$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

מסלול עוקף כחלון: נתניהו מקדם תוכנית דיור חדשה משלו

המועצה הלאומית לכלכלה, הפועלת תחת נתניהו, פתחה בפיילוט לתוכנית שממירה שכונות של בתים פרטיים למגדלי דירות, בשונה מתמ"א 38 המתמקדת בבניין הבודד. במשרד הבינוי לא מתרגשים: "לנו הסמכות הבלעדית על מדיניות הממשלה בנושא"

רוני זינגר ואמיתי גזית 14:3908.12.15

המועצה הלאומית לכלכלה שבמשרד ראש הממשלה מקדמת תוכנית דיור שבמסגרתה כבר נערך פיילוט במחוז המרכז. במסגרת הפיילוט התבקשו ערים במרכז לאתר שכונות שבהן יהיה אפשר לקדם בנייה מהירה לגובה במקום בתים נמוכים.

 

התוכנית, המתמקדת בפיתוח השכונה המלאה ולא בבניין היחיד, מציעה לבעל בית צמוד קרקע להתאגד עם בעלי הבתים בסביבתו ולקבל היתרים למכור את בתיהם ליזם שיקים במקומם מגדל רב־קומות. במסגרת מהלך תכנון שכונתי זה יהיו ההליכים קצרים משהם היום.

 

התוכנית קובעת את מספר יחידות הדיור שאפשר להוסיף לשכונה על פי מצב התשתיות הקיימות בה, כמו עורקי תחבורה ובתי ספר. בזכות התכנון מראש יימנע מצב של מגדל קומות אחד בלב שכונה נמוכה או דפוס בנייה ארעי.

 

 

מסלול הדיור החדש עלול להתנגש עם תוכניות דומות שמקדמים שר האוצר משה כחלון ואיש מפלגתו שר הבינוי יואב גלנט, שמשרדו מקים בימים אלו רשות מיוחדת להתחדשות עירונית. בסביבת כחלון לא הכירו את התוכנית, אף שנושא הדיור הוא המנדט שקיבל כחלון עם כניסתו לממשלה. משום שמדובר בתוכנית של רשויות מקומיות, הן לא נזקקות לאישור קבינט הדיור בראשות כחלון. במינהל התכנון כן הכירו את התוכנית ומסרו כי מדובר "ברעיון ראשוני. טרם מקודמת תוכנית קונקרטית".

 

 צילום: אוראל כהן

 

במועצה מציינים כי התוכנית טרם הובאה לעיונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך בפועל המועצה פועלת תחת הנחיותיו ומדיניותו, ופעילותה מתואמת איתו. גורמים במשרד ראש הממשלה הסבירו כי הם "פועלים מול השטח יותר מאשר מול הרגולטור".

 

המועצה טוענת כי שתי תוכניות הדיור המקודמות על ידי משרד הבינוי אינן מספקות. לטענתם, מסלול פינוי־בינוי אורך זמן רב ובעל אי־ודאות גדולה, ומסלול תמ"א 38 מעורר התנגדות חמורה מצד ראשי הרשויות המקומיות.

 

ההתנגדות הזאת נובעת מכך שתוכנית תמ"א 38 מוסיפה יחידות דיור בלי לבחון את מצב תשתיות השכונה ואף פוטרת יזמים מתשלום היטלי השבחה לקופת העירייה. התוכנית החדשה מתחשבת במצב התשתיות ולא ברווחי היזם, וגם אינה פוטרת אותו מהיטלי השבחה על חידוש הנכס. ועם זאת היזמים זוכים לבהירות בנוגע לזכויות הבנייה ולזירוז הליכים.

 

ראש המועצה לשעבר יוג׳ין קנדל הוא שהוביל את מדיניות המועצה בתחום הדיור. לאחר פרישתו של קנדל וסגנו מוריס דורפמן, אין מנהל למועצה וכעת מקדמים את תוכניותיו אנשי המועצה עופר רז־דרור ועודד לנדאו. זוהי הפעם הראשונה שהמועצה מגבשת תוכנית ביצועית בתחום הדיור.

 

התוכנית של המועצה מציעה שהרשות המקומית תאתר בעצמה את מתחמי המגורים שהיא מעוניינת לקדם בהם תכנון שכונתי לגובה במקום בתים נמוכים. האיתור יתרכז בשכונות ותיקות, ולא בשכונות של וילות יוקרתיות שבהן הרשות המקומית לא תרצה לבצע שינויים. רק בעלי הנכסים הרלבנטיים יוכלו להגיש בקשה להיתר בנייה, וכך יקבלו ודאות ולוחות זמנים קצרים. התוכנית מציעה שלשכונות ותיקות במעמד חברתי כלכלי נמוך יוצע לסבסד תשתיות ולספק מענק נוסף לבעלי הנכסים. נוסף על כך, 25% מכל שטח מתחדש שבבעלות פרטית יועבר לידי העירייה וישמש לתמיכה בתוספת של יחידות הדיור. כרגע התוכנית אינה מוערכת בעלות תקציבית או בפטור ממסים.

 

הפיילוט ראשוני בוצע בשכונה ותיקה בעיר במרכז ובה 90 בתים נמוכי קומה, ומספר יחידות הדיור בה קפץ ל־2,300. בהצעת התוכנית נכתב: "בעלי הנכסים הכפילו את שווי נכסיהם. היזמים הרוויחו 0.55 מיליארד שקל, הרשות המקומית הרוויחה 370 מיליון שקל. 10 דונם נוספו לשטחים הציבוריים, והמדינה הכניסה לקופתה כמיליארד שקל ממסים".

 

במשרד הבינוי והשיכון הגיבו כי להם "הסמכות הבלעדית על ייזום וביצוע מדיניות הממשלה בנושאי שיכון ובנייה למגורים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x