יו"ר מינהל התכנון: "נכשלתי בשינוי האווירה בוועדות המחוזיות"
בכנס הקבלנים באילת, חזר אביגדור יצחקי ואמר: "הכישלון שלי הוא העובדים הזרים, הסינים מורחים אותנו בתירוצים שאני מתבייש להגיד אותם; אם לא נגיע לשיווק של 65 אלף יח"ד אלך הביתה"
"במהלך שנות כהונתי קיוויתי שאצליח לשנות את האווירה בוועדות המחוזיות, אני רואה שינוי במחוז חיפה והצפון אבל במחוזות מרכז הארץ נכשלתי. כישלון נוסף שלי הוא שלא הצלחתי לרתום את משרד המשפטים ליעדים לכיוונים ולמדיניות שרציתי לקדם, נוצר מצב שאם משהו מוצא חן בעיני אז הם מתנגדים", כך אמרה בינת שוורץ, ראש מינהל התכנון, כשנתבקשה בכנס התאחדות בוני הארץ באילת להתייחס לכשלונות שחוותה במהלך שנות עבודתה בתפקיד הנוכחי.
- משרד האוצר קידם שלב נוסף ברפורמה לתכנון ובנייה
- המדינה שוב מזניחה את אזורי שיא הביקוש
- בינת שוורץ: "המדינה צריכה לבנות עוד 1.5 מיליון יח"ד בתוך 25 שנה ולתכנן מלאי כפול"
רו"ח אביגדור יצחקי ראש מטה הדיור אמר באותו ההקשר, "הכישלון שלי הוא בהבאתם של עובדים זרים, אנחנו עוסקים בזה הרבה אבל עדיין בתחילת הדרך, הסינים מורחים אותנו בתירוצים שאני מתבייש להגיד אותם, אנחנו נוסעים לראות עובדים בכל העולם, אני מקווה שהחברות הזרות כפלטפורמה להבאת עובדים באמת תעזור למשהו". עוד אמר יצחקי כי "אם לא נגיע ל-65 אלף יח"ד בשנה אני אלך הבייתה בכישלון".
אורי דורי, כיום יו"ר מכון התקנים ולשעבר נשיא התאחדות בוני הארץ אמר בכנס: "אנחנו לא נגד שר האוצר אלא איתו, הוא לקח על עצמו לטפל בכשל השוק הכי גדול במדינת ישראל, לא יכול להיות שזוג צעיר יגיע למסקנה שבברלין יותר טוב. אני חושב שגם אם עושים טעויות אפשר יהיה לתקן את כשל השוק".
רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ, הגיב על האשמות שהטיל שר האוצר בקבלנים ובבנקים ולפיהן הם מסכלים את תוכנית מחיר למשתכן ואמר כי ממשלות ישראל לאורך הדירות הן האחראיות על עליית מחירי הדירות. "האינטרס שלנו הוא הצלחת המהלכים של הממשלה ולא אחרת. אנחנו מפללים לקרקע זמינה לבניה ללא חסמים, מייחלים לצמצום הבירוקרטיה והרגולציה, אנחנו אינטרסנטים? הרווח היזמי שלנו ירד משמעותית בשנים האחרונות. מי שספסר בקרקעות זו מדינת ישראל אבל אז לא אמרו אינטרסנטים כי זה הכניס הרבה כסף לקופת המדינה. אנחנו והבנקים אשמים בכל מה שקרה? אנחנו לא בדרך של מלחמות אבל גם לא נסכים לקבל על הראש", אמר בריק.
ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות, התייחס גם הוא למשבר הדיור ואמר, כי הקבלנים והממשלה פועלים יחד, "אנחנו לא משני צידי המתרס, בואו נודה על האמת, עד שלא נבנה לפחות 60 אלף יח"ד מידי שנה לא נביא את הפיתרון, כי זה הביקוש האמיתי", אמר כהן.
הוא דיבר גם על החסמים בהתחדשות העירונית: "בשנת 2015 ניתנו היתרים ל-4,500 יח"ד במסלול של התחדשות עירונית כלומר כ-10% מסך הבניה, ב-2018 אנחנו נגיע ל-10 אלף יח"ד ומי שלא יהיה שם לא יהיה קיים. זה יכול להוות כר נרחב לגידול הפעילות של הקבלנים. במהלך יולי נאשר את הרשות להתחדשות עירונית, הקפיצה הגדולה תגיע דרך הפינוי בינוי וכדי להגיע לכך יש לתמרץ את ראשי הרשויות".