הוועדה המקומית לעיריית ת"א ורמ"י: הציגו את המתווה לדיור בר-השגה בשדה דב
הוועדה קיימה היום דיון קצר בתוכנית. עד כה היה ידוע שרבע מהדירות יהיו בנות 2 חדרים, ורבע נוסף של 3 חדרים. אך בבדיקה של "מרכז הגר" נמצא כי גם דירות אלו יהיו רק בהישג ידם של העשירון התשיעי והעשירי
דיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב על התוכנית לבניית שכונה חדשה בשדה דב הסתיים במפתיע אחרי חצי שעה, ומבלי שהוצג בו המתווה המתגבש בין המדינה לעריית תל אביב לדיור בר השגה.
- הכנסת עלולה לתקוע את הבנייה בשדה דב
- המועצה הארצית אישרה: הפעילות האזרחית של שדה דב תעבור לשטח השדה הצבאי
- ניסיון שלישי להתניע את מיזם הענק בצפון ת"א
זה היה דיון ראשון במוסדות התכנון על התוכנית לבניית 16 אלף דירות, בשטח בו שוכן שדה התעופה. את התוכנית מקדמת ועדת היגוי שבה נציגי היזמים: עריית תל אביב, רשות מקרקעי ישראל, ובעלי הקרקע הפרטיים - אותם מייצגים מנהלים מטעם בית המשפט.
הוועדה המקומית צריכה להמליץ על התוכנית כדי שהיא תקודם אחר כך בהצלחה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. אבל הדיון שנערך היום נדחה בשעה וחצי, נמשך כאמור רק חצי שעה ולא נחשפו בו פרטים חדשים על התוכנית. חברי הוועדה המקומית העירו במיוחד על כך שעדיין לא ידוע אם ומה יהיה הפתרון לתושבים שאינם יכולים לשכור או לקנות דירות באזור זה במחיר השוק.
עד עתה נחשף כי רבע מהדירות יהיו בנות 2 חדרים, ורבע נוסף מהדירות יהיו בנות 3 חדרים. תמהיל כזה של דירות הוא ייחודי ואמור לספק מענה גם למשקי בית קטנים, ולרווקים. אך בבדיקה של עו"ד אורי אטינגר מ"מרכז הגר" (למו"פ מדיניות דיור חברתי) נמצא כי גם דירות אלו יהיו רק בהישג ידם של העשירון התשיעי והעשירי, שכן הן צפיות להימכר ביותר מ-2 מליון שקל, ושכר הדירה בהן יהיה גבוה מ-6,000 שקל לחודש.
גורמים המעורים בתוכנית הענק מסרו ל"כלכליסט", כי ניכר שיש עבודת רקע שטרם הסתיימה שאמורה לתת מענה משמעותי לצורך בדיור מוזל. נראה כי הדברים יסגרו בשבועות הקרובים בדיונים בין העירייה למשרד האוצר ורמ"י.
מתווה חולדאי הוא על חשבון דיור מוזל
ברקע הדיון מתקיימים מאמצים של עיריית אילת, וחברת ארקיע לדחות ל-2019 את פינוי שדה דב, וזאת כדי לאפשר את המשך הטיסות לאילת. בעלי הקרקע הפרטיים מתנגדים לכך בתוקף, בטענה כי הדבר סותר הסכמים עמם ואף פסק דין חלוט של בג"ץ.
לאור זאת, בשנה האחרונה נחשף מתווה חלופי אותו יזם ראש העיר רון חולדאי, לפיו ייבנו במתחם רק כ-4,000 דירות (במקום 16 אלף), שדה התעופה יישאר אך שטחו יצומצם מעט. סגנית ראש העירייה מיטל להבי שאלה בדיון האם מקודמת תוכנית כזו, ונענתה בשלילה.
על פי הגורמים שאיתם שוחחנו, אם יקודם מתווה חולדאי, יהיה זה על חשבון הדיור המוזל שכן לא יוותרו דירות בשטח שבבעלות המדינה, ובניה מוזלת בשטח של הפרטיים תחייב לפצותם במאות מיליוני שקלים.
עו"ד אטינגר, מנהלת קידום מדיניות ב"מרכז הגר" נכחה בישיבה ומסרה ל"כלכליסט" כי "הוועדה המקומית ת"א עשתה היום את הדבר המתבקש כשדרשה לקבל תמונה מלאה על הדיור בהישג חד בתוכנית שדה דב. נושא הדיור צריך להיות במוקד הדיון בתוכנית והמתווה לדיור חברתי שמגבשים בימים אלה צריך להיות על השולחן.ידוע לכולם שאם לא ישלבו דיור חברתי בשדה דב - הרובע שיווצר יהיה לעשירים בלבד. המדינה צריכה להיות מוטרדת מתרחיש כזה ולהציע פתרונות דיור למעמד ביניים ומעמדות נמוכים בשדה דב".
מיטל להבי אמרה ל"כלכליסט" כי "פרויקט שדה דב נמצא בהליכי תכנון למעלה מ-3 שנים כשבזמן הזה שרי האוצר הנוכחי והקודם מדברים על פתרון בעיית הדיור לשקופים והנחיצות בדיור בר השגה למשפחות עובדות. התוכנית המוצעת מתייחסת לכמות הדירות אך מתעלמת מסוגיית המחיר ומציעה דירות להשכרה ודירות קטנות במחיר מלא כפתרונות למחסור בדירות במחיר שפוי.
"מדינת ישראל היא בעלת הבית המרכזית כאן ויש לה הזדמנות לאפשר בפרויקט הזה דיור-בר השגה. בהעדר פתרון חוקי שמתיר מתן מענה ראוי לסוגיה, יש לקדם תוכנית מצומצמת שתאפשר פיצוי לבעלי הקרקע באופן שתואם את הכרעת בית המשפט ולצד זה להשאיר שדה תעופה מצומצם שישמור על החיבור בין המרכז לפריפריה. על המדינה לפעול לבניית מתווה ומענה הולם חוקי ומעשי לדיור בר-השגה בצורה יעילה ובמיקומים אסטרטגיים שבאמת יאפשרו מוביליות חברתית וההזדמנויות ולא לראות בחטיבת הקרקע הזאת רק ככלי למילוי הקופה גם אם היא ציבורית", סיכמה להבי.