לא נעים? לא נורא: "משבר הדיור פוצע, אם כי לא ברמות קשות"
לדברי ראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, "היום הפתרונות של אנשים הם פיצול דירות, לגור עם ההורים, ואפילו בקראוונים". לדבריו, שיעור הנפגעים מהמשבר עומד על 5%, ואם הוא יעלה "אנו צפויים לקטסטרופה"
"משבר הדיור פוצע, אם כי לא ברמות קשות" כך אמר היום (ב') אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור במשרד האוצר, בוועידת הדיור והנדל"ן של הצעירים בהרצליה. לדבריו, הפתרונות הקיימים כיום למשבר הם פיצול דירות, לגור עם ההורים, ואפילו בקראוונים. לדבריו, שיעור הנפגעים מהמשבר עומד על 5%, ו"אם זה יעלה אנו צפויים לקטסטרופה אנושית מהמעלה הראשונה".
יצחקי הוסיף, "כשאני קם בבוקר אני רואה לנגד עיניי את הגדלת היצע יחידות הדיור וקיצור זמן הבנייה. אנחנו משווקים קרקעות מהר ככל שאנחנו יכולים כדי שבסוף המדינה תעשה כל שנה 50 אלף עסקאות. אני מקווה שזה יהיה תוך שנתיים, והמגמה היא לייצר עוד דירות כדי לספק את הביקושים".
- אביגדור יצחקי מודה: "די נכשלנו בהבאת עובדים זרים"
- יו"ר מינהל התכנון: "נכשלתי בשינוי האווירה בוועדות המחוזיות"
- גלנט תולה תקוות בטורקים: הסכם מדיני יסייע גם לענף הבנייה
יצחקי אמר עוד כי "כל שנה מתווספים בין 50-55 משקי בית, במדינת ישראל מיוצרות 42-43 יחידות דיור ולכן מצטבר פער של עשרת אלפים יחידות דיור בכל שנה. נוצרת פה בועה של ביקוש חזק ביותר לדירות שבסופו של דבר מנפח את המחירים למרות שאין לזה לדעתי סיבה נראית לעין".
הוא הוסיף גם כי "מה שאנחנו עושים בינתיים זה לקחת את הפלח הראשון שבו צריך לטפל (זוגות צעירים) ניתן להם הנחה משמעותית, בעיקר באמצעות הנחה במחירי הקרקע וסבסוד עלויות פיתוח ומענק למתגוררים בפריפריה. אוכלוסייה זו מקבלת הנחה של 30% אחוז בערך משווי דירה ובאמצעות תנאי מימון נוחים. אני מאמין שתוך 3-4 חודשים נגיע לשיווק של 30 אלף יחידות דירות. כרגע רשומים אצלנו כ-32 אלף משקי בית שהוציאו תעודת זכאות ובקצב הזה לכולם תהיה דירה".
משפרי הדיור אחרי חסרי הדיור
יצחקי התייחס גם לפעולות המשלימות במטרה להגדיל את קצב הייצור ואמר, "אנחנו כל הזמן עובדים בשביל להגדיל את ההיצע, שליש מהיום אני עובד בשביל להגדיל את העובדים. אנחנו מביאים עוד פלסטינים והשקענו מאות מיליוני שקלים כדי לשפר את המעברים. אנחנו קרובים לחתימה על הסכם עם אוקראינה ומנסים גם להביא חברות זרות שיביאו עמן טכנולוגיות מתקדמות ועובדים".
יצחקי הוסיף כי, "מחירי הדיור הם תוצאה של מדיניות שלא הביאה למצב שבונים מספיק דירות. זה מאוד פשוט, אם היו בונים לא הייתה עליית מחירים. אחרי שנגמור עם מחוסרי הדיור נטפל במשפרי הדיור כדי שגם להם נוכל לעזור. בסופו של דבר כל הדאגה שלנו היא להגדיל את ייצור הדירות ועומדים לרשותנו בניית יחידות דיור חדשות וגם כל יחידות הדיור הפוטנציאליות שניתן לבנות במסגרת התוכניות השונות של התחדשות עירונית. אנחנו נתמרץ את הרשויות המקומיות לבנות דירות במסגרת התחדשות עירונית. אני מזכיר שבעבר היו גרים במעברות, עם הפרה ועם העז והכל בסדר".
בהתייחסו לסקר שבוצע יחד עם התאחדות הסטודנטים לפיו סטודנטים לא מעוניינים בהורדת מחירי הדיור אלא בפתרונות לשוק השכירות, אמר יצחקי כי המדינה מתכננת להוסיף 20 אלף מיטות בצמוד למרכזי סטודנטים וציין כי אחד המהלכים החשובים בשוק התחולל אתמול בוועדת השרים לחקיקה, שם אושר חוק שכירות הוגנת: "יש שם שני עוגנים חשובים, אחד זה יחסי הביטחונות בין השוכר למשכיר. הדבר השני הוא צורת הבית שהם משכירים, אנשים משכירים 'דירים' במחירים לא סבירים, והחוק הזה מביא לפתרון מהי דירה ראויה למגורים. הבעיה היא בנושא השכירות לטווח ארוך וכאן אנו פועלים באמצעות תמריצים לבעלי דירות כדי שהם ירצו להשכיר את הדירות שבבעלותם באמצעות הטבות שונות".
באשר לסעיף הפיקוח שהוסר לבסוף מהחוק אמר:" אני נגד פיקוח ונגד הגבלת משכירים בכל הנוגע להעלאת שכר הדירה. אם נגביל (את השכירות) לשלוש שנים, בעלי הדירות יעלו באופן מיידי את המחירים". לבסוף התייחס יצחקי ליוקר המחיה בישראל ואמר: "אני חושב שאחת הסיבות ליוקר המחיה בארץ זה ההתנהלות הצרכנית בישראל. הייתי בביקור ברשת אופנה בינלאומית ושאלתי למה אתם מוכרים במחירים שגבוהים בעשרות אחוזים יותר ממדינות אחרות? והם ענו לי שהישראלים קונים מה שתציע להם ובכל מחיר. לא רק אני יכול לטפל בזה, וזה צריך לבוא מכולם. אנחנו צריכים להיות צרכנים חכמים יותר".
"לא נפסיק עד שלאחרון הזוגות תהיה דירה במחיר למשתכן"
"אנשים שגרים בהרצליה - אין להם עניין בפרויקטים שמשווקים בעפולה, לוד או קרית מוצקין. לכן נראה את ההצלחה של התכנית רק כשיצאו הגרלות בראשון לציון ובהרצליה כי בהגרלות האלה נוכל לראות מהם הביקושים האמיתיים ונוכל להתאים את עצמנו", כך אמר שר האוצר משה כחלון במסגרת הוועידה. כחלון המשיך ואמר: "אין לי ספק שבהמשך הדרך יהיה גל של הרשמה, נדע את הסוף וכאן נחליט מתי יהיה הסוף של מחיר למשתכן. אנחנו החלטנו שלא נפסיק עד שלאחרון הזוגות תהיה דירה במחיר למשתכן.
"אנחנו מטפלים במשבר של הרבה מאוד שנים, וברגע שהמשבר הוא של רכישה הוא משפיע באופן ישיר על דיור להשכרה. אבל זה לוקח זמן ומי שיחשב בעבר שיתעורר וישלם בראשון לחודש 50 שקלים על טלפון סלולרי התבדה".
"אני נכנסתי לבוץ הזה גם ב-2009 כשנכנסתי למשרד התקשורת. אני לא חושש מאתגרים. עזבתי מפלגה כשהייתי בשיא. אנחנו הפסקנו את הספסרות בקרקע, והיום פרסמנו מכרז במבשרת ציון במחירים שיהיו נמוכים לפחות בחצי מיליון שקל. מ"ר של קרקע יילך לזוגות הצעירים ולא לקבלנים. אני אומר לך שאנחנו חתכנו את הרווח שלהם והם הפכו מיזמי נדל"ן לחברות ביצוע, וזה בסדר. כמו כל דבר חדש יש חבלי לידה ואנחנו פותרים את זה. אנחנו מתמודדים עם הקשיים יומיום, ואנחנו לא חוששים לטפל בכל דבר".
בהתייחס לקריאות שתכנית מחיר למשתכן תיצור שיכונים בגלל בנייה באיכות לא ראויה, הגיב ואמר כי "בהתחלה לא ניגשו קבלנים כי אמרו שאין רווחים, ולאחרונה אנחנו רואים שהחברות הכי גדולות במשק נכנסות, כמו אשדר ואפריקה. אני אומר לך שהדירות הן טובות וגם איכות חומרי הבנייה. הקבלנים ניסו להרוג את התוכנית וניסו להשמיץ ולהכפיש כי היא פוגעת להם בשורת הרווח".
"אני אומר שזוג צעיר צריך למצות את המתנה שמדינת ישראל נותנת לו. קצת סבלנות וכולם יוכלו לקנות דירה בהטבה גדולה. צריך לזכור שאני דואג לאלו שאין להם סיכוי ואין להם תקווה לרכוש דירה, לא לאלה שבשדרות רוטשילד מתווכחים על דירה שעולה 11.3 מיליון שקל או 12 מיליון שקל".