כחלון וגלנט פותחים את ענף הבנייה לחברות זרות: "הזמן יתקצר, האיכות תשתפר"
שר האוצר ושר הבינוי והשיכון פרסמו קול קורא לחברות בנייה זרות לבוא לבנות בישראל. התוכנית: שש חברות בינלאומיות יבנו במשך חמש שנים בישראל בשיטה טרומית-מודולרית, שמקצרת את משך הבנייה בכחצי שנה ובכך אמורה להוזיל עלויות
- הממשלה אישרה את ההצעה שתחייב רשויות מקומיות לבנות יותר דירות קטנות
- נסגרה ההרשמה להגרלה הראשונה של מחיר למשתכן בעפולה; הסיכוי לזכות עומד על 5%
- הלמ"ס: עלייה של 26% בהתחלות הבנייה בהתנחלויות ב-2015
במשרד האוצר גיבשו קריטריונים שבהן יצטרכו לעמוד אותן החברות הבינלאומיות, ביניהן הצגת מחזור שנתי של 500 מיליון דולר לפחות, ניסיון מוכח בבנייה מתועשת, פריון גבוה וביצוע פרויקטים מחוץ לארצם. כמו כן יצטרכו החברות להציג פרויקטים רחבי היקף שביצעו בשנים האחרונות.
על פי תוכנית משרד הבינוי והשיכון, לחברות בנייה ישראליות ישווקו קרקעות לבניית שכונות שלמות, כלומר הן יתבקשו לבנות לא רק את מבני המגורים, אלא גם את תשתיות השכונה, כבישים ומבני ציבור. בנוסף יצטרכו החברות הזוכות להעסיק כקבלן משנה את אחת מחברות הבנייה הזרות שיקבלו היתר להבאת 1,000 עובדים מיומנים שיועסקו בעבודות 'רטובות' בשלב השלד, תחום בו נחוצים כ-20 אלף עובדים. זאת כדי לעמוד ביעדים השאפתניים של קבינט הדיור - 70 אלף דירות בשנה, לעומת 50 אלף כיום.
במשרד הבינוי והשיכון מציינים, כי החברות יידרשו לעמוד במודל פיקוח ובקרה מחייב, הן ברמת היעדים והן ברמת הבטחת זכויות העובדים שתחת העסקתן, והן יהיו כפופות לדין הישראלי, לרבות פיקוח על ידי רשם הקבלנים והממונה על חוק המכר.
שר האוצר, משה כחלון אמר: "חברות בנייה זרות בעלות מומחיות יעזרו להחדרת טכנולוגיות חדשות בענף הבנייה ולהגדלת הפריון. המהלך הזה הוא נדבך נוסף וחשוב במאבק שלנו לפתרון משבר הדיור בישראל לצד תוכנית "מחיר למשתכן" והפעולות להגברת היצע הדירות לזוגות צעירים. התפקיד שלנו הוא לא רק לפתור את משבר הדיור הנוכחי, אלא גם לתת למשק כלים ארוכי טווח שימנעו משבר נוסף בטווח הזמן הארוך"
גלנט: "איכות הבנייה תשתפר"
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט: "המהלכים שאנחנו מובילים משנים את תפיסת ענף הבנייה בארץ והם יביאו לייעול התהליכים שלקו בחוסרים רבים בשנים האחרונות. באמצעות שילוב כוח אדם חיצוני, לצד הכשרת עובדים מקומיים והכנסת שיטות בנייה חדשה בהתאם להחלטת הממשלה שהעברנו בנושא תיעוש, תהליך הבנייה יואץ ואיכות הבנייה תשתפר. המהלכים הללו יקצרו את משך הבנייה לחצי הזמן ויוזילו עלויות עבור הציבור".
הקבלנים הישראלים התבטאו לא אחת כנגד היוזמה של שר האוצר, בטענה כי כניסה של חברות זרות לענף עלולה לגרום לעסקים רבים וחברות תעשייה נלוות לפשיטת רגל וכ-100 אלף עובדים עלולים לאבד את פרנסתם.