$
נדל

בלעדי לכלכליסט

אין תשתיות, ו-250 דירות עומדות ריקות

מאות אנשים שרכשו דירות בבית שמש נאלצים להמתין לאכלוס אף שבנייתן הסתיימה, משום שהן אינן מחוברות למים ולחשמל. אפילו כבישים אין. בינתיים, הם נאלצים לשלם גם משכנתא וגם שכירות. מספר הדירות צפוי להגיע לאלף עד חודש מרץ

ענת דניאלי 06:4816.11.17

מאות דירות חדשות בעיר בית שמש אינן מאוכלסות על אף שבנייתן הושלמה, בגלל עיכוב בסלילת כבישים והקמת תשתיות חיוניות של חשמל ומים. בדיקת "כלכליסט" מעלה כי העיכוב נובע מהתנהלות לקויה של משרד הבינוי והשיכון, האחראי על פיתוח התשתיות במקום.

 

בנייתן של 250 הדירות, שמפוזרות על פני כמה פרויקטים ברמת בית שמש, הסתיימה לחלוטין. עד חודש מרץ, מספר הדירות הבנויות שאינן ניתנות לאכלוס בגלל בעיית התשתיות צפוי להגיע לאלף.

דירות ריקות ברמת בית שמש דירות ריקות ברמת בית שמש צילום: חורחה נובומינסקי

 

 

הדירות נבנו ברמת בית שמש ג'־2 ורמת בית שמש מ'־3, שתי שכונות סמוכות בדרום מזרח העיר, המצויות בשלבי בנייה. רוכשי הדירות בשתיהן, בעיקר חרדים ודתיים, לא יודעים מתי יזכו לאכלס את הדירות - ובינתיים נאלצים לשלם גם משכנתא וגם שכירות חודשית.

 

"יש צורך שמשרד הבינוי והשיכון וחברת החשמל יפעלו בנושא", אמר משה מונטג, יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של בית שמש. "המצב הזה, שבו שכונות עומדות ומחכות לתשתיות, הוא לא טוב. בעוד חצי שנה זה כבר יהיה ממש קטסטרופה".

 

המדינה גובה מהקבלנים תשלומים עבור עבודות פיתוח תשתיות כבר בשלב שבו היא מוכרת להם את הקרקע. הקבלנים רכשו את הקרקעות בשנת 2013, וכבר אז שילמו למדינה מאות מיליוני שקלים.

 

לדברי יזמים הפועלים במקום, משרד הבינוי והשיכון מפגר ביותר משנתיים בלוח הזמנים להקמת התשתיות. בחוזה בין המדינה ליזמים נקבע כי הקמת התשתיות תושלם בתום 36 חודשים ממועד הזכייה במכרז על הקרקע. חלק מהיזמים זכו במכרזים בינואר 2013, כך שהיעד להשלמת התשתיות היה עד לינואר 2016. לא רק שיעד זה כבר חלף מזמן, אלא שבספטמבר 2016 הודיע משרד הבינוי כי הוא מאריך אותו עד לאוגוסט 2018.

 

היזמים הפעילים בפרויקטים בעיר חשבו כי לכל הפחות יוקמו התשתיות הבסיסיות: חשמל מים וכבישים. העיכוב, הם הניחו, יהיה בתשתיות מורחבות, כמו הקמת גינות או הנחת אבנים משתלבות במדרכות.

 

לבנות כמו במאה ה־19

 

חברת הבנייה חזון גליל השלימה את בנייתן של 130 דירות בשכונת רמת בית שמש ג'־2. "ביוני 2016 היו אמורים להשלים הקמת תשתיות כמו כבישים, תאורה, מים, ביוב ושטחים ציבוריים פתוחים", אמר מרדכי חזון, אחד מבעלי החברה. "כרגע יש כאן איחור של שנה וחצי. התחייבנו כלפי הדיירים שלנו למסירה בין נובמבר 2017 ועד ינואר 2018. לקחנו מראש בחשבון שעלול להיות איחור בהקמת התשתיות ולא נצמדנו ללו"ז שהוגדר בחוזה מול משרד הבינוי והשיכון - ועדיין לא הבנו עד כמה האיחור יהיה משמעותי".

 

חזון מספר כי העיכוב בהקמת התשתיות מייצר גם קושי בבניית הדירות בשכונה. "המגרשים נמסרו לנו ללא תשתיות מים וחשמל ומשרד הבינוי לא לוקח אחריות לתנאים אלה", אמר. "לדעת אנשי המשרד אפשר לבנות כמו שבנו במאה ה־19. בסוף משכנו צינורות מים ארוכים והסתדרנו. לגבי חשמל לא הצלחנו לסדר משהו קבוע, אז השתמשנו בגנרטורים במשך שנתיים־שלוש".

 

לצד הפרויקט של חזון, עשרות דירות נוספות מחכות לאכלוס בפרויקט של חברת אפי נתיב בשכונת רמת בית שמש מ'־3. בנוסף, שורה של חברות ועמותות בנייה ממשיכות לבנות ללא תשתיות בבית שמש ובחלק מהמקרים גם הן צפויות להגיע לשלב האכלוס לפני שהקמת התשתיות תושלם.

 

אחד מרוכשי הדירות בפרויקט הוא רוברט שור, שעלה לישראל עם משפחתו מארצות הברית לפני שש שנים. כעת, הוא ומשפחתו נאלצים להמשיך להתגורר בשכירות בעיר, בזמן שהם ממתינים לאכלוס שמועדו אינו ידוע.

 

"אנחנו נמצאים במצב קשה, שבו אנחנו נאלצים לשלם משכנתא ודמי שכירות במקביל", אמר שור. "חשבנו שבניית התשתיות תתקדם ולא תקח כל כך הרבה זמן ועכשיו העיכובים הורסים את מצבנו הכלכלי. יש לנו הרבה חברים שצריכים לעבור למקום. כולנו שוכרים במקביל וכולנו לא יודעים מה לעשות. האם לחתום על חוזה נוסף ולהאריך את משך תקופת השכירות? קשה לקבל החלטה ולהבין מה יהיה המצב קדימה". 

 

שר הבינוי והשיכון גלנט. שנתיים וחצי וכלום לא השתנה שר הבינוי והשיכון גלנט. שנתיים וחצי וכלום לא השתנה צילום: עומר מסינגר

 

 

שידור חוזר

 

מה שקורה עכשיו בבית שמש כבר קרה בעבר פעמים רבות בפרויקטי בנייה ברחבי הארץ. כבר לפני שנתיים דיווח "כלכליסט" כי עבודות הבנייה בבית שמש מתעכבות, משום שהאתרים אינם מחוברים לתשתיות מים וחשמל. מאז אותו דיווח דבר לא השתנה - ובינתיים התווספו דיווחים על בעיות דומות בשורה של ערים אחרות שנמצאות בתנופת בנייה.

 

"זה שידור חוזר של אירועים שראינו בשנתיים־שלוש האחרונות בראש העין, בקרית גת, בחריש ובערים נוספות", אמר סמנכ"ל ומנהל אגף התשתיות בהתאחדות בוני הארץ גרא קאושנסקי. "אנחנו קוראים פעם נוספת להקמת גוף מרכזי שיתאם וינהל הקמה של תשתיות ובנייה ציבורית. חוסר התיאום הזה מביא לטעויות בתכנון ולעיכוב בבניית דירות".

 

הבעיה מוכרת היטב למשרד השיכון וכן לשר יואב גלנט העומד בראשו. ביולי 2016 אף כינס המשרד מסיבת עיתונאים שבה חשף כי ייעל את תהליכי עבודה. המשרד הודיע אז על השקת מערכת בקרה חדשה שתפעל ממטה המשרד בירושלים ותאפשר פיקוח על הנעשה בכל אתר ואתר שבאחריות המשרד.

 

המערכת הוקמה בעקבות מחדל דומה שארע שנה קודם לכן בשכונת פסגות אפק בראש העין. בנייתן של מאות דירות בשכונה הושלמה לפני הקמת התשתיות החיוניות - והן לא אוכלסו.

 

גלנט התייחס לאירוע במסגרת ועידת "כלכליסט" ממאי 2016: "בחודש הראשון בתפקיד נקראתי לראש העין, שם תוכננו להיבנות 8,000 יחידות דיור ב־10 מיליארד שקל. הגעתי למקום וראיתי מצד אחד בתים שהסתיימה בנייתם עומדים, במרחק 500 מטר ניצבו גנים ובתי ספר ובאמצע ערימות עפר, כבישים לא גמורים", אמר. "כששאלתי מי אחראי לא קיבלתי תשובה, כי כל משרד היה אחראי על משהו אחר, בנו שם שנתיים ללא מים".

 

ובכל זאת, שנתיים וחצי לאחר הפיאסקו בראש העין נראה כי התמונה שגלנט מתאר חוזרת על עצמה בדיוק, רק בבית שמש במקום בראש העין.

 

משרד השיכון הפקיד את הפיקוח על הקמת התשתיות בבית שמש בידי חברות ניהול פרויקטים חיצוניות. בשכונה ג'2 בעיר פעלה עד ינואר 2016 חברת אשר אולניק הנדסה. בעקבות העיכובים בהקמת התשתיות, החליטו במשרד הבינוי להחליפה בחברת י.ת.ב, שמוכרת בעיקר בשל תפקידה כמפקחת מטעם משרד השיכון על איכות הבנייה בפרויקטים של מחיר למשתכן.

 

אשר אולניק הנדסה נבחרה גם לניהול התשתיות בשכונה מ'־3, שם היא פעילה עד היום. קבלנים הפעילים בשכונה התלוננו בפני החברה על העיכוב בחיבורה לרשת החשמל. בתגובה, אחד הקבלנים קיבל בסוף חודש אוקטובר מכתב שבו מוסבר כי נעשתה פנייה לחברת החשמל לקידום ביצוע רשת החשמל אך "נוצרו עיכובים מסיבות הקשורות לחברת החשמל".

 

בחברת החשמל הסבירו כי נתקלו בקשיים רבים במקום, דווקא בשל תפקוד לקוי מצד החברות המפקחות מטעם משרד הבינוי והשיכון. "עיכוב העבודות ברמת בית שמש נגרם בשל אי־עמידת חברת הפיתוח י.ת.ב בלוחות הזמנים המתחייבים בהכנת השטח.

 

בחלק המזרחי של שכונה ג'2 לא הושלמו תנאי הפיתוח אך באזורים מסוימים החלו העבודות בשכונה", נמסר. עוד צוין בתגובת חברת החשמל כי באזור רמת בית שמש מ'־3 הסתיימו באחרונה עבודות לתכנון פריסת הרשת "ובימים אלו אנו עוברים לשלבי הביצוע".

 

 

 

עם או בלי כבישים?

 

כעת מתחבטים בעירייה אם לאפשר את אכלוס הדירות - ואם כן אז מתי. לדברי מונטג, בעירייה מתלבטים אם לאכלס את הדירות ברגע שיחוברו למים וחשמל, בלי להמתין לסלילת כבישים, הנחת מדרכות והקמת גינות.

 

"אנשים קנו דירות ושילמו ממיטב כספם והם לא יכולים להיכנס לביתם", אמר מונטג. "זו דילמה מאוד לא פשוטה. האם טוב לרוכשי הדירות להיכנס אחרי שהכל גמור או שהעיקר שייכנסו ונדאג להם לבטיחות בסיסית? בעבר אכלסנו רק עם תשתיות בסיס ואז אנשים מגיעים לגור ומתלוננים שלא הכל גמור בשכונה ואין מדרכות או עצים".

 

דילמה זו מתחדדת על רקע העובדה שהשנה הקרובה היא שנת בחירות. בשנה כזאת, אי־שביעות רצון מצד התושבים עלולה לגבות מחיר פוליטי מהנהגת העיר הנוכחית.

 

"רוב התשתיות מוכנות"

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "המשרד פועל בהיקף חסר תקדים לפיתוחה של העיר בית שמש. בשנים האחרונות העיר זוכה לתנופת בנייה משמעותית. ראייה לכך היא הסכם הגג שנחתם באחרונה, שבמסגרתו תקבל בית שמש כמיליארד שקל לתשתיות ולפרויקטים ברחבי העיר. ככלל, בנייה של שכונה חדשה, גם שכונות העיר בית שמש, מתבצעת בשלבים. עבודות הפיתוח תלויות בקצב התקדמות הבנייה של היזמים והקבלנים בשטח.

 

"בהובלת המשרד, הסתיימו רוב עבודות התשתית בשטח הנדרשות על מנת לאפשר אכלוס השכונות במקביל להמשך העבודות בשטח, כולל אספקת מים והולכת הביוב. בתקופה הקרובה יושלמו גם עבודות אספלט למדרכות, כבישים והכנה לעמודי תאורה. השלמת התשתיות הסופיות תתבצע עם גמר בניית יחידות הדיור בשכונה ואינה אפשרית לפני שהיזמים יסיימו עבודתם בשטח.

 

"לעניין חיבור החשמל, העניין באחריות חברת החשמל. המשרד העביר את כל האישורים הנדרשים ונמצא בקשר ישיר עם חברת החשמל על מנת שתשלים את חיבור המבנים שבנייתם לקראת סיום. המשרד יעשה ככל שביכולתו על מנת להאיץ את האיכלוסים וימשיך להשקיע בכך משאבים ככל שיידרשו".

 

מחברת אשר אולניק הנדסה נמסר: "משרד השיכון נערך לבצע את כל העבודות הדרושות לאכלוס, אך עקב עיכובים והפרעות של יזמי הבנייה עצמם לא הסתיימו חיבורי התשתיות. כראיה לכך ניתן לראות כי בשכונה זו אוכלס מתחם ובו כ־100 דירות כבר בתחילת השנה".

מחברת י.ת.ב לא נמסרה תגובה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x