בלעדי לכלכליסט
חברות הבנייה ימשיכו לעבוד במתכונת מלאה, הענף כולו הוגדר חיוני למשק
זאת למרות ההגבלות החלות על ענפים שונים במשק לפיהן כוח העבודה יצומצם בשיעור של 70%, מכיוון שהענף נחשב ל"קטר המשק": כעת צוות הבכירים שהתכנס במשרד ראש הממשלה, בוחן אילו מפעלים תומכים בענף הבנייה וגם הם יוחרגו מהמגבלות
ענף הבנייה הוחרג מרשימת הענפים שעליהם יחולו המגבלות והעבודה בו תמשך במתכונת מלאה, כך נודע לכלכליסט. ההחלטה הדרמטית על המגבלות שהוטלו על מקומות עבודה והמרכזית בהן היא צמצום כוח האדם שיורשה להגיע לעבודה בשיעור של 70%, כוללת קבוצה של ענפים שהוגדרו חיוניים ועליהם לא יחולו המגבלות, אחד הענפים הוא כאמור ענף הבנייה.
- סגר מתמשך ביהודה ושומרון – פגיעה קשה בענף הבנייה
- בצל הבחירות: המיזם להכשרת עובדים ישראלים לענף הבנייה נעצר
- בענף הבנייה מעריכים: בתוך 15 שנה הבנייה תתבצע עם מעט מאד פועלים
כעת צוות הבכירים שמכונס במשרד ראש הממשלה בוחן אלו מפעלים תומכים בענף הבנייה וגם הם יוחרגו מהמגבלות. לשם ההמחשה ברשימה שנבדקת כעת מצויים מפעלי הבטון, מחצבות, מפעלי אלומיניום ועוד. ככל שסקטורים ימצאו חיוניים לענף הבנייה כך תתאפשר המשך עבודה במתוכנת מלאה.
הסיבה המרכזית להחרגת הענף נועצה בכך שהוא נחשב קטר המניע את המשק. התוצר השנתי של ענף הבנייה נעמד בכ-80 מיליארד שקל, כ-11.5% מהתוצר השנתי של המדינה. בנוסף האשראי שנותנים הבנקים לחברות הבנייה מגיע לכ-88 מיליארד שקל, קרוב ל-20% מתיק האשראי שלהן, למעשה זהו הנתח הגדול ביותר בתיק האשראי המסחרי של הבנקים. יש הבנה כי האטה בפעילות ענף הבנייה עלולה לפגוע ביציבות הבנקים ולהוסיף טלטלה למשק.
בנוסף, כרגע מתקיים דיון במשרד ראש הממשלה בשאלה האם יוטל סגר שימנע כניסת עובדים פלסטיניאים מיהודה ושומרון. במידה ויחלט על סגירת מעברי הגבול תתאפשר הלנת עשרות אלפי עובדים בישראל באתרי הבנייה, במלונאות, אכסניות ובתי הארחה.