הלמ"ס: ירידה של 3.8% בביקוש לדירות חדשות ברבעון הראשון של השנה
מנגד נתוני הלשכה המרכזית מצביעים על עלייה של 2.5% בדירות החדשות שנמכרו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד
ירידה של 3.8% בביקוש לדירות חדשות בין החודשים ינואר עד אפריל 2016 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד – כך עולה מנתונים שפרסמה היום (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
- עשו עסקה: דירת 4 חדרים בחולון נמכרה ב-1.1 מיליון שקל
- דירת גן 3 חדרים במושבה הגרמנית בירושלים נמכרה ב־3.2 מיליון שקל
- מכרז ל-240 דירות בקרית ביאליק: ניסוי מוצלח לקראת שיווק הסכם הגג
ע"פ הלמ"ס, בחודש אפריל הכמות המבוקשת לדירות חדשות עמדה על כ-3360 יחידות דיור, 75% מתוכן הן דירות חדשות שנמכרו לציבור הרחב והיתרה כ-25% הן דירות לשימוש עצמי של בעל הקרקע (כמו בנה ביתך) וקבוצות רכישה. ערי מחוז המרכז כמו ראשל"צ, פ"ת וראש העין ממשיכות להיות מבוקשות בקרב הציבור ומהוות כ-29% מסך כל הכמות המבוקשת לדירות, זאת לעומת 8% בלבד במחוז ירושלים. אף על פי שמדובר ברגיעה יחסית בשוק הדיור למגורים, לא ניתן להוכיח מה הסיבה לכך. כך,ייתכן ותכנית מחיר למשתכן, שפתחה לאחרונה בההגרלות הראשונות, השפיעו על חלק מהציבור שבוחר להמתין עם רכישת דירה. מנגד, ניתן לטעון שמחירי הדירות החדשות הגיעו לשיא כך שפחות אנשים יכולים לרכוש דירות.
בלמ"ס מוסיפים כי בחודשים הנסקרים נרשמה ירידה בכמות המבוקשת לדירות חדשות בהשוואה לתקוה המקבילה אשתקד- במחוז ירושלים חלה ירידה של כ-21%, במחוז צפון כ-19%, במחוז תל אביב כ-8% ובמחוז חיפה כ-3%. לעומת זאת נרשמה עלייה של 28% במחוז דרום וכ-4% במחוז מרכז.
באשר למכירת דירות, בינואר-אפריל נמכרו 10,820 דירות חדשות, עלייה של כ-2.5% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. במחוז דרום נרשמה עלייה של כ-70% במספר הדירות החדשות שנמכרו, נתון המצביע על התחלות בנייה רבות באזור. במחוז חיפה ומרכז נרשמו עליות קלות של כ-7% וכ-4% בהתאמה ואילו במחוז צפון נרשמה ירידה של כ-24% מסך הדירות החדשות. גם במחוזות ירושלים ותל אביב נרשמו ירידות במספר הדירות שנמכרו, כ-12% בכל אחד מהמחוזות. מנתונים אלה ניתן להצביע כי ייתכן והמחירים במרכזי הערים הגדולות גבוהים מדי והציבור מתחיל לחפש אלטרנטיבות חדשות ביישובי המרכז, הדרום וחיפה.
באשר לדירות החדשות שלא למכירה (בנה ביתך, קבוצות רכישה, והשכרה) נרשמה ירידה של כ-15% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ירידה זו ניתן אולי לייחס לסיקור התקשורתי סביב פרשת ענבל אור וקבוצות הרכישה שייתכן וגרמה לציבור לחשוש מרכישה דירה באפשרות הזאת. בלמ"ס מציינים כי בתקופה הנסקרת החלה בנייתן כ-570 דירות בקבוצות רכישה, דירה אחת לכל 19.1 דירות שמכרו קבלנים. בתקופה המקבילה אשתקד התחילו לבנות כ-610 דירות בקבוצות רכישה שהיוו דירה אחת לכל 17.3 דירות שמכרו קבלנים. יחד עם זאת, למעלה ממחצית הדירות הללו (כ-300) נבנות במחוז תל אביב, והיחס בין דירה בקבוצת רכישה לדירה מקבלן עומד על 5.9 דירות.
בסוף אפריל נותרו למכירה כ-26,920 דירות, כ-32% מוצעות למכירה במחוז המרכז, כ-15% במחוז חיפה, כ-14% במחוז הדרום, כ-13% במחוז תל אביב, כ-11% במחוז הצפון וכ-10% במחוז ירושלים.