$
חדשות נדל

אפילו לפי הדיווח של האוצר, המשקיעים עדיין בשוק הנדל"ן

שר האוצר משה כחלון דחף להעלאת מס הרכישה כדי להוציא מהשוק את משקיעי הנדל"ן, אולם גם ב־2015 הם חתומים על רבע מהעסקאות, בדיוק כמו הממוצע מאז 2011. העלאת המס אולי הקדימה חלק מהרכישות, אך המשקיעים כבר חוזרים

אמיתי גזית 10:4128.03.16

עמוד 9 בסקירת הנדל"ן של הכלכלן הראשי במשרד האוצר שפורסמה היום (ב') והתייחסה לרבעון האחרון של 2015, מופיע גרף המתאר נפילה דרמטית בשיעור המשקיעים מקרב רוכשי הדירות. לעומת ארבע השנים הקודמות, שבהן בממוצע 24.5% מהעסקאות בוצעו על ידי משקיעים, העמודה האחרונה בגרף מצביעה על 18.5% בלבד - בשורה אמיתית למי שמצפה ליציאת המשקיעים מהשוק, במטרה להוריד את הביקוש ואת המחירים.

ארכיון ארכיון

 

אבל עיון מדוקדק יותר מגלה שלעומת שאר העמודות בגרף, המתארות כל אחת שנה שלמה, שתי העמודות האחרונות מתייחסות לשתי המחציות של 2015. אם משרד האוצר היה מאחד אותן, היה מתברר שב־2015 רכשו משקיעים 30.4 אלף דירות שהן 25% מהעסקאות - בדיוק כמו בשנים הקודמות.

 

אכן, במחצית השנייה של 2015 חלה צניחה בשיעור העסקאות שביצעו המשקיעים, וזאת בעקבות העלאת מס הרכישה ביוני, שנועדה להקשות על רוכשי דירה שנייה ומעלה. אולם עוד מוקדם מאוד לקבוע שהצעד הצליח להוציא את המשקיעים: ייתכן שהוא רק פרס אחרת את כניסתם לשוק - הרבה יותר עסקאות לפני העלאת המס, הרבה פחות לאחריה. בסך הכל, 2015 לא ראתה שינוי בשיעור המשקיעים.

 

 

 

העלאת מס הרכישה בכ־3% על דירות להשקעה לוותה במסע יחסי ציבור של שר האוצר משה כחלון. אף שהאוצר הקדים את ההעלאה כדי לקצר את משך ההשפעה על השוק, לפני כניסת התיקון לתוקף נרשמה בהלה בחתימה על עסקאות כשמשקיעים מיהרו לדווח על דירה חדשה. כתוצאה מכך, ברבעון השני רכשו 12 אלף דירות להשקעה לעומת 8,000 ברבעון הקודם, ושיעור המשקיעים רשם שיא של כל הזמנים - 33%.

 

רכישת דירה מבשילה לאט, כך שהמשקיעים מיהרו להשלים עסקאות שהיו מיועדות להתרחש ברבעון השלישי. ואכן, בחודשים שלאחר העלאת המס צנח מספר הדירות שנרכשו להשקעה ל־3,900 בלבד, 16% מהעסקאות - שפל של כל הזמנים. אולם כבר ברבעון הרביעי המשקיעים החלו לחזור עם 5,700 דירות, 20% מהשוק. בשלושת החודשים האחרונים של 2015 כבר בוצעו 28 אלף עסקאות, 17% יותר מהרבעון השלישי.

 

הדו"ח מספק הסבר נוסף לירידה במספר המשקיעים: גידול של פי שלושה ברוכשי דירה ראשונה ביישוב חריש, כשהכותבים מעריכים שיש ביניהם גם משקיעים נסתרים. "מאפייני הרוכשים מעלים ספקות ביחס לאפשרות שמדובר ברכישות לצורכי מגורים", נכתב. "שליש מהרוכשים מתגוררים ביישובים מבוססים במרכז הארץ, ונמצאה שונות גבוהה ברמות השכר שלהם".

 

 

 

עו"ד צור שיץ, בעבר יועץ משפטי ברשות המסים, מסכים עם ההערכה שהמשקיעים לא נעלמו, אלא רושמים דירות על שם קרובי משפחה כדי להתחמק מתשלומי מס.

 

במקביל נמצא גידול בשיעור המשקיעים בתל אביב, ירושלים וחיפה בהשוואה לרבעון הקודם. עם זאת נמצאה ירידה במספר העסקאות באזורי הביקוש - של 9% בתל אביב ו־7.5% בבאר שבע לעומת הרבעון המקביל ב־2014 - לעומת גידול במספרן בפריפריה, למשל עלייה של 18% בטבריה ו־11% בחדרה.

 

עוד נטען בסקירה כי בערים שבהן יש פרויקטים של תוכנית מחיר למשתכן, זוגות צעירים מעדיפים להמתין עם רכישת דירה בתקווה לזכות בהגרלה בדירה זולה ב־23%–35%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x