומעלה. איתי שניידר מנכ"ל מחירון דקל בפרויקטים שווח עליהם לאחרונה עלויות הבנייה היו גבוהים משמעותית ובמקרים רבים חצו את קו ה-6,000 שקל למ"ר.
פרויקט נוסף אליו התייחס לוי היה בנושא הקמת מעונות הסטודנטים. "אנחנו מתכוונים לקדם את זה בצורה מאד רצינית, יש פער אדיר בין מלאי הדירות לסטודנטים לבין מספר הסטודנטים. מדובר על אלפי יחידות דיור".
בנוגע לפרויקטים לדיור להשכרה אמר לוי, כי "עד היום זכו בפרויקטים אפריקה ישראל, אשטרום וקבוצת אביב, אלה החברות המובילות בישראל ואנחנו ראינו חברות שהן גם יזמיות וגם קבלניות כלומר יש כאן רווח שהוא לא רק יזמי אלא גם קבלני. הפרויקטים קיבלו מימון אגרסיבי שהגדילו את התשואה ליזם כך שהתשואה על ההון העצמי היא דו ספרתית והתשואה השוטפת על השכירות עומדת על 5%-6%. גם ההון העצמי שנדרש ליזם כדי לבצע פרויקט כזה הוא נמוך".