בלעדי לכלכליסט
רפאל מקימה מרכז פיתוח חדש בירושלים
המרכז ייבנה בהר חוצבים, סמוך למרכז דומה שבונה כיום מובילאיי, כדי להגביר את שיתוף הפעולה עם חוקרים מהאוניברסיטה העברית. במרכז יעבדו כ־350 עובדים, רובם חדשים
רפאל תקים מרכז מחקר ופיתוח באזור התעשייה הר חוצבים בירושלים. המרכז, שישתרע על כ־15 אלף מ"ר, יוקם בעלות של כ־220 מיליון שקל - כך נודע ל"כלכליסט".
המתחם יכלול משרדים, מעבדות, שטחי ייצור ושטחים ציבוריים. בנייתו אמורה להסתיים ב־2022. בשלב הראשון יעבדו במרכז כ־350 עובדים, רובם חדשים. כמו כן ישולבו בו כ־100 עובדים של שתי החברות־בנות אקיוביט, המתמחה בשעונים אטומיים, ואל סיאלו, המפתחת ומייצרת מערכות ניווט. אם המהלך יוכיח את עצמו, רפאל מתכוונת להרחיבו.
רפאל תיהנה מהטבות כספיות של 44 מיליון שקל לצורך הקמת המרכז.
רפאל חתמה לפני כמה שבועות על הסכם לחכירת הקרקע מול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). החברה תקבל את הקרקע עם תוכנית בניין עיר (תב"ע) תקפה, שאותה קידמה הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י). התב"ע כוללת 15 אלף מ"ר בשני בניינים של חמש קומות. ברפאל שוקלים לנסות להגדיל את השטח הבנוי ל־25 אלף מ"ר. בהרל"י ובעיריית ירושלים כבר הביעו תמיכה ביוזמה.
הבחירה של רפאל בהר חוצבים התקבלה אחרי כשנתיים שבהן גובשה התוכנית האסטרטגית של החברה לפרישה גיאוגרפית במטרה להרחיב את ההון האנושי ואת שיתופי הפעולה עם מוסדות אקדמיים. ברפאל מסבירים כי הסיבה המרכזית לבחירה זו היא הקרבה לאוניברסיטה העברית ולמאגר המומחים שלה בתחום הראייה הממוחשבת.
"המרכז יתמקד בראייה ממוחשבת ועיבוד תמונה. פיתחנו את התחום לאורך שנים עם האוניברסיטה העברית", אמר ד"ר רן גוזלי, סמנכ"ל בכיר ומנהל חטיבת מחקר, פיתוח והנדסה ברפאל. "המטרה היא לגייס אנשים מעולים במקצועות מגוונים. כשהמרכז יוקם אנשים יוכלו לעבוד בו ולהמשיך לגור בירושלים".
ירושלים הפכה מובילה בתחום בעקבות עבודתו של פרופ' אמנון שעשוע באוניברסיטה העברית. שעשוע, שהקים את חברת מובילאיי, התעקש להשאיר אותה בירושלים. במאי השנה אישרה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה את תוכניתה של מובילאיי להקים קמפוס חדש ששטחו 50 אלף מ"ר בהר חוצבים, אשר יעבדו בו כ־5,000 עובדים. שעשוע נחשב מומחה עולמי בתום הראייה הממוחשבת ומשמש מרצה בכיר באוניברסיטה העברית.
את הר חוצבים מנהלת הרל"י, תאגיד משותף לעיריית ירושלים ולממשלה. הרשות ממומנת בעיקר על ידי משרד ירושלים ומורשת שבראשות השר זאב אלקין. בעקבות שיתוף הפעולה של גופים אלה עם רמ"י נוצר תמריץ כלכלי משמעותי לחכירת קרקע בהר חוצבים. לפי ההסדר, רמ"י תקצה קרקע בפטור ממכרז לחברות שעליהן תמליץ הרל"י ותאפשר להן לחכור אותה בהנחה של כ־55%. לדברי מנהל הפיתוח והתעשייה בהרל"י איציק עוזר, במקרה של רפאל שווי ההטבה מגיע לכ־18 מיליון שקל. נוסף על כך, עוזר מסביר כי הרל"י מפעילה בשנים האחרונות תוכנית בשם Jnext שנועדה למשוך חברות הייטק לירושלים, ורפאל תיהנה גם מההטבות שהיא מקנה. לפי עוזר, בחמש השנים שבהן פועלת התוכנית צמחה כמות חברות ההייטק בבירה מ־250 לכ־600.
נוסף על כך, החברה תקבל מהרל"י מענק של 100 אלף שקל לעובד, עד 5 מיליון שקל, וכן השתתפות בשליש מעלות שכרם של עד 70 עובדים המרוויחים פי 2.5 מהשכר הממוצע במשק למשך ארבע שנים. במקרה של רפאל מדובר בהטבה ששווייה המוערך הוא 21 מיליון שקל.