עתירה: "טעות בתוכנית רובע 4 בתל אביב"
לפי הטענות, החלטת המועצה הארצית לתקן את תוכנית ההתחדשות של מרכז ת"א ולהגדיל זכויות בניה לא כובדה. מינהל התכנון: "הנושא בבדיקה"
התעלמות של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב וועדת התכנון המקומית של עיריית תל אביב מהחלטה של ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית הובילה לטעות בנוסח הסופי של תוכנית רובע 4 בתל אביב. כך נטען בעתירה שהגישה לאחרונה אלמנה בת 91 נגד שני הגופים התכנוניים. עוד טוענת העותרת כי כתוצאה מכך נפגעו זכויות הבנייה שלהם זכאים היא ובעלי מאות נכסים נוספים ברובע.
- תוכנית רובע 4 בתל אביב תפורסם עד סוף מאי
- אחרי עשור, אושרה תוכנית רובע 3 בתל אביב
- עו"ד זיו גרומן: "יזמי תמ"א 38 ברובע 4 בת"א עלולים לקרוס"
האזור שבו חלה הטעות לטענת העותרת, יוכבד בלהוסקי, מכונה "תוכניות השיכונים" - רצועה התחומה בין רחוב בני דן מצפון ורחוב יהודה המכבי מדרום, ואשר כוללת רחובות המאופיינים בבנייה נמוכה עם בתים של שתיים ושלוש קומות. דירתה של העותרת ממוקמת בקומת קרקע בבניין משותף ברחוב ועידת קטוביץ, בבניין בן 2 קומות שנבנה בשנת 1949. "לאור גילו ומצבו המתפורר של הבניין, מתבקש להרסו ולבנות תחתיו בניין חדש ומודרני ואין היתכנות מעשית לחזקו ולהוסיף עליו בניה", נטען בעתירה שהוגשה על ידי עו"ד ענת בירן.
מהעתירה עולה כי כבר מתחילת קידומה של תוכנית רובע 4, היתה העותרת מעורבת. לאחר פרסום התוכנית להפקדה ב־2012, הגישה התנגדות לתוכנית שבה טענה כי זכויות הבניה המצומצמות שמעניקה התוכנית יפגעו בהיתכנות הכלכלית להריסת הבניין והקמת בניין חדש תחתיו. ב־7.4.2014 דחתה הוועדה המחוזית את ההתנגדות.
באוגוסט 2014 עררה העותרת לוועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבניה, ובנובמבר 2015 ניתנה החלטתה של הוועדה, שבה קיבלה את הערר חלקית וקבעה כי יש לתקן את הוראות התוכנית ביחס לקווי הבניין של הבניה החדשה, ולאפשר תוספת של חצי מטר בקו הבניין האחורי, וכי במקום שהמרחק בין הבניין החדש וגבול המגרש יעמוד על חמישה מטרים כפי שקבעה התוכנית שהופקדה, יצומצם המרחק ל־4.5 מטרים בלבד. המשמעות היא תוספת של עשרות מטרים בנויים לכל בניין חדש שייבנה באזור תוכניות השיכונים. עוד החליטה הוועדה כי במגרשים שיאוחדו, וששטחם הכולל יעלה על 500 מ"ר ניתן יהיה להוסיף קומה אחת נוספת מעבר ל־4.5 הקומות שנקבעו בתוכנית.
רק במאי 2018, שנתיים וחצי לאחר החלטת ועדת המשנה, פורסמה סוף סוף התוכנית למתן תוקף. אלא שאז הופתעה בלהוסקי לגלות כי החלטת ועדת הערר על שינוי קווי הבניין כלל לא נכללה בה, וזו נותרה בנוסח המקורי, לפיו המרחק בין קו הבניין האחורי וגבול המגרש הנו חמישה מטרים. לאחר שגילתה זאת, ובטרם הגישה את העתירה, פנתה העותרת במכתב הן אל הוועדה המחוזית תל אביב, והן אל הוועדה המקומית לתכנון ובניה של עיריית תל אביב על מנת שיפעלו לתקן הטעות, אך עד למועד כתיבת שורות אלה טרם נענתה על ידי אף לא אחד מהם.
"אין כל מחלוקת כי על התוכנית לשקף את החלטותיה של ועדת המשנה באופן מדויק וכי לאף אחד מהמשיבות 1־2 אין סמכות לסטות כהוא זה מההחלטות שהתקבלו על ידי ועדת המשנה", נכתב בעתירה שהוגשה באמצעות עורכת הדין ענת בירן", "עצם פרסומה של תוכנית רובע 4 מבלי שההחלטה בערר באה לידי ביטוי בה, היא פעולה שנעשתה בחוסר סמכות מצדן של המשיבות 1־2. אין ספק כי מדובר בטעות ויש לתקנה לאלתר".
מהוועדה המחוזית לתכנון ולבניה של מחוז תל אביב נמסר: "הנושא נמצא בבדיקת לשכת התכנון המחוזית".
מעיריית תל אביב־יפו נמסר: "העתירה עדיין לא הגיע לטיפול תחום תכנון ובניה בשירות המשפטי בעיריית תל אביב־יפו ולפיכך אין לנו עדיין אפשרות להגיב בנושא".