ככה לא בונים אצטדיון
לכדורגלנים שחתמו על העצומה לביטול יורו 2013 בישראל מומלץ לשלוח את פלאטיני לביקור במגרש בנתניה - ואז יש סיכוי סביר שמהייאוש שבהגעה וביציאה מהאצטדיון הוא יבטל את הטורניר בישראל
ב-5 ביוני, בעוד כחצי שנה, יחל בארץ אירוע הספורט הגדול ביותר שאירחה מדינת ישראל מאז היווסדה – אליפות אירופה בכדורגל עד גיל 21. מדובר בטורניר הכדורגל השני בחשיבותו של אופ"א ברמת הנבחרות הלאומיות ואירוחו צפוי להוות מבחן רציני ליכולת שלנו כמדינה לארח אירועים בינלאומיים בכלל ואירועי ספורט בפרט.
- בדיקת "כלכליסט" - גול עצמי: החלום של ראשי הערים עלול להכאיב לתושבים בכיס
- סוף אצטדיון במחשבה תחילה
- אתגר ושמו "אצטדיון המושבה"
במהלך הימים שעברו מאז מבצע עמוד ענן של צה"ל ברצועת עזה התרבו הקולות הקוראים לאופ"א לבטל את קיום הטורניר בישראל. שורה ארוכה של כדורגלנים בכירים באירופה חתמה על עצומה הקוראת לאופ"א לעשות כך. אבל נשיא אופ"א, מישל פלאטיני, שהיה בשבוע שעבר בישראל לצורך קיום ההגרלה של שני הבתים בטורניר לא מתכוון להכניס את הפוליטיקה למגרש. ובכן, לכדורגלנים שחתמו על העצומה מומלץ לשלוח את פלאטיני לביקור במגרש בנתניה ואז, יש סיכוי סביר, שהוא מהייאוש שבהגעה וביציאה מהאצטדיון יבטל את הטורניר בישראל.
ארבעה אצטדיונים יארחו את האליפות שתימשך שבועיים ימים - בלומפילד ביפו, טדי בירושלים, המושבה בפתח-תקווה והאצטדיון החדש בנתניה. על פניו מדובר בבחירה ראויה ונכונה בארבעה מתקני ספורט איכותיים וטובים שגם מעניקים אווירה חגיגית וחוויית צפייה לקהל שיגיע ובנוסף מדובר באצטדיונים בעלי משטח דשא פנטסטי לכדורגל מהיר.
ובכל זאת, האצטדיון בנתניה, שנחנך לפני פחות מחודש, מעורר הרבה מאוד שאלות לגבי הבחירה ביעדים. העיר נתניה מתארת את עצמה "כבירת הספורט של ישראל" ואכן ההשקעה של העירייה בשנים האחרונות בתשתיות ספורטיביות ראויה לציון ולחיקוי על ידי רשויות אחרות. אבל, כל מי שהגיע בחודש האחרון לאצטדיון הכדורגל החדש בנתניה יצא מהמגרש עם שתי תובנות - הראשונה, מדובר במגרש יפהפה שראוי למחמאות ("הבונבוניירה" כפי שמכנים את האצטדיון הנתנייתים); והשנייה, ההגעה והיציאה מהאצטדיון בתחבורה פרטית או ציבורית הן סיוט שנמשך שעות.
פרויקט האצטדיון בנתניה נמצא בעבודה כבר למעלה מעשר שנים. שלל עיכובים מנעו את קידומו ופתיחתו של האצטדיון כבר לפני חמש שנים – קבלן מבצע שפשט רגל, מכרז שאיש לא ניגש אליו, חברה טורקית שניהלה את הפרויקט והפסיקה לעבוד בארץ. בקיצור כל הישראליות החפיפניקית בפרויקט אחד. ובכל זאת, התוצאה הסופית - יפה מאוד כלפי חוץ, אבל מתחת לפני השטח, כשהכלה מורידה את שמלת כלולותיה, מגלים בעיות נגישות קשות.
מספר מקומות החניה מחוץ לאצטדיון אינו מספיק למגרש שהדרך היחידה להגיע אליו היא בתחבורה פרטית. ציר תנועה אחד בלבד מגיע עד למגרש והוא הופך לפקק של שעה וחצי בכניסה ושעתיים ביציאה. כשמתכננים אצטדיונים בעולם מחפשים כיצד לאפשר לקהל להגיע לאצטדיון בנוחות מירבית ובעיקר תוך הסתמכות בתחבורה ציבורית. לזכות המיקום של האצטדיון בנתניה אפשר לומר שהוא נבנה בקרבת שתי תחנות רכבת – בית יהושוע מדרום ונתניה מצפון. שום אדריכל שבעולם לא יצליח לשכנע ולתת הסבר מנומק מדוע לא נבנתה תחנת רכבת נוספת סמוכה לאצטדיון שתפעל רק בשעות שלפני ואחרי המשחקים. עד שהתחנה הזאת תיבנה ודרכי הגישה ישופרו אני ממליץ לעיריית נתניה להתחיל לעשות שאטלים על חשבונה משתי תחנות הרכבת ולאפשר גישה בציר התנועה המצ'וקמק רק לאוטובוסים.
אם עיריית נתניה לא תעשה כך, אז מומלץ לאבי לוזון להשתמש בנשק יום הדין ולהעתיק את המשחקים מנתניה לאצטדיון החדש שייחנך בחיפה בחודש מרץ הקרוב. הסבל שעיריית נתניה מעבירה את אוהדי הכדורגל שמגיעים למגרש לא יעבור בשתיקה על ידי מנהלים מאופ"א ואנשי כדורגל בכירים ביבשת כאשר האצטדיון הזה יארח משחקים במסגרת אליפות אירופה עד גיל 21.