לא הוגן מבחינה פיננסית
ספק אם הפייר פליי הפיננסי יציל את הכדורגל ממיליארדרים שקונים הצלחות כמו הבעלים של צ'לסי. אלו חדשות רעות לקבוצות שמתנהלות נכון כמו באיירן מינכן
"אני מיליארדר. אני רוצה לנצל את כמויות הכסף המשוגעות שיש לי כדי לקנות ולבנות את קבוצת חלומותיי. יש לי הרבה מאוד כסף בגלל שיש לי הרבה מאוד חברות מצליחות. אבל חכו רגע, יש כאן בירוקרטים שעונים לשם 'אופ"א' ואומרים לי שאני לא יכול להשקיע בקבוצה שלי - היא חייבת לחיות מההכנסות העצמיות שהיא עצמה מייצרת. הם קוראים לזה'פייר פליי פיננסי'. מגוחך!".
"אני קניתי קבוצה בזול, ואני מתכנן לבנות אקדמיה לנוער, אבל ייקח עוד זמן עד שהיא תייצר שחקנים מצוינים. אני מתכנן גם לבנות אצטדיון. הפייר פליי הפיננסי מאפשר לי לעשות את זה בלי שזה ייחשב ל'השקעה חיובית' מבחינת הבירוקרטים, אבל בשביל שהאצטדיון החדש יהיה מלא, אני צריך קבוצה מוצלחת - עכשיו. אני צריך להשקיע בה. אני צריך להוציא הרבה מיליונים כדי שהיא תהיה בטופ.
"אז מה אני יכול לעשות? החברות שלי יכולות להעניק חסות לקבוצה שלי - חסות היא 'הכנסה טבעית'. אה, אני לא יכול? או.קיי - אז אין בעיה. אבקש מחבריי המיליארדים, שגם להם יש חברות גדולות, שיעניקו חסות למועדון שלי - אני אשלם להם חזרה דרך החברות שלי. אין בעיה. האם אופ"א יכולה לעשות משהו בקשר לזה? לא.
"או.קיי - אני צריך עוד כסף כדי להחתים שחקנים ברמה הגבוהה ביותר. אני יודע! החברות שלי יכולות לחתום על הסכמי חסות אישיים עם השחקנים. האם הן יכולות לעשות את זה? כן. אופ"א לא יכולה לעשות שום דבר בקשר להסכמים אישיים בין שחקנים לחברות פרטיות.
"אבל זה לא מספיק - אני צריך להחתים עוד שחקנים. אה, אין בעיה. יש לי זהב, בתים ויאכטות. אני יכול לתת להם מתנות כחברים, לא? הם הרי חברים שלי. אז נכון, הם כדורגלנים שעובדים עבורי — אבל האם הבירוקרטים יכולים לעשות משהו בקשר לזה? אני רק בן אדם נדיב מאוד ואלו רק מתנות. אי אפשר לאסור את זה, נכון?".
דמעות תנין (מיליארדר)
"המונולוג" הדמיוני הזה לבטח התקיים בראש של איזה מיליארדר שנכנס לעולם הכדורגל. אז אם מישהו חושב שחוקי הפייר פליי הפיננסי - שייכנסו לתוקף בשנה הבאה ולא יאפשרו לקבוצות להפסיד יותר מ־45 מיליון יורו בשלוש השנים הבאות - יעבדו ויצמצמו את השפעת המיליארדרים על הכדורגל העולמי - יכול להמשיך לחשוב ככה. זה לא יקרה.
מנצ'סטר סיטי זכתה לפני שבוע באליפות אנגליה בזכות השקעה של 930 מיליון ליש"ט. רומן אברמוביץ' הרים אמש את הגביע האירופי לאחר השקעה של כמיליארד ליש"ט. האם זה ייעצר עכשיו בגלל ששתי הקבוצות חייבות לצמצם הוצאות כדי לעמוד בחוקי הפייר פליי הפיננסי? קשה להאמין. מנצ'סטר סיטי כבר מכינה תביעה נגד אופ"א בנושא, ורומן אברמוביץ' כבר מתכנן לרכוש את אדן האזרד, השם החם ביותר בשוק ההעברות הקיצי, עבור 30 מיליון ליש"ט ולהציע לו חוזה של 200 אלף ליש"ט בשבוע.
רומן אברמוביץ' הפך את צ'לסי בפחות מעשור מקבוצת כדורגל בינונית בלונדון לאחת מקבוצות הכדורגל הטובות בעולם - ועכשיו גם לאלופת אירופה. זה עלה לו מיליארד ליש"ט, אבל בשביל מישהו עם הון של כ־10 מיליארד ליש"ט, מדובר על כסף שהוא יכול להרשות לעצמו. בטח בשביל ההתרגשות של הרמת הגביע עם האוזניים הגדולות. "הוא בעלים נהדר", אמר ג'ון טרי, הקפטן של צ'לסי. "היו לו דמעות בעיניים. הוא השקיע כל כך הרבה בשביל זה".
הרשו לי לא להתרגש מזה בבקשה.
זכותם של החלשים
ג'יאני בררה, העיתונאי האיטלקי הגדול, תיאר את ה"קטאנצ'ו", שיטת הכדורגל האולטרה־הגנתית, כ"זכותם של החלשים". צ'לסי שיחקה אתמול סוג של קטאנצ'ו (ללא בלם אחורי אבל ברוח). במובן הזה, ההרחקות והפציעות נתנו למאמן רוברטו די מתאו את "ההצדקה המוסרית" לעשות זאת - להתגונן. אבל זה לא הכדורגל שמיליארד ליש"ט אמורים לייצר. וצ'לסי "לא חלשה". רומן אברמוביץ' יודע זאת גם. ולכן הוא רוצה להפוך את צ'לסי שלו לקבוצה יותר התקפית, מבוססת על טכניקה וכו'. זה יעזור לו להשיג יותר אוהדים, מה שיביא יותר כסף וכך יצמצם את התלות של המועדון שלו בו. מצד שני, צ'לסי נכשלה בכל ניסיון להפוך את עורה - כולל השנה כאשר אנדרה וילאש בואש פוטר. הקבוצה תמיד הצטיינה כשחזרה לשיטה ההגנתית, שהביאה לה את האליפויות הראשונות אחרי 50 שנה. האם זה ישתנה? על פניו שחקני מפתח ותיקים אמורים לעזוב עכשיו ולפנות מקום לשחקנים צעירים יותר. בנוסף, רומן אברמוביץ' אולי עכשיו יהיה יותר רגוע ויאפשר לעבוד לטווח הרחוק — תנאי בסיסי להקמת קבוצת כדורגל התקפית ויעילה. מאסימו מוראטי, הנשיא של אינטר שהוציא כ־800 מיליון יורו כדי שהקבוצה שלו תזכה בגביע האלופות, נרגע מאוד אחרי הזכייה בגביע והפסיק להשקיע את הכסף הגדול בסגל הבוגר. עכשיו הוא אפילו מדבר בשפה של "בנייה לטווח הארוך" ו"לא נוכל להביא סופרסטארים". האם דווקא הזכייה בליגת האלופות תביא לסיום צ'לסי כפי שאנחנו מכירים אותה?
מטוטלת הכדורגל
לבאיירן מינכן היו 35 בעיטות לשער בשבת בערב. שיא ליגת האלופות. שחקני צ'לסי חסמו בגופם (Blocks) יותר משליש מניסיונות הבעיטה לשער ובעטו לשער של באיירן רק תשע פעמים. הנתון הזה מספר את הסיפור של המשחק בצורה הטובה ביותר. אבל האם הזכייה של צ'לסי תוביל קבוצות כמו באיירן מינכן, ברצלונה וארסנל, שאחוזי אחזקת הכדור חשובים לשיטת המשחק שלהן, לשחק כדורגל פחות פרו־אקטיבי ולאמץ גישה יותר הגנתית? ייתכן. אבל למעט קבוצות יהיה אותו המזל שהיה לצ'לסי (שתי החמצות פנדלים נגדן במהלך משחקי הגמר וחצי הגמר). מה שבטוח, שכחלקמהאבולוציה שהכדורגל עובר בזכות המאבק האינסופי בין כדורגל פרו־אקטיבי לכדורגל הגנתי ומגיב - קבוצות כגון באיירן מינכן וברצלונה יצטרכו למצוא דרך יותר יעילה להשתמש במסירות שלהן, בהחזקת הכדור שלהן ובבעיטות לשער. בקיצור - בשנה הבאה קבוצה התקפית תזכה בליגת האלופות.
גרמניה הנכונה
"אנחנו תמיד אמרנו שהמדיניות שלנו היא לא להוציא יותר ממה שאנחנו מייצרים", הסביר קרל היינץ רומיניגה, יו"ר באיירן מינכן, לפני הגמר מול צ'לסי. "מתחילת דרכי כמנהל בקבוצה ב־1991 הבנו את זה ואנחנו מאוד ברורים לגבי זה גם היום".
באיירן מינכן היא מיקרוקוסמוס של איך גרמניה מנהלת את הכלכלה שלה. בעוד שספרד, בריטניה, איטליה ומדינות אחרות במיתון, גרמניה ממשיכה לצמוח ושיעורי האבטלה שלה הכי קטנים זה שני עשורים. ובעוד שכלכלות רבות באירופה מתבססות על מודל ניאו־ליברלי שמעניק יותר כוח לתאגידי ענק, חוט השדרה של הכלכלה הגרמנית הוא החברות בבעלות משפחות, שעוברות מדור לדור (Mittelstand). ובאיירן לא שונה גם בזה. יש במועדון כיום 15 מנהלים שהיו שחקנים בקבוצה, והדור החדש מובל על ידי כריסטיאן נרלינגר בן ה־39 שלמד מינהל עסקים בינלאומי אחרי הקריירה והצטרף לבאיירן ב־2010 כג'נרל מנג'ר.
"באיירן מנהלת את עצמה בצורה מאוד גרמנית", הסביר קארסטן ברזסצקי, כלכלן בכיר בקבוצת ING. "אפשר להגיע לתוצאות מהירות עם המודל של צ'לסי - אבל בטווח הארוך, האם זה בר־קיימא?".
למרות הניהול השמרני, באיירן לא פראיירית. היא זכתה בתארים והעפילה לשני גמרי ליגת האלופות בתקופה האחרונה. יש לה גם תקציב השכר השישי בגודלו בכדורגל האירופי. הצלחות הן חלק מהמודל העסקי של באיירן, אבל היא לא זנחה את התשתיות – הגורם מספר 1 לצמיחה - והשקיעה 350 מיליון יורו בבניית האליאנץ ארנה.
אולי הנס, נשיא באיירן מינכן, אמר שאם אופ"א לא תנחיל את הפייר פליי הפיננסי כמו שצריך, זה יהיה "אסון" מבחינת באיירן מינכן וכל קבוצה שמתנהלת בהיגיון עסקי. זו גם תהיה עוד מכה מוסרית לניהול נכון.