פצצה מתקתקת
תרכובת של כסף גדול, אגו, וכמו תמיד, גם פוליטיקה - הפכה את רכישתם של האלק ואקסל ויטסל ביותר מ־100 מיליון דולר לטעות, שעשויה להפוך לקטלנית עבור זניט
ביום חמישי שעבר מאבטח מצא תיק חשוד מחוץ למתחם האימונים של זניט סנט פטרסבורג, אלופת רוסיה בכדורגל. מהתיק החשוד צצו חוטים ולאחר שחבלני המשטרה פוצצו אותו, הם מצאו בפנים בטריות, שעון, חוטים, פנס ומכל דלק. בין שרידי "הפצצה" היתה גם תמונה של ז'יבאנילדו ויירה דה סואוזה, או חלוץ נבחרת ברזיל הידוע בשמו "האלק". על גב תמונה היה כתוב: "אין יותר האלק".
- תשכחו ממסי ורונלדו: מיהם הכדורגלנים בעלי המשכורות הגבוהות בעולם?
- רוסיה: "מצאנו מאגר יהלומים ענק שמכיל טריליוני קראט"
- ליגת האלופות מתמכרת לכסף
האיום, פצצה מזויפת, נשלח. עדיין לא ברור מי איים. מה שברור זה שהרקע לפצצה במגרש האימונים מסובך ומורכב הרבה יותר מפצצת דמה שהכינו בבית.
לא פראיירים
הסיפור שלנו מתחיל בספטמבר. רגע לפני סגירת חלון ההעברות האירופי, זניט סנט פטרסבורג — שנמצאת בבעלות חברת הגז הממשלתית הרוסית גזפרום מאז 2005 — רכשה את אקסל ויטסל מבנפיקה והאלק מפורטו עבור סכום שנע בין 80 מיליון יורו (זה מה שזניט אומרת) ל־100 מיליון יורו.
האלק חתם על חוזה בשווי 6 מיליון יורו בשנה הראשונה (סכום שיעלה בהדרגה), והקשר הבלגי יקבל 4 מיליון יורו בשנה (סכום שיעלה גם כן). בכך שניהם הפכו לשחקנים בעלי השכר הגבוה ביותר בזניט. עבור גזפרום, אחת מ־20 החברות הגדולות בעולם עם הכנסה של כ־160 מיליארד דולר בשנה, לא מדובר בכסף גדול. עם זאת, האנשים שמנהלים את החברה ואת זניט לא פראיירים. שבוע לפני שוויטסל והאלק חתמו על חוזה הגדול פי שלושה לפחות מחבריהם לקבוצה, זניט סיכמה עם מנצ'סטר יונייטד על רכישת נאני אבל לא הצליחה להגיע לסיכום מול הקשר הפורטוגלי, שדרש סכומים אדירים.
עם זאת, הנסיבות הכריחו את זניט להכניס את היד לכיס. הקבוצה לא החתימה שחקנים במשך ארבעה חלונות העברות, ובקיץ הצטרף המנהל הספורטיבי הגרמני, דימטר ביירסדורפר (לשעבר המבורג ורד בול) כדי לעזור בבניית הקבוצה. בנוסף, היה לחץ של המאמן לוצ'יאנו ספאלטי להביא שחקנים שיחדשו את הסגל המזדקן (אך המתפקד) שלו. השילוב הזה הוביל להוצאת סכומים גבוהים מאוד כדי להביא שני שחקנים שהיו יכולים לשחק בכל מועדון בעולם ואף היו מבוקשים על ידי המועדונים הגדולים בעולם. על פניו, מדובר על חתימה שהיא הצהרת כוונות. אוהדי ומנהלי זניט אף טעו שעם השחקנים החדשים הקבוצה תוכל לזכות בליגת האלופות.
העברות כאלה, שמורכבות מכסף גדול ומהצהרת כוונות, בדרך כלל מובילות לצרות. העברתו של פרננדו טורס לצ'לסי ב־2010 הביאה לצרות בחדרי ההלבשה שהובילו בסופו של דבר לפיטורי מאמן, וגם לעזיבת דידייה דרוגבה. מנצ'סטר סיטי החתימה את רוביניו ב־2008, ובתוך כמה שבועות הסתכסך עם המאמן מארק יוז וגרר את חברו הברזילאי לקבוצה, אלאנו האמין, להפוך לחיית מסיבות. כריסטיאנו רונלדו אמנם נעשה השחקן החשוב ביותר בריאל מדריד מאז המעבר שובר השיאים שלו — אבל נוצר גם מצב שבו כל הקבוצה נגררת ל"עצבות" שלו.
מרד הוותיקים
וכך קרה בזניט: מאז הרכישה של הצמד הקבוצה התחילה לקרטע בליגה ובליגת האלופות, ולא עבר יותר מדי זמן עד שהתחילו להבין מה קרה. איגור דניסוב, אחד השחקנים החשובים ביותר בזניט ובנבחרת רוסיה, הורד להתאמן עם קבוצת הנוער. למה? לפי זניט: "ההחלטה לשלוח את דניסוב להתאמן עם הנוער נובעת מכך שהשחקן הציג בפנינו אולטימטום ודרש שנתחיל במשא ומתן על חוזה חדש, ואם לא, לא ישחק".
ההצהרה של זניט בנושא לא הותירה מקום לספק בקשר לכעס על דניסוב. "המשכורת שלו היא אחת הגבוהות ביותר — לא רק בזניט אלא בכל רוסיה. זניט מאמינה שההתנהלות של דניסוב אינה מקצוענית. הוא פגע בתדמית שלו עצמו, במועדון ובמדינה". הוא "פגע במדינה", אגב, מפני שגזפרום, כאמור, היא חברה ממשלתית וזניט היא הקבוצה שבבעלות החברה, אבל גם הקבוצה האהודה על ראש הממשלה דמיטרי מדבדב והנשיא ולדימיר פוטין. "אני אוהב את זניט מפני שגדלתי בסנט פטרסבורג", הסביר מדבדב. זניט היתה רוצה להיות "הקבוצה של המדינה", אבל כעת היא נתפסת כקבוצה של הממשלה, קבוצה שקונה הצלחה עם הכסף ששייך לאנשים. "האם אין קשר בין ההשקעות של גזפרום בכדורגל לכך שהזקנים שלנו חיים בעוני?", נכתב בביקורתיות רבה בעיתון "טרוד".
בחזרה למועדון ולמרד השחקנים הוותיקים. "דניסוב חשב שהוא יחזיק את המועדון בביצים", צייץ בטוויטר ניקיטה בללוגולסטב, שדרן טלוויזיה רוסי. "אם זניט היתה מחתימה את מסי, מעניין אם דניסוב היה דורש שכר גבוה יותר". ג'ארמן זונין, מאמן בזניט בשנות השבעים, אמר לעיתון "סובייטסקי ספורט": "דניסוב מרוויח ביום מה שרבים מאזרחי רוסיה מרוויחים בשנה. היה טוב יותר אם פשוט היה שותה בקבוק וודקה שלם. לפחות היינו סולחים לו על זה".
אגב, גם אלכסנדר קרז'קוב, החלוץ המצטיין של זניט, הודח לקבוצת הנוער בעיקר מפני שהביע תמיכה בדניסוב. שלושה שחקנים מובילים נוספים קיבלו אזהרות מאוד ברורות.
נבחרת רוסיה תחילה?
עניין המאבק בשחקנים הוותיקים אינו מקרי. בזניט לשחקנים יש הרבה מאוד כוח, במיוחד לאור העובדה שהסגל לא השתנה הרבה זמן. אלכסיי יונוב, שחקן מבטיח אך בליין לא קטן, נענש כי השחקנים דיווחו על מעלליו. לבאן קניה, קשר גיאורגי, לא הוחתם אף שהרשים במבחנים, כי השחקנים לא רצו אותו. השחקנים, כאמור, ניסו גם לצאת נגד החתמתם של השחקנים מהליגה הפורטוגלית. והתחושה היא שהכסף הגדול שהושקע בהאלק ובאקסל ויטסל לא בא רק לחזק את זניט, אלא גם לפרק את הכוח של הגווארדיה הוותיקה, אבל זה לא יהיה קל. גם לגזפרום.
דניסוב וקרז'קוב הם שחקני נבחרת רוסיה ולכן, אולי, הם גם מרשים לעצמם לצאת נגד המועדון. "אני הייתי מבין אם היינו מביאים את מסי או את אינייסטה. הם שווים כל אגורה שישלמו עליהם. האלק הוא לא מסי", אמר דניסוב. זו ביקורת חריפה במיוחד, שהוא מרשה לעצמו להטיח בגזפרום מפני שהוא וחבריו לקבוצה שחקנים חשובים מאוד לנבחרת רוסיה.
האם זניט יכולה לזרוק את השחקנים הרוסים המובילים שלה, השלד של אלופת רוסיה ובהרבה מובנים נבחרת רוסיה? לא ממש. לא מבחינה מקצועית וגם לא מבחינה לאומית. בקיץ האחרון הוחלט להגדיל את מכסת הזרים לכל קבוצה. כיום שבעה יכולים לשחק בכל קבוצה — עלייה משישה. ברוסיה זה נתפס כפגיעה בנבחרת רוסיה (בתיאוריה, זה עשוי להותיר את המאמן עם פחות מ־70 רוסים שמשחקים בהרכב בליגה הראשונה), וזה לא משהו שרוצים לעשות לקראת מונדיאל 2018 שרוסיה תארח.
ביום של הפצצה
בכל מקרה, יש כאן תרכובת של כסף גדול, אגו, שיקולים ספורטיביים, מאבקי כוח וגם, כמו תמיד, פוליטיקה. המפלגה הקומוניסטית בסנט פטרסבורג דרשה מוולדימיר פוטין להתערב בנעשה.
"יש לנו מצב נפיץ מאוד בזניט ובכל העיר סנט פטרסבורג", כתבו לפוטין. "זה ברור שאין שליטה על שחקנים שרבים אחד עם השני לגבי שכר". הקומוניסטים המשיכו בביקורת ישירה על ספאלטי, שהוביל את זניט לשתי אליפויות רצופות, ודרשו מפוטין להחליפו עם מאמן צפון קוריאני: "מה שזניט צריכה עכשיו זה מאמן מצפון קוריאה". הקומוניסטים מתייחסים ברצינות להצעה שלהם.
השילוב בין כל האינטרסים, העובדה שוויטסל והאלק הם זרים (ואף השחורים הראשונים שמשחקים במדי זניט), הכסף הגדול והפוליטיקה גורמים לוויכוחים ולדיונים רבים ברוסיה, המשלבים בהם פוליטיקה, כסף וזהות לאומית, ועכשיו גם פצצה, שבינתיים היא רק פצצת דמה.