מג'ורדן ועד קובי: כך השתלטה נייקי על הדרים-טים
כל 11 שחקני נבחרת ארצות הברית בכדורסל נועלים נייקי. האם זה יביא לעימות עם הוועד האולימפי, שמקבל חסות מאדידס?
לפני עשרים שנה, בימי הדרים-טים המקוריים, מצא את עצמו מייקל ג'ורדן בליבה של מלחמת נעליים יוקרתית: מצד אחד, אייר ג'ורדן היה הפנים והרגליים של נייקי. מצד שני, ריבוק הייתה המלבישה הרשמית של הנבחרת שנשלחה לאולימפיאדה בברצלונה. שיא הדרמה הגיע על הפודיום, כשג'ורדן, וגם צ'רלס ברקלי ומג'יק ג'ונסון, קיבלו את מדליית הזהב כשנעלי נייקי לרגליהם ולוגו של ריבוק מעטר את חולצותיהם.
גם בעוד שבוע, באולימפיאדה בלונדון, יש פוטנציאל לעימות, כי בעוד נייקי תשמש כנותנת החסות הרשמית של קובי ושות', אדידס היא אחת הספונסריות הרשמיות של המשחקים עצמם. ואולם, במה שנוגע לדרים-טים, נייקי נשארה השחקנית היחידה על המגרש. זאת לאחר שאנתוני דיוויס, הבחירה מספר 1 בדראפט האחרון, חתם על חוזה חסות רב-שנים עם חברת ביגוד הספורט האמריקאית, והפך בכך לשחקן ה-11 של הדרים-טים שקשור בחוזה עם החברה. למעשה, השחקן היחיד בנבחרת שלא מקבל כסף מנייקי הוא קווין לאב ממינסוטה, שחתום עם חברת מוצרי הספורט הסינית 361 Degrees, ואולם, לפי "פורבס", במשחקים לאב נוהג לנעול נעלי נייקי. אפילו המאמן, מייק ששבסקי, מפרסם את הנעליים של החברה עם ה"וי" המעוגל.
וזה לא שאדידס – המתחרה הגדולה של נייקי – לא משקיעה בכדורסל. שני כוכבי-העל דוויט הווארד ודרק רוז חתומים איתה על חוזי חסות. רוז חתם עם אדידס רק לאחרונה על הסכם שינפח את חשבון הבנק שלו ב-185 מיליון דולר ב-13 השנים הבאות. אלא ששני הסטארים הללו יחמיצו את האולימפיאדה בגלל פציעות, מה שמשאיר את הפודיום לשליטה בלעדית של נייקי.
לפי מחקר של חברת SportsOneSourse, שפורסם באתר פורבס, נייקי מחזיקה ב-92% משוק נעלי הכדורסל בארצות הברית, בעוד אדידס זוכה לנתח של 5% בלבד. ריבוק, שבבעלות אדידס, מוכרת 2% נוספים והאחוז האחרון מתחלק בין חברות קטנות, כמו פילה ואנדר ארמור.
ובספרד: לקראת האולימפיאדה מפרסם אתר האקס פנסיון את הרשימה המלאה של נותנות החסות למשלחת הספרדית. המודל הספרדי, שפועל מאז 2009, מחולק לשניים: מצד אחד נמצאות נותנות החסות הרשמיות, שכל אחת שילמה שלמה עם תחילת החוזה 750 אלף יורו והוסיפה מאז סכום של 75 אלף יורו מדי שנה. ברשימה זו ניתן למצוא שמונה חברות, בהן קוקה-קולה, טלפוניקה ובנק La Caixa.
הקבוצה השנייה מורכבות מנותנות חסות משניות, שמשלמות פחות ומקבלות בתמורה פחות זכויות לשימוש בשמם של המשלחת ושל הספורטאים. קבוצה זו מונה שבע נותנות חסות, שכל אחת שילמה סכום ראשונה בסך 200 אלף יורו והוסיפה מאז 50 אלף יורו מדי שנה. בין החברות: תאגיד הבירה Damm, חברת הביטוח Allianz ובנק Bankia. בחישוב פשוט נהנו הספורטאים הספרדיים מ-12 מיליון יורו שהגיעו מחסויות.
כל ההכנסות של הספורטאים האולימפיים מרוכזות באיגוד הספורט האולימפי (ADO). מדובר בגוף ללא מטרת רווח, שנוצר לקראת אולימפיאדת 1992 שהתקיימה בברצלונה ומטרתו לתמוך בספורטאים האולימפיים של ספרד.
לסיום: אם להאמין לקובי ברייאנט, הרי שאת הקריירה האדירה שלו הוא מתכוון לסיים דווקא... בברצלונה. "תנו לי שלוש שנים ותראו אותי משחק בברצלונה," אמר השחקן, שיחד עם הדרים-טים בילה את השבוע האחרון בספרד במשחקי הכנה לקראת האולימפיאדה. "אני אוהב את ספרד," צוטט ב"מונדו דפורטיבו" השחקן, שגדל בכלל באיטליה, "כך שייתכן ואסיים את הקריירה כאן." לשמחת אוהדי הבלאוגראנה הוסיף קובי: "אם אני צריך לבחור, אני מעדיף את ברצלונה על פני ריאל מדריד. אני אוהב את העיר, יש לה חוף ים נהדר, וחוץ מזה, אם אשחק כאן, אוכל ללכת ולצפות במשחקים של קבוצת הכדורגל."