$
נדל

הקרב על הותמ”ל: כחלון יזיע כדי להמשיך באישור הבנייה המהיר

על רקע התייצבות מחירי הדירות, כוונת האוצר להאריך את תוקף הוועדה לתכנון מהיר מעוררת את התנגדות היועמ”ש: “יש לבטל חקיקה שמתאימה למצב חירום”

אמיתי גזית 08:0815.11.17

כוונת משרד האוצר להאריך את תוקף הותמ”ל (ועדה ארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור), שצפוי לפוג באוגוסט בשנה הבאה, מעוררת לא מעט מתנגדים, ובראשם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי) ארז קמיניץ.

 

בימים האחרונים החל משרד האוצר לקיים שיח עם משרדו של קמיניץ במטרה לבדוק אם יתמוך במהלך של הארכת הוראת השעה. עמדתו הרשמית טרם התקבלה, אך ברור כי הנתונים על קיפאון בשוק הנדל”ן והתייצבות המחירים לא יסייעו לשכנע אותו להותיר את הותמ”ל על כנה, ועל האוצר להוכיח כי שוק הדיור עדיין דוהר קדימה.

 

מימין: שר האוצר משה כחלון והמשנה ליועמ"ש ארז קמיניץ מימין: שר האוצר משה כחלון והמשנה ליועמ"ש ארז קמיניץ צילום: ענבל מרמרי, יוטיוב

 

 

במספר הזדמנויות בשנה האחרונה אמר קמיניץ בפורומים פומביים כי במצב של ירידת מחירים ישקול להפסיק את פעילות הותמ”ל. בחודש מאי למשל אמר כי הותמ”ל הוקמה ככלי לשעת חירום: “אם אנחנו אכן נמצאים במצב של עצירה במחירי הדיור, המערכת המשפטית צריכה לעצור יוזמות חקיקה שמתאימות למצב חירום אנחנו צריכים לעצור ולאפשר לשוק לעכל את השינויים שנעשו בשנה־שנתיים האחרונות”.

 

הוראת השעה שמכוחה הוקמה הותמ"ל התקבלה באוגוסט 2014, והיא תקפה למשך ארבע שנים. החוק מאפשר לשר האוצר להאריך את הוראת השעה בשתי תקופות, כל אחת מהן בת שנה, כלומר שנתיים לכל היותר בסך הכל, וגם זאת בכפוף לאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה. כלומר גם אם תושג הסכמת משרד היועמ"ש, יהיה על כחלון להגיע להסכמות גם עם יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ דודי אמסלם (ליכוד).

 

מי שצפויים להפעיל לחץ רב למניעת הארכת תוקף הוראת השעה הם ארגוני השלטון המקומי, ובראשם ארגון הערים העצמאיות (פורום ה־15), המייצג את הערים המבוססות, וכן מרכז המועצות האזוריות ותנועת המושבים. לדברי מנכ"ל פורום ה־15 איתן אטיה, "הותמ”ל היא עיוות תכנוני וחברתי ופגע רע לתכנון העירוני, ולעתידן של הערים והתושבים.

 

"הותמ”ל מקדמת שכונות מגורים בשיטה שאבד עליה הכלח, ‘מגדלים על מצע של חסה’ ושכונות שינה שמעלות על נס את קדושת הרכב הפרטי, כאשר בפועל הצפיפות בהם נמוכה מאוד. אם אופן התכנון השבלוני והשטחי הזה יימשך, נמצא את עצמנו במצב שבו המדינה לא תוכל להכיל את הגידול הטבעי שלה ולספק רמת חיים המתקרבת לסבירה". בנוסף לכך הזהיר עמית יפרח, היועץ המשפטי ויו”ר אגף קרקעות בתנועת המושבים, כי הארכת תוקף הוראת השעה תביא לעתירה לבג"ץ.

 

הותמ”ל הוקמה ביוזמת משרד האוצר במטרה להאיץ את קצב אישור תוכניות הבנייה למגורים. בניגוד לרוב ועדות התכנון, שבהן תמהיל של נציגי ממשלה, שלטון מקומי וחברה אזרחית, בוותמ”ל רוב מובנה לממשלה, דבר שהוציא לוועדה שם של “חותמת גומי”, המאשרת כמעט כל תוכנית בנייה המוגשת לה. בראשה עומד נציגו של שר האוצר, וכיום זהו סגן הממונה על התקציבים באוצר אריאל יוצר.

 

מאז הוקמה אישרה הוועדה תוכניות לבניית עשרות אלפי דירות ברחבי הארץ, וסייעה להגדיל את תפוקת מערכת התכנון. במקביל חל זינוק גם בהיקף התוכניות שאושרו במסלול הרגיל של ועדות התכנון המחוזיות. הקמת הותמ”ל והגדלת התפוקה של הועדות המחוזיות הביאו לכך שמ־2015 הצליחה מערכת התכנון לעמוד ביעדים הממשלתיים ולאשר תוכניות של יותר מ־100 אלף יחידות דיור.

 

ממשרד האוצר נמסר: “הממשלה ומשרד האוצר וראשי ערים מרוצים מפעילות הותמ”ל, ואין לנו ספק שהיא תמשיך בפעילותה גם ב־2018”.

 

ממשרד המשפטים נמסר: “יהיה צורך לבחון את הנתונים התומכים, לשיטת משרד האוצר, בהארכה המבוקשת”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x