המשנה לנגידה: עלות ממוצעת של דירה זינקה ב-2015 ב-229 אלף שקל
נדין בודו טרכטנברג חושפת נתונים עגומים על שוק הנדל"ן: עלות ממוצעת של דירה עלתה ב-13.5% בשנה שעברה. בין הסיבות להתייקרות - עלייה בריבית המשכנתאות והתארכות משך המשכנתא. "המצב גרוע יותר, במיוחד עבור משקי בית בעשירונים הנמוכים"
- ירידה של 8% בהתחלות הבנייה ברבעון הראשון
- חצי מהאשראי של הבנקים הגדולים מופנה לנדל"ן
- מירי בוהדנה מוכרת 2 דירות ב-17 מיליון שקל
המחיר אמנם עלה "רק" ב-100 אלף שקל לעומת המחיר הממוצע בתחילת 2015, אך סך העלות של רכישת הדירה עלתה ב-229 אלף שקל. לדברי המשנה לנגידה, הפער מוסבר בחלקו (36 אלף שקל) בעלייה בריבית המשכנתאות. סיבה נוספת שמסבירה התייקרות של 57 אלף שקל היא כי משך המשכנתא הוארך מ-19 שנה בממוצע ל-21 שנה. סיבה נוספת היא שהעלייה במחירי הדיור הגדילה את הוצאות המימון ב-36.5 אלף שקל.
לדברי טרכטנברג, למרות שמשנת 2011 עד שנת 2015 (לא כולל) מחירי הדירות עלו - עלות הרכישה בפועל לא עלתה, מכיוון שהריבית ירדה.
המשנה לנגידה אמרה עוד, כי ריבית המשכנתאות גדלה, "אולי בגלל שזה משקף פרמיית סיכון גבוהה יותר, או בגלל שאנחנו יודעים שהבנקים הגדולים הגיעו לגבול המשכנתאות שהם רוצים לתת - ולכן יש פחות תחרות במשכנתאות. במלים אחרות, המצב התחרותי של השוק נחלש בשנה האחרונה. מה שברור הוא שהמצב גרוע יותר ממה שהיה בשנה החולפת, במיוחד עבור משקי בית בעשירונים הנמוכים. עלות המימון היא חלק נכבד מאוד מההוצאה לדיור, ולכן כל שינוי קטן משפיע מאוד על משקי הבית".
לפי הנתונים שהציגה בודו טרכטנברג, 10% מהכנסות משקי הבית (בממוצע) יילכו לאורך השנים למימון הריבית על המשכנתא שלקחו ולתשלום על שירותי ניהול החסכונות ארוכי הטווח.