מיהו יהודי? תשאלו את הרב הראשי לפייסבוק
בעלי חשבונות רבים בפייסבוק קיבלו ערב החג ברכת "שנה טובה" מהרשת החברתית, על אף שלא הזדהו ביהדותם בדף הפייסבוק שלהם. כיצד יכולה החברה לנחש את הדת שלכם, גם אם הסתרתם אותה - ומה היא יכולה לעשות עם המידע הזה?
- החשד: בתי עסק השתמשו וסחרו במידע רגיש על חיילים
- האיחוד האירופי קבע: מעסיקים לא יוכלו לנטר פעילות עובדים בחשאי
- כשפייסבוק יודעת עליך יותר ממך
למשל, בראש השנה קיבלו יהודים בכל העולם ברכת שנה טובה, מה שגרם לגולשים לתהות כיצד יכולה החברה לדעת מהן האמונות הדתיות שלהם. במיוחד, כשהגיעה הברכה גם לאנשים שאינם מזדהים כיהודים, מסתירים את יהדותם או נטשו את הדת כליל.
לפי דיווח של CNN, לא מעט משתמשים תהו כיצד מנחשת פייסבוק את העדפתם הדתית ומדוע שייכו אותה דווקא ליהדות. "אנחנו שולחים איחולים בעלי אופן דתי לאנשים במדינות בהן ריכוז גדול של מאמיני אותן דתות, לרגל חגים שנחגגים בהן או מצוינים כימים לאומיים", אמר דובר פייסבוק ל-CNN. "אנחנו גם מציגים את אותם איחולים לאנשים שהביעו עניין בחגים האמורים. אנו חוגגים את החגים הכי פופולריים של הדתות הגדולות בקהילה העולמית שלנו".
לדברי סיוה ויידהיאנת'ן, פרופסור לתקשורת המתמחה בחקר מדיה בת זמננו, איחולי השנה הטובה של פייסבוק הם הוכחה נוספת להיקף הריגול שלה אחרי המשתמשים. זאת, על רקע פרשה אחרת, במסגרתה חשף אתר פרופובליקה שפייסבוק מאפשרת למפרסמים למקד מודעות בין עמודיה, לפי משתמשים שמגדירים עצמם כשונאי יהודים. "הרבה מחבריי הביעו דאגה מובנת מהעובדה שפייסבוק מרכיבה רשימות של יהודים", אמר ויידהיאנת'ן.
לדברי ברנרד הארדקורט, פרופסור מאונ' קולומביה, יתכן שהודעת השנה הטובה שהפיצה פייסבוק היתה בלון ניסוי שנועד לבחון עד כמה מדויק האלגוריתם שלה; חלק מהמשתמשים הגיבו שאינם יהודים, מה שהציג מרווח טעות. אלגוריתם שכזה יוכל, למשל, לסייע לרשת החברתית במיקוד פרסומות עבור קהילות יהודיות.
מסתובב עם יהודים? אולי גם אתה יהודי
לפייסבוק יש ארגז כלים מלא לזיהוי אדם כיהודי. ראשית, היא רואה את המיקום שלו (גם לפי GPS וגם לפי IP) ויודעת האם הוא שוכן בקהילה יהודית; שנית, היא רואה את השפה בה הוא כותב והאם הוא מגיב לתוכן בעברית או שנוגע לישראל – ואת מה שהוא מגיב; שלישית, היא מבצעת חיתוכים גסים של נתונים כגיל, מין, דעות כלליות וקבוצת שווים במטרה לשייך את המשתמש לקבוצות גדולות – במטרה לאפשר להפיץ קמפיינים פרסומיים שיגיעו ליותר אנשים; רביעית, יש לה את תוספי הלייק שנמצאים כמעט בכל אתר באינטרנט, שמתפקדים כקוקיז ומסוגלים לדעת היכן ביקר המשתמש.
כל המידע הזה מקל עליה לקבוע זיקה ליהדות, להצליב אותה עם מיקום ולקבוע כך שמישהו מגדיר עצמו כיהודי. ועדיין ישנן טעויות, מה שמדגיש את המגבלות של האלגוריתם.