יוון לא למדה כלום? תבנה מסלול מרוצים לפורמולה 1
המדינה עמוסת החובות מקדמת תוכנית לבניית מסלול מרוצים, בשווי 122 מיליון דולר. ספק אם המסלול יחזיר את ההשקעה
הייתם חושבים שיוון כבר תלמד מהטעויות שלה. המדינה קבורה תחת הר של חובות ומזה זמן רב עומדת על סף קריסה, ומצליחה לשרוד רק בזכות הלוואות אירופיות. אולם המדינה לחופי הים התיכון מקדמת תוכניות לבנות מסלול מירוצים לפורמולה 1 בסמוך לפטראס, בשווי 122 מיליון דולר. מדהים אף יותר מכך הוא שבעיצומה של מדיניות צנע, הממשלה היוונית מתכוונת לסבסד קרוב לשליש מעלויות הבנייה, ולהוציא סכום מוערך של 37 מיליון דולר.
- ר"מ יוון: אנו ניצבים בפני גורל דומה לזה של רפובליקת ויימאר
- יוון מתכננת למכור את בית הקונסול בבריטניה וארמון מלכותי
- ראש ממשלת יוון: "האפשרות של 'Grexit' אינה מקובלת עלינו"
התיאוריה הרווחת היא שתחרות הגרנד פרי של פורמולה 1 תיצור מקומות עבודה חדשים ותמשוך הכנסות מתיירות. הם בהחלט זקוקים לזה. הכלכלה היוונית התכווצה השנה ב-6.5%, ונמצאת כבר חמש שנים במיתון הרסני. בשנה הבאה הכלכלה אף צפויה להתכווץ ב-3.8%. שיעור האבטלה חג מעל 20% ולא נראה שהוא מתכוון לרדת בזמן הקרוב.
יוון הסכימה להשיק תוכנית של צעדי צנע בשווי 17.5 מיליארד דולר, במטרה להבטיח קבלת הלוואות חילוץ בגובה 40.5 מיליארד דולר מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. הצעדים לקיצוץ הוצאות כוללים הורדה של 4.9 מיליון דולר מקרנות הפנסיה ו-1.4 מיליון דולר נוספים בהפחתות שכר. אולם נראה שלצעדים החמורים הללו אין משמעות רבה בעיניי בכירים ביוון, שהסכימו להוציא קרוב ל-40 מיליון דולר לבניית מסלול מרוצים עבור ליגה שאין לה לא קבוצה ולא נהג מקומיים.
זוהי לא ההוצאה הראשונה של יוון על מיזם ספורט. רק לפני שמונה שנים, אתונה אירחה את האולימפיאדה. המשחקים עלו למדינה 8.95 מיליארד יורו, 80% נבעו מבניית המתקנים הרלוונטיים. ההוצאות הנרחבות נחשבות מאז כאחת הסיבות לאסון הפיננסי שהכה ביוון. יתרה מכך, המתקנים הללו, שרובם עומדים כיום נטושים, לא דורשים את אותן עלויות תחזוקה שנתיים שמסלול של פורמולה 1 יזדקק להן.
סינגפור מהווה מקור טוב להשוואה. המדינה מארחת את תחרויות הפורמולה 1 מאז 2008. המרוץ השנתי הוא מקור משיכה משמעותי לתיירים. בארבע השנים האחרונות צפו בו 150 אלף מבקרים, שהכניסו בין 114-122 מיליון דולר בשנה. אך מנגד, עלות אירוח המרוץ היחיד עומדת על קרוב ל-122 מיליון דולר בכל שנה ו-60% מהעלות מכוסה על ידי המימון הממשלתי. סינגפור חידשה לאחרונה את החוזה שלה עם פורמולה 1, אולם רק לאחר שהממשלה דרשה להוריד את ההוצאות ב-20% על מנת להפוך את המרוץ לרווחי. סינגפור גם אינה מדינה מוכת חובות שתלויה בתמיכה בינלאומית.