$
ספורט עולמי

על הגינות ושקיפות

הפייר פליי הפיננסי מאיים להפוך את ליגת האלופות לליגה הספרדית וההתאחדות לכדורגל ומשרד הספורט מתנגדים לשקיפות. דעה

אוריאל דסקל 21:0415.03.12

אולי הנס, נשיא באיירן מינכן, תקף בחריפות את ריאל מדריד וברצלונה, ערב הגרלת רבע גמר ליגת האלופות: "עבורי המצב הזה מגוחך, פשוט לא נתפס. אנחנו בגרמניה משלמים מאות מיליוני יורו לספרד כדי שהיא תוכל לצאת מהזבל שהיא תקועה בו ואז המועדונים שלהם מקבלים הנחות מס כדי שהם יוכלו לשלם לכוכבים כמו ליאו מסי - זה לא יכול להיות ככה".

 

למרות שהנס מגיע מנקודת מבט קצת מתנשאת, עדיין יש צדק בדבריו: "רק למדריד לבדה יש חוב גדול יותר מאשר לכל הבונדסליגה ביחד", סיכם הנס.

 

התסכול שלו מובן. קבוצות הבונדסליגה עובדות בכפוף לשיטת רישוי קשוחה, שמטרתה להעביר כספים להשקעות בדברים שטובים לכדורגל ולחברה (כפי שניתן לראות בכתבה על אקדמיות הכדורגל בגרמניה). זאת בזמן שבספרד הרגולציה לכדורגל נראית כמו המערב הפרוע. מועדונים יכולים להתנהל כחברות ללא ממש דאגה או התחשבות בחוק.

 

בשטח ההפקר הזה רק החזקים שורדים ופורחים. מה שהוביל ללעוצמות כלכליות בלתי רגילות של ברצלונה וריאל מדריד. בגלל הסכם הטלוויזיה האינדיבדואלי שלהן והכנסות אחרות שנובעות מאותה שליטה אבסולוטית בכדורגל הספרדי, הן הפכו לחזקות הרבה יותר מבחינת הכנסות מכל יריבה אירופית. 

 

אגב, בהרבה מובנים בארסה וריאל הפכו את הליגה הספרדית לסוג של מעבדה בה הן מתנסות כדי להתכונן למשחקים באירופה. זה יתרון שאין לאף קבוצה אחרת שמתחרה נגדם. וכל זה לא הוגן - במיוחד אם הגרמנים מממנים את זה.

 

אופ"א, עם הפייר פליי הפיננסי שלה, לא ממש "מתקנת את הכדורגל" כמו שהיא רוצה לחשוב. וזה בגלל שאי אפשר להציב רגולציה רק על הוצאה מבלי לפקח על הכנסה.

 

זה מוביל לאבסורד שעליו מלין אולי הנס: באיירן מינכן מתנהלת כשורה ולטובת הכדורגל הגרמני, אבל בגלל זה גם מכניסה פחות ומתקשה להתחרות נגד ריאל מדריד או ברצלונה שמתנהלות בביריונות כלכלית ומשמידות את התחרות בליגה המקומית שלהן לטובת ההתקדמות שלהן באירופה.  

 

ואיך מפקחים על הכנסות והוצאות יותר טוב מהפייר פליי הפיננסי? באמצעות מספר דרכים: דרך תקרת שכר, שיטת רישוי, חיוב מכירת זכויות שידור בהסכם קולקטיבי, חיוב מכירת מניות לאוהדים, מחיר מינימום ומקסימום על שחקנים ועוד.

 

בקיצור, אופ"א צריכה לתקן את הפייר פליי הפיננסי שלה אם היא לא רוצה שריאל מדריד וברצלונה יהפכו את ליגת האלופות לליגה הספרדית.

 

מדריד וברצלונה. הפכו לגופי כדורגל סופר חזקים בעיקר בגלל שטח הפקר רגולוטרי מדריד וברצלונה. הפכו לגופי כדורגל סופר חזקים בעיקר בגלל שטח הפקר רגולוטרי צילום: איי פי

 

ועכשיו לישראל

 

ומה קורה בדשא המקומי? בכנסת עובדים כיום על הצעת חוק חדשה, שזכתה לכינוי "חוק השקיפות". את ההצעה יזם ארגון "היציע" שהוקם על-ידי אוהדי הקבוצות בישראל. חברי הכנסת איתן כבל (עבודה), שי חרמש (קדימה), יריב לוין (ליכוד) ודב חנין (חד"ש). את הצעת החוק ינסו להעביר במושב הקיץ, שייפתח בקרוב.

 

בסיס ההצעה פשוט והגיוני. הכדורגל בישראל חי על הרבה מאוד כסף ציבורי. אם מהטוטו, דרך זכויות השידור שנקנו בזכות כספי האגרה והמסים ועד לקבוצות כמו רמת השרון שללא התמיכה של העירייה לא היו יכולות להעמיד תקציב מינימום. ברוב המקרים, הכסף ה"לא ציבורי" האחר של קבוצות גם שייך לאוהדים, שמשלמים עבור כרטיסים או לספונסרים, שרוכשים שטחי פרסום בשביל לפנות לציבור הגדול שצופה בכדורגל.

 

הכסף הציבורי הזה נכנס לקבוצות מכל המינים וכל הסוגים ובעלי קבוצות רבים מאוד מפתחים שיטות מאוד מיוחדות כדי להכניס אותו לכיסם הפרטי. השיטות מגוונות ונעות בין ניפוח מחירי שחקנים והוצאות ועד להענקת משכורות מנופחות לעצמם.

 

וכל מה שהיציע דורש זה קצת שקיפות. שאנשים ידעו לאן הכסף שהם משלמים דרך אגרות, מסים, כרטיסים ועוד, הולך. ואם הוא לא מושקע בבית פרטי של איזה בעלים שחי בפלורידה.

 

שי גולוב, יו"ר ארגון "היציע", יזם את הרעיון למהלך כולל למען שקיפות בכדורגל. הוא החל את הפעילות הציבורית שלו כראש ארגון אוהדי הפועל כפ"ס, אחרי שקבוצתו נפגעה, לטענתו, מהתנהלות הבעלים הקודם שלה אלי טביב, היום בעלי הפועל ת"א. גולוב: "אנחנו פועלים לקידום השקיפות, המינהל התקין והדמוקרטיה של המועדונים, מתוך תפיסה שהמועדונים שייכים לציבור לא פחות משהם שייכים לבעלים. החלטנו לקחת את העניינים לידיים בגלל שההתאחדות מוגבלת ביכולתה לפתור את המצב. גם ועדת שטרוזמן היא לא פתרון מספיק טוב בשל המכשולים הביורוקרטיים והזמן שצפוי לעבור עד יישום ההמלצות, אם בכלל".

 

החוק אמור להכניס נורמות של שקיפות לכדורגל הישראלי אבל יש לו כרגע שני מתנגדים עיקריים: משרד הספורט וההתאחדות לכדורגל בישראל.

 

ההתאחדות טוענת כי מדובר בהתערבות ממשלתית בספורט - וזה אסור. וגם שהחוק ימנע ממשקיעים פרטיים להיכנס לספורט. ומשרד הספורט תומך כעת בהתאחדות מסיבות לא ברורות - כי הוא בעצמו מעוניין לקדם שקיפות מול הוועד האולימפי (מולו המשרד פועל בכמה חזיתות).

 

הטענות של ההתאחדות לכדורגל כנגד חוק השקיפות הן שטותיות, מאחר שאופ"א דוחקת בהתאחדויות הכדורגל להתנהל בשקיפות. בנוסף, למה שהכדורגל הישראלי ירצה משקיעים שמפחדים משקיפות? בנוסף, זה לא בדיוק שה"מאנקי ביזנס" בכדורגל הישראלי הופך אותו למגנט למשקיעים גדולים במיוחד.  

 

מה שבטוח זה ששקיפות זה משהו שמפחיד בעיקר מושחתים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x