חלומות כחול־לבן: מחירי החניות בתל אביב קפצו
מצוקת החניה בתל אביב מקפיצה את מחירי החניות בבניינים פרטיים ובמגדלים. התשואה מהשכרתן כפולה מזו של השכרת דירה
מחיר חניה בודדת במיקום אטרקטיבי במרכז תל אביב עשוי להגיע לחצי מיליון שקל, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". מצוקת החניה בעיר מובילה לביקוש גבוה לקנייה של מקומות חניה, והאמרת המחירים. "המחסור הגדול ביותר בחניה הוא במרכז העיר ובצפון הישן", אומר כפיר זוהר, מנכ"ל אנגלו סכסון תל אביב. "בנוסף לכך תוכנית הרבעים שאושרה לאחרונה מוסיפה זכויות בנייה נוספות באזורים אלה, מה שצפוי להעצים את המצוקה". לדברי זוהר, עשוי ההפרש במחירן של שתי דירות זהות, אשר לאחת מהן יש חניה בטאבו ולשנייה אין לעמוד על 500-400 אלף שקל.
- אחת מכל חמש פניות למוקד 100 - על חסימת חנייה פרטית
- חברת יפו-תל אביב רכשה מגרש חנייה כדי לבנות עליו בניין
- חידוש רחוב ארלוזורוב בת"א: בלי גינות וחניות
בלוחות המודעות מוצעים מקומות החניה על פי רוב להשכרה, אך מדי פעם מתפרסמת מודעה למכירת חניה, בסכומים שעומדים על כחצי מיליון שקל. עסקה לרכישת חניה מאנשים פרטיים במבנים משותפים היא לרוב בחכירה. עו"ד רן ברא"ז, ראש מחלקת נדל״ן והתחדשות עירונית בלוי טילר ושות׳ מסביר כי "לא ניתן למכור את החניה הרשומה בטאבו. חכירה לתקופה ארוכה אפשרית גם למי שאינו מתגורר במבנה המשותף שבו מצויה החניה. בתל אביב המצב הוא שיש דירה שמוצמדת אליה חניה. היא אינה משויכת לרכוש משותף ושייכת בלעדית לבעלי הדירה שאליה הוצמדה. יש בניינים שיש להם קומת עמודים או קרקע ללא שיוך והדיירים חונים לפי הסדר שפיתחו — אך קניינית הם לא יכולים למכור את החניה".
עסק טוב למגדלים
גם חברות בנייה שמקימות מגדלים בעיר מציעות מקומות חניה למכירה. בפרויקט מגדלי הארבעה של קבוצת חג'ג', למשל, נמכרו חניות שאינן קשורות למשרדים המושכרים במגדל. חניה רגילה נמכרה ב־250 אלף שקל וחניה כפולה ב־375 אלף שקל. על פי דיווחי החברה, היא מכרה 132 מקומות חניה רגילים ו־11 חניות כפולות. על פי הדו"ח הכספי לרבעון השלישי של 2017, הניבה המכירה רווח של 15 מיליון שקל.
בפרויקט H-Tower (מגדל רסיטל) של חג'ג' על דרך מנחם בגין, מכרה החברה 37 מקומות חניה במחיר ממוצע של כ־172 אלף שקל, ובסך הכל הכניסה 6.3 מיליון שקל. גם במגדלי אלון, שהוקמו על ידי קבוצת רכישה בניהול ב.ס.ר, נמכרו עשרות מקומות חניה בכ־180 אלף שקל כל אחד.
לדברי שמאי המקרקעין אהוד המאירי, התשואה השנתית בהשקעה בחניה ולא למטרת שימוש בה, רווחית יותר מהשכרה של דירה בתל אביב במיוחד נוכח ההיצע הנמוך. "התשואות המקובלות בדירות מגורים בתל אביב, הן 3%-3.5% בשנה ובחניה מדברים כיום על תשואה של 5%-6.5% כאשר השכירות הממוצעת היא 1,000-600 שקל לחודש, תלוי באיזה אזור בעיר". המאירי הוסיף כי "תשואות בנכסים עסקיים או מניבים מושפעות משיקולים כלכליים של השוכרים והעסקים. לשם ההשוואה אדם ששוכר דירה מוגבל בהכנסותיו. בעסקים ניתן לדרוש משוכרים תשלום גבוה יותר".
מחכים לרכבת
האם בעתיד התחבורה הציבורית תהפוך השקעה כזו ללא רווחית כפי שהיא כיום? "כרגע התחבורה הציבורית גרועה ולכן משתמשים בעיקר ברכב פרטי וזאת על אף שנתקעים בפקקים. ברגע שהתחבורה כמו הרכבת הקלה והקווים יעבדו, ונניח שבשנת 2025 הכל יעבוד. רוב האוכלוסייה בגוש דן תעשה שימוש ברכבת הקלה. ייתכן שהצורך במקומות החניה ילך וירד בעתיד כתוצאה מכך", הוסיף המאירי.
ברא"ז מוסיף אזהרה לפיה קיימים סיכונים בחכירה פרטית של חניה, "אדם שחוכר חניה, להבדיל מבעלים של דירה, נעדר זכות הצבעה באסיפה הכללית של בעלי הדירות בבניין. כפועל יוצא מכך יכולים בעלי הדירות לקבל החלטות הנוגעות לבניין מבלי שתישמע עמדתו. זה עלול להיות דרמטי עבור אותו חוכר כאשר מתקבלת למשל החלטה לבצע פרויקט תמ״א 38 בבניין. החלטה כזו יכולה להשפיע על אותו שטח חניה, לגרום להקטנתו, לשנות את מיקומו, להקשות את הגישה אליו ובנסיבות חריגות אפילו לבטל את החניה".