$
ספורט ופוליטיקה

למה רצוי שבאיירן מינכן תנצח את צ'לסי

יש מספר סיבות שדווקא בישראל צריך לעודד את באיירן מינכן בגמר ליגת האלופות שייערך במינכן בשבת

אוריאל דסקל 14:4618.05.12

באיירן מינכן הוקמה ב-1900 ברובע הבוהמי Schwabing ולפני מלחמת העולם השנייה היתה "מועדון יהודי". עם אוהדים יהודים, נשיא יהודי ומנג'רים יהודים. כתוצאה מכך, הנאצים שמו לעצמם מטרה לפגוע בקבוצה - אותה כינו Judenklub. אך בניגוד לקבוצות אחרות, שאימצו את חוקי הגזע בשמחה, אנשי באיירן מינכן עמדו באומץ מול הנאצים. ב-1934, למשל, שחקני באיירן מינכן ממש החליפו מהלומות על המגרש עם אנשי החולצות החומות של הנאצים. שנתיים לאחר מכן, שחקן הקבוצה וויל סימישטרייטר הצטלם עם ג'סי אוונס, "אויב הרייך". שחקנים אחרים יצאו בפומבי נגד המשטר הנאצי. ב-1943, לאחר משחק ידידות בשווייץ, אף ביקרו והיללו את קורט לאנדאוור, נשיאה היהודי של באיירן, שלפני המלחמה הצליח לברוח לשווייץ - בעזרת החברים מבאיירן.  

 

באיירן מינכן די התעלמה מהעבר היהודי שלה אחרי המלחמה - בניגוד לאייאקס, שעלתה לגדולה אחרי המלחמה בזכות כספים של נדבנים יהודים שאימצו את הקבוצה. גם בגלל סיבות מסחריות - כגון קשרי עסקים עם העולם הערבי - באיירן העדיפה לא להבליט את העבר היהודי העשיר שלה. אבל לאחרונה העניין הזה משתנה. רפאל הונינגשטיין, כתב יהודי ואוהד באיירן מינכן, פרסם ב"גרדיאן" האנגלי כתבה על העבר היהודי של באיירן בברכת המועדון ולאחרונה החלו האולטראס של באיירן להבליט את דמותו של לאנדאוור. בנוסף, המועדון תרם כסף רב למועדון הכדורגל היהודי TSV מכבי מינכן כדי לבנות מגרש על שמו של לאנדאוור. ובקיץ הקרוב יקימו באליאנץ ארנה (אגב, אליאנץ היתה חברת הביטוח של המשטר הנאצי) מוזיאון בו יובלטו "הסיפורים המדהימים של באיירן מינכן", על פי האוצר של המועדון האנס פטר-רנר. "זה מדהים לגלות את העושר של הסיפורים והמסורת היהודית בבאיירן", הוסיף.

 

אז כשאתם יושבים מול מסך הטלוויזיה ביום שבת ויוצא לכם בטעות "תנצחו את הנאצים האלה!", כמו שקורה לעיתים כשישראלים צופים בקבוצה גרמנית - תזכרו שבאיירן מינכן היא אולי גרמנית, אבל היא גם "יהודית". אגב, צ'לסי היא מועדון שאוהדיו, למרות יהדותו של הבעלים רומן אברמוביץ', נוטים לשיר שירים אנטישמיים.

 

באיירן מינכן. גוף בבעלות של 130 אלף חברי מועדון שמשלמים 40 יורו בשנה כל אחד באיירן מינכן. גוף בבעלות של 130 אלף חברי מועדון שמשלמים 40 יורו בשנה כל אחד צילום: איי אף פי

 

"מעודדים את הקיטוב"

 

לבאיירן מינכן יש 12 מיליון אוהדים בגרמניה. זה מספר האוהדים הרב ביותר לקבוצה בגרמניה - והוא תוצאה של שנים של הצלחות מקצועיות רבות וניהול מקצועני וראשוני - אבל הוא מתגמד ביחס לשונאים של באיירן, ששונאים אותה באותה התשוקה שבה האוהדים שלה אוהבים אותה. בבאיירן מודעים לשנאה הרבה כלפיהם ולא מתביישים בכך. הם משחקים על "הבאווריות" שלהם (הבווארים נתפסים בגרמניה כשחצנים בגלל העושר היחסי של המחוז), וגם על הביטחון העצמי שגובל ביהירות. הם מטפחים את השנאה הזו בהרבה מובנים. במקביל, הם בונים תחושת "משפחתיות" בקרב האוהדים והשחקנים של הקבוצה.

 

בקיצור - האסטרטגיה השיווקית של באיירן היא "להיות המשפחה המלוכדת והשנואה ביותר בגרמניה". "אנחנו רוצים שיהיה 'אנחנו' ו'הם'", אמר קרל היינץ רומיניגה, יו"ר הקבוצה. "אנחנו מטפחים את הקיטוב הזה, והרבה בגלל שזה אומר הרבה חשיפה תקשורתית - כי אלו ששונאים אותנו ואלו שאוהבים אותנו רוצים לקרוא ומתעניינים בנו".

 

זה שונה לחלוטין, אגב, ממכבי תל אביב בכדורסל ששואפת תמיד להיות הקונצנזוס ולא מסוגלת לסבול שיש ישראלים ששונאים אותה. מכבי תל אביב רוצה להיות הקבוצה של המדינה - ובאיירן מינכן רוצה להיות הקבוצה השנואה של המדינה.

 

ואולם, בעוד מכבי תל אביב בכדורסל עושה כל מה שהיא יכולה כדי לדרוס את היריבות ולא לאפשר להן להרים את הראש - וגם להתנגד נחרצות לכל ניסיון להחדיר תחרותיות (אפילו מלאכותית כמו הפיינלפור) לענף הכדורסל - בבאיירן מינכן מבינים שהכוח שלהם הוא גם אחריות רבה. והוא גם מחייב אותם להתנהל כמעודדי תחרות.

 

בשנים האחרונות באיירן מינכן סייעה כספית לקבוצות גרמניות רבות - ביניהן היריבה העירונית מינכן 1860 וגם היריבה הגדולה בורוסיה דורטמונד. בנוסף, הקבוצה עומדת בראש המאבק לשמירה על הגינות פיננסית באירופה ובגרמניה ומסייעת למי שצריך בעזרת השתלמויות והעברת ניסיון. באיירן מינכן אולי שנואה - אבל היא מתנהלת בהגינות, אנושיות ודאגה לענף שהיא חיה ממנו. וזה בניגוד מוחלט למכבי תל אביב - שכל מה שאיכפת לה זה היא עצמה, והיא כל כך גדולה וכבדה שהיא שוברת בעצמה את הענף שהיא עומדת עליו.

 

האוליגרך נגד הציבור

 

סיבה נוספת לכך שכולנו צריכים לעודד את באיירן מינכן ולא את צ'לסי היא מבנה הבעלות של הקבוצות. באיירן מינכן היא בבעלות 130 אלף חברים, שכל אחד מהם משלם 40 יורו בשנה כדי להיות הבעלים - ואז זוכים לשלם כרטיסים במחירים שפויים. צ'לסי, לעומת זאת, בבעלות אוליגרך רוסי שמעלה את מחירי הכרטיסים לגבהים חדשים למחירים אדירים כדי שזה יסייע לו לממן את העצמת האגו שלו עצמו (52 ליש"ט הוא הכרטיס הזול ביותר בצ'לסי).

 

בבאיירן מינכן יש גם מקום ל-13,500 אוהדים צעירים שרוצים לעמוד ולעודד כל המשחק (מחיר כרטיס מקסימלי 15 יורו). כרטיסים זולים בשביל שילדים ובני נוער ייכנסו למגרש ויהנו מכדורגל ברמה הגבוהה ביותר ובמקביל גם ישפרו את האווירה במגרש.

 

כאמור,רומן אברמוביץ' הוא הבעלים הכל יכול של צ'לסי, שעשה את כספו על ידי ניצול יעיל של אזרחי רוסיה וכיום מרוויח הון גדול מעליית מחירי הנפט. אולי הנס, הנשיא של באיירן מינכן, התייחס לכך לקראת המשחק. "אני כועס כל שבוע שאני הולך לקנות דלק", אמר, "מאפיית הדלק לוקחת את הכסף מהכיס שלי כדי להשקיע בכדורגלנים. וזה כולל גם את מר אברמוביץ' - אנחנו צריכים לנצח מועדונים כמו צ'לסי על המגרש".

 

אולי הנס הוסיף גם ש"הצלחה ספורטיבית מתבססת על היגיון עסקי איתן. מר אברמוביץ' השקיע מיליארדים בצ'לסי - אם הוא מנתק את התמיכה מהם, אפשר יהיה לקנות את המועדון במחיר של מגזין בדוכן עיתונים. אני חושב שזה מאוד חשוב לכולם בבאיירן להרגיש שהמועדון שייך להם. אסור להם לחשוש שהמועדון יימכר לרוסי או ערבי".

 

באיירן מינכן מייצגת את הכדורגל השפוי - קבוצה שנבנתה בתקציב שמתבסס על הכנסות טבעיות ומודל פיננסי איתן, בעוד שצ'לסי מייצגת את הכוחות שהופכים את הכדורגל למלחמת אגו בין אנשים מאוד עשירים שמנצלים את הענף כדי להעצים את עצמם. באיירן מינכן היא הכדורגל כמו שהכדורגל צריך להיות. צ'לסי היא המציאות המדכאת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x