מעקב כלכליסט
רוכשי מחיר למשתכן בעפולה צריכים לשלם, ואין משכנתאות
לפני חודשיים הבטיחו באוצר ערבויות למשכנתאות לרוכשי מחיר למשתכן, אך הצעד הבשיל רק בימים האחרונים. כעת, בשל התקדמות הבנייה בעפולה, על הרוכשים להעביר מאות אלפי שקלים לקבלנים — ונתקעו בלי משכנתא שתממן זאת
שלושה חודשים חלפו מאז נבחרו הזוכים בדירות הראשונות במחיר למשתכן, תוכנית הדגל של הממשלה להורדת מחירי הדיור, והם עדיין אינם יכולים לקחת משכנתא. תחילה הבנקים לא היו מוכנים להעניק משכנתאות מכיוון שבפרוייקטים הללו יש רווחיות מוגבלת ומכיוון שחלק מהקבלנים שזכו במכרזים להקמת היחידות הם קבלנים לא מוכרים ובעלי ניסיון מועט בבנייה.
- לראשונה "מחיר למשתכן" במגזר הערבי: בנצרת ייבנו 490 יח"ד
- מחיר למשתכן בהרצליה: הנחה של לפחות 800 אלף שקל לדירה
- משרד השיכון: 19 אלף נרשמו להגרלת מחיר למשתכן בראשל"צ; סיכויי זכייה: 1:50
לכן, לפני כחודשיים הודיע משרד האוצר כי יעמיד לבנקים השונים ערבות בגובה של 550 מיליון שקל עבור הפרויקטים הללו. אלא שבשל עיכוב בהעמדת הערבויות לבנקים, רוכשי הדירות עדיין לא מסוגלים לקחת משכנתאות ועל כן לא יכולים להשלים תשלום של 40% משווי הדירה שאותו היו אמורים להעביר לקבלנים עד 14 ביולי.
כך, אף שבאוצר הצהירו על העמדת הערבויות לבנקים כבר לפני כחודשיים, בבנקים למשכנתאות מספרים כי רק לפני עשרה ימים קיבלו מהמשרד הודעה שלפיה המדינה הגיעה להסכם מול הקבלנים, וכי היא ערבה לפרויקטים הללו במידה שהקבלן לא יצליח להשלים את הבנייה. האוצר הודיע אז לבנקים כי הם יכולים להעמיד משכתנאות לטובת הפרויקטים הנבנים בעפולה, וכי בעתיד ייחתמו הסכמים לפרויקטים אחרים ברחבי הארץ. בסופו של עניין, הוחלט בהסכם מול הקבלנים כי אלו יעמידו ערבות אישית למימוש הפרויקט, ישעבדו את הקרקע למדינה ויהיו נתונים לפיקוח בכל שלבי הבנייה.
אלא שכאמור כבר ב־14 ביולי, עוד לפני שהאוצר פנה לבנקים, רוכשי הדירות בעפולה היו אמורים להעביר לקבלנים את השלמת התשלום ל־40% משווי הדירה - אחרי שעם חתימת החוזה העבירו 7%. בניית היחידות בעפולה נמצאת כעת בשלב די מתקדם, כאשר ברוב הדירות כבר הגיעו לגמר בניית רצפה ראשונה, שלב שבו על פי חוק הרוכש צריך להשלים תשלום של 40% מהשווי. במקרה של מכרז מחיר למשתכן בעפולה, מדובר ב־250–300 אלף שקל - סכומים שלרוכשים קשה להעביר ללא משכנתא. גם אם אלו התחילו בהליך נטילת המשכנתא עם אישור האוצר, ההליך עצמו לוקח בין שבועיים לשלושה.
הרוכשים, מצדם, ממורמרים על כך שניתן להם זמן קצוב לנטילת המשכנתא, ואף מתלוננים כי גם היום לא כל הבנקים מוכנים להיפגש איתם בנושא, מה שמקשה עליהם לעבור בין הבנקים ולהשיג תנאים טובים יותר. על פי הרוכשים, בבנק הפועלים לא מסכימים לשבת איתם בטענה כי הם מעוניינים לערוך שומה כללית לפרויקטים בעפולה, שומה שצפויה להיות מוכנה עד לסוף השבוע. בנוסף, בבנק מזרחי טפחות ובבנק לאומי הכניסו תנאי פיקוח המקשים את נטילת המשכנתא. כך, בבנק לאומי דורשים לערוך שומה בכל שלב שבו הרוכש צריך להעביר כספים לקבלן, הליך שמעלה את עלות המשכנתא ב־3,000 שקל לפחות.
גורמים מקצועיים במטה הדיור ובמשרד השיכון מודעים לבעיות הללו ומנסים לפתור אותן, אולם בשיחות סגורות הם טוענים כי רוכשי הדירות מתנהלים באווירה של לעשות כמה שפחות. הם טוענים כי הרוכשים מתנהלים כך מתוך הנחה כי המדינה תחלץ אותם. עוד הם מוסיפים כי לרוכשים היו שלושה חודשים להכין את המסמכים הדרושים כדי שבבוא היום יוכלו לקבל הצעות למשכנתא.
מנגד, דווקא הקבלנים בעפולה בחרו להקל על הרוכשים ולפצל את התשלום לשניים: הם אפשרו להם להעביר עד ל־24 ביולי את החלק המשולם באמצעות ההון העצמי שהודיעו שיש להם, ונתנו להם דחייה נוספת עבור התשלום באמצעות המשכנתא. תחילה נתנו הקבלנים לרוכשים ארכה של חודש, עד 30 באוגוסט, ואתמול (ג') הודיעו על ארכה נוספת של עשרה ימים.
"מאחר שברצוננו ליצור אווירה של שיתוף פעולה, הוארך מועד תשלום סכום ההשלמה ל־40% מהתמורה בעשרה ימים נוספים", כתבו הקבלנים. מבנק מזרחי, בנק לאומי, בנק הפועלים ומשרד האוצר לא נמסרו תגובות.