אלקין לכחלון: "לעצור את פעילות הוועדה להאצת הבנייה שמייצרת נזק סביבתי עצום"
במכתב שהעביר השר להגנת הסביבה לשר האוצר לקראת דיון בהארכת פעילות הוועדה הוא מביע התנגדות נחרצת בעניין בשל שיקולים סביבתיים; לפי הנתונים שהציג עד כה הוותמ"ל גרע כ-40 אלף דונם של קרקע חקלאית לטובת פיתוח
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין מצטרף למתנגדי הוותמ"ל, כך עולה ממכתב שהעביר לשר האוצר משה כחלון. במכתב מתאר אלקין את הנזקים הכבדים שגורם הוותמ"ל לשטחים הפתוחים וטוען כי התכנון שמציע הוותמ"ל לקוי ומעודד תהליך של פרבור. בראשית המכתב כותב אלקין, "לאור הניסיון שהמשרד להגנת הסביבה צבר בנושא – אני סבור כי אין מקום להארכה במתכונת המבוקשת", לשון המכתב. הפנייה לכחלון נעשתה לקראת הדיון שיתקיים מחר בהארכת פעילות הוותמ"ל בועדת הפנים בכנסת
- לקראת חידוש חוק הותמ"ל: אישור תכניות תוך פחות משנה לצד חשש מפגיעה בטבע
- ראש עיריית עכו: "הגיע הזמן לעצור את הוותמ"ל ולעשות חשיבה מחודשת"
- ראש מינהל התכנון סירבה להעביר תוכנית ענק בבת ים לוותמ"ל, ופתחה חזית מול גלנט
חוק הוותמ"ל אושר בשנת 2014 כהוראת שעה לארבע שנים עם אפשרות להארכה בשתי תקופות נוספות של שנה. מטרת החוק הייתה לעקוף את ועדות התכנון המחוזיות וליצור מסלול מהיר לאישור תוכניות על מנת להעלות בצורה משמעותית את המלאי התכנוני. אלא שהיקפי התכנון של הוותמ"ל והנזקים שהוא מייצר לסביבה היו כה גדולים עד שהן גורמי תכנון חיצוניים, והן הגופים הירוקים וכעת גם המשרד להגנת הסביבה טוענים כי יש לעצור באופן מיידי את פעילות הוותמ"ל אשר מייצרת נזק סביבתי ותכנוני עצום. "בשל דורסנותם של ההליכים המוצעים, הוותמ"ל הוצגה כמענה זמני בלבד בשל צורך השעה. המשרד להגנת הסביבה התנגד בשעתו להסדרים המוצעים, וסבר כי יש להשקיע את המשאבים בחיזוק מוסדות התכנון הקיימים".
המקור לבעיות שנגרמות על ידי הוותמ"ל מציין אלקין במכתבו את לוח הזמנים הבהול, אשר לטענתו אינו מאפשר עבודת עומק מקצועית ותכנון ראוי. כך כותב אלקין, כי יש פגיעה משמעותית בשטחים הפתוחים, זאת היות והתכנון של הוותמ"ל אינו יעיל ומסתמך על שטחים פתוחים, יותר מ-60% משטח התוכניות שאושרו נמצא על קרקעות חקלאיות. וכי עד כה נגרעו 40 אלף דונם של קרקע חקלאית לטובת פיתוח. "גריעה זו מובילה לפגיעה במערכות אקולוגיות, בנוף, בסביבה ובאפשרות שלנו לספק את צרכי הדורות הבאים בהיבטי שמירת טבע, עתודות לפיתוח וכו'".
עוד כותב אלקין כי הותמ"ל מעודדת את המשך הפרבור, אשר מנוגדת לתפיסה התכנונית הרווחת. "הרוב המכריע של התוכניות מתאפיין במתחמי פיתוח מחוץ לערים הקיימות, שלעיתים אף מנותקים מהן", הוא כתב וציין כדוגמא את הערים עפולה, מעלות, אופקים, יבנה, ולוד. "יצירתן של שכונות שינה מעודד את הנסיעה ברכבים פרטיים ומוסיף זיהום אוויר, פקקי תנועה".
עוד הוא מציין כי הוותמ"ל לא מסתכל בראייה תכנונית כוללת, אשר בוחנת את כלל צרכי העיר ומייצרת מענה איכותי לתושבים. "שכונות רחוקות דורשות משיכת תשתיות, התארגנות כלכלית שונה, והן אף פוגעות בפיתוח וחיזוק מרכזי הערים".
בפניה נוספת של תנועת המושבים לעו"ד ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, גם היא בעניין הוותמ"ל, הם מבקשים ממנו להפעיל את מלוא כובד משקלו כדי למנוע את הארכת חוק הוותמ"ל, ואומרים כי לנוכח ההתעלמות מפניותיהם בכוונתם לעתור בנושא לבג"ץ. "הפגיעה בקרקע החקלאית וביישוב החקלאי חייבת להיות ברירית המחדל ורק אחרי שמוצה המלאי התכנוני בתוך העיר ושימוש בכלים האחרים כמו התחדשות עירונית".
לדברי עו"ד עמית יפרח, היועמ״ש ויו״ר אגף קרקעות בתנועת המושבים: "פנייתנו למשנה ליועמ״ש עו״ד ארז קמינץ הינה בבחינת המוצא האחרון לפני העתירה לבג"ץ , בהליך החקיקה של הוותמ"ל נאמרו על ידי המשנה ליועמ"ש אמירות קשות מאוד לגבי חוקתיות ההליך ובוודאי על הצורך להגבילו בזמן , וכעת זו העת ולכן אנו מצפים כי תתבצע התערבות של משרד המשפטים טרם הארכת חוק הותמ"ל , התערבות אשר תייצר בלמים ואיזונים בהליך ומבחינתנו תינתן הגנה מוגברת לקרקע החקלאית ולשטחים הפתוחים ותינתן עדיפות למיצוי הפוטנציאל בתוך העיר ולטובת התחדשות עירונית".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הארכת הותמ"ל תואמת את מדיניותם של שר האוצר וראש הממשלה אשר פנו לוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת בבקשה להאריך את פעילות הוועדה בשנה נוספת. על מנת להמשיך ולהגדיל את היצע הדיור ולעמוד ביעדי התכנון שקבעה הממשלה נדרשת הארכת פעילות הוועדה".