$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

גם זו ציונות: קק"ל נכנסת לתחום ההשכרה ארוכת הטווח

בקרן הקיימת החלו לבחון את ההיתכנות הכלכלית של מודל ההשכרה. נבדקת האפשרות להתחיל את הפרויקט בקרקעות בשכונות רחביה וטלביה בירושלים

אביב גוטר 18:2323.08.16

קרן קיימת לישראל בוחנת כניסה לתחום השכירות ארוכת הטווח בפרויקטים שיוקמו על קרקעותיה, כך נודע ל"כלכליסט". יו"ר קק"ל דני עטר הקים ועדה מקצועית שכבר החלה בפגישות עם גורמי מקצוע בשוק הבינוי והנדל"ן כדי לבחון כיצד התוכנית תיושם. הוועדה שוקלת להתחיל את פרויקט השכירות בירושלים, בקרקעות של החברה־הבת של קק"ל, הימנותא, בשכונות רחביה וטלביה. הוועדה תבחן גם כיצד פרויקט כזה ימומן ויתוחזק. ההחלטה הסופית אם קק"ל תיכנס לתחום תתקבל רק לאחר קבלת הנתונים מהוועדה.

 

על פי היוזמה, השכירות ארוכת הטווח בפרויקטים של קק"ל תהיה במחירים מפוקחים וללא הגבלת זמן. קק"ל לא עסקה עד כה בבנייה למגורים - לא כיזמית ולא כקבלנית - ולכן ברור שהיא תצטרך להתקשר עם חברות בנייה בהסכם שיכלול בנייה בלבד. היא לא תוכל להעביר את הבעלות ליזם אחר, מכיוון שעל פי נוסח האמנה בין ממשלת ישראל לקק"ל, ניהול הקרקעות יתבצע על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) כגוף המוסמך בישראל להחכיר את הקרקעות לדורות.

 

אדמות של קק"ל בעמק יזרעאל. מחזיקה קרקעות באזורי ביקוש אדמות של קק"ל בעמק יזרעאל. מחזיקה קרקעות באזורי ביקוש צילום: דוברות עמק יזרעאל

 

אדמה אינה בעיה

 

"לקק"ל היה תפקיד היסטורי לפני קום המדינה ואחריה", אמר עטר ל"כלכליסט", "וכיום הצבתי לארגון מטרה נוספת: לתת סיוע בפתרון מצוקת הדיור. אני מאמין שהוועדה תמצא את דרך המלך לקדם פרויקטים להשכרת דירות לטווח ארוך לצד המשך פעילותנו למימון פרויקטים נוספים בתחום הדיור".

 

היתרון המרכזי של קק"ל בקידום הפרויקט הוא שהיא מחזיקה קרקעות השייכות לה. מבין מיליוני הדונמים המפוזרים בכל המדינה ברשות קק"ל קרקעות גם בשכונות מתוכננות בערים הנחשבות כאזורי ביקוש אטרקטיביים במיוחד, כמו ירושלים, גדרה ועפולה. קק"ל תפסיד את ההכנסות האפשריות מהקרקע, מכיוון שהיא לא תשווק ונוסף על כך היא תצטרך להשקיע סכומים גבוהים בבניית הפרויקטים, בפיתוח הקרקע ובתחזוקה.

 

יו"ר קק"ל, דני עטר. הקרן תצטרך לתקצב את הבנייה, הפיתוח והאחזקה של הפרויקט יו"ר קק"ל, דני עטר. הקרן תצטרך לתקצב את הבנייה, הפיתוח והאחזקה של הפרויקט צילום: עמית שעל

 

מי יממן את הפרויקט

 

מעניין להשוות את היוזמה המתגבשת של קק"ל לחברה הממשלתית דירה להשכיר, שהוקמה כדי לקדם פרויקטים לשכירות ארוכת טווח. הפרויקטים של דירה להשכיר מבוססים על מודל כלכלי בשיטת BOT (בנה, הפעל, העבר), שמוודא שכל השלבים יהיו כדאיים.

 

בפרויקטים אלה חברה יזמית רוכשת את הקרקע ומקבלת זיכיון לתכנן, לבנות ולהשכיר את הפרויקט ל־20 שנה. רבע מהדירות מושכרות לזכאים במחירים מפוקחים, והיתר מושכרות במחירי השוק. בתום התקופה הזכיין רשאי למכור את הדירות, מה שמתמרץ אותו לשמור על רמת תחזוקה גבוהה בתקופת ההשכרה, כדי שיוכל למכור את הדירות במחירים גבוהים.

 

קק"ל אינה יכולה להעביר את הבעלות על הקרקע, כך שהיא תציע השכרה ללא הגבלת זמן, מה שעשוי לספק ודאות לתחום הדירות להשכרה. מנגד, לא ברור איזה מודל תפעיל קק"ל כדי שתאפשר תחזוקה ראויה, אשר תשמר ביקוש גבוה. כאשר מרבית התקציב מגיע מקק"ל, יש חשש שבשלב מסוים הקרן לא תתמוך עוד בפרויקט, והוא ייזנח.

 

בעיה נוספת שיצטרכו למצוא לה פתרון הוא פיתוח הקרקע. במכרזים המנוהלים על ידי רמ"י חלק ממחיר הזכייה מועבר למטרה זו, אולם מכיוון שכאן הקרקע אינה נמכרת, קק"ל תצטרך למצוא מקורות תקציביים לחיבור הפרויקט לתשתיות מים, חשמל, תקשורת, כבישים ותאורת רחוב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x